Reacties voor: ‘iPhone 5C-fabriek Jabil Circuit schendt arbeidsrechten’

De arbeidsrechten in fabrieken van Jabil Circuit worden volgens China Labor Watch geschonden. Het bedrijf is verwikkeld bij de iPhone 5C.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 33 reacties

  1. Werken is geld verdienen, niet werken is niets verdienen.
    Onbegrijpelijk dat een fabriek dit zo doet, zouden zij ook gratis arbeid verrichten? moet snel iets aan worden gedaan.

  2. Overuren worden misschien gecompenseerd met vrije uren/dagen? Dit wordt ook veel gedaan bij bedrijven in België.

  3. Origineel geplaatst door sunlightzeep
    Overuren worden misschien gecompenseerd met vrije uren/dagen? Dit wordt ook veel gedaan bij bedrijven in België.

    Ga er maar niet van uit…..Helaas geldt het niet alleen voor producenten voor Apple. Wees je er van bewust als er op je product ‘Made in China’ staat.

  4. Dat noem ik nog eens goede zaken doen,.. Dit zou in Nederland helaas niet lukken,…

    Origineel geplaatst door sunlightzeep
    Overuren worden misschien gecompenseerd met vrije uren/dagen? Dit wordt ook veel gedaan bij bedrijven in België.

    Ook in Nederland hoor. Ook bij overheid. Erger nog, binnen ons bedrijf hebben we dit systeem.

  5. Vind dit geen schokkend nieuws eerlijk gezegd. Dit gebeurt volop wereldwijd, ook in Nederland: 10-14 uur werken per dag zonder dat dit gecompenseerd wordt (ook niet in de vorm van extra vrije dagen). Uitknijpen van mensen door werkgevers is in deze tijd van ‘crisis’ nu eenmaal extra populair. Korte termijn visie natuurlijk, maar aandeelhouders zijn nu eenmaal het belangrijkste…

  6. Tja, je kunt natuurlijk ook altijd ander week gaan zoeken als het werk je niet aan staat…

  7. Er gebeuren misschien foute dingen in en fabriek die misschien iets voor Apple maakt ……Maar wel weer een artikel 🙂

  8. Origineel geplaatst door EOTB
    Vind dit geen schokkend nieuws eerlijk gezegd. Dit gebeurt volop wereldwijd, ook in Nederland: 10-14 uur werken per dag zonder dat dit gecompenseerd wordt (ook niet in de vorm van extra vrije dagen). Uitknijpen van mensen door werkgevers is in deze tijd van ‘crisis’ nu eenmaal extra populair. Korte termijn visie natuurlijk, maar aandeelhouders zijn nu eenmaal het belangrijkste…

    Alleeb daar doen zij dat met kinderen en ze doen het dag in dag uit.

    Maar het is niet de schul van Apple, alle bedrijven die dingen in China bestellen doen dat van dit soort fabrikanten, geld moet verdient worden helaas en toch vind ik dit niet kunnen.

  9. Weer een top stuk.. Gezeik altijd over werkomstandigheden heel grappig dat het altijd alleen over Apple is.. Door heel China gebeurd dit is de mentaliteit daar zou je bijna zeggen. Maar het heeft naar mijn idee geen invloed op het feit of mensen wel een iphone kopen of niet ..

  10. Origineel geplaatst door Arjan Maas
    Tja, je kunt natuurlijk ook altijd ander week gaan zoeken als het werk je niet aan staat…

    De discussie heeft niet met het soort werk te maken maar met arbeidsomstandigheden, dat is heel wat anders. De werknemers in China kunnen vaak ook niet “hoppen” naar een ander omdat de omstandigheden een structureel probleem is bij vele bedrijven.

    Dat telkens maar opnieuw Apple vermeld wordt en de overge zoals, Sony, Samsung, Panasonic etc niet schept een verkeerd beeld. Natuurlijk trekt Apple zich deze negatieve publisiteit aan, controles zijn een druppel op de gloeiende plaat. Dit is niet tegen te gaan zonder dat er permanente controles zouden zijn, de grote jongens niet voor een dubbeltje producten willen om ze zo met enorme marges aan de consument weg te zetten.

    Ook wij als consumenten hebben boter op ons hoofd, zolang wij kopen zal dit blijven bestaan.

  11. Dit probleem heeft de gemiddelde kok in een fatsoenlijk restaurant in Nederland ook. En die maken dagen van 13 a 14 uur.

  12. Origineel geplaatst door Patryk
    Alleen daar doen zij dat met kinderen en ze doen het dag in dag uit.
    Maar het is niet de schul van Apple, alle bedrijven die dingen in China bestellen doen dat van dit soort fabrikanten, geld moet verdient worden helaas en toch vind ik dit niet kunnen.

    Dat maak ik niet op uit deze tekst:

    “Het bedrijf zou alleen werknemers zonder tatoeages aannemen van tussen de 18 en 35 jaar. “

    Ben het overigens met je eens. Dito dat Apple zeker niet het enige bedrijf is dat gebruik gebruik maakt van die goedkope diensten. En daarbij moet je je natuurlijk altijd afvragen waaróm dit allemaal zo goedkoop kan. Eerlijk gezegd vermoed ik (juist vanwege modelrol die Apple geacht wordt te vervullen en negatieve publiciteit als ze dat niet doen), dat Apple nog een van de meest nette en transparante (idd Apple en transparant) gevallen is. Het gros van wat niet door de beugel kan gebeurt waarschijnlijk bij bedrijven die veel minder nieuwswaardig zijn.

  13. Dit nieuws komt veel te vroeg naar buiten. Het is nog geen 10 sept.

  14. Origineel geplaatst door Mike
    Weer een top stuk.. Gezeik altijd over werkomstandigheden heel grappig dat het altijd alleen over Apple is.. Door heel China gebeurd dit is de mentaliteit daar zou je bijna zeggen. Maar het heeft naar mijn idee geen invloed op het feit of mensen wel een iphone kopen of niet ..

    Vreemd hè, op dit forum waar iedere scheet die ze bij Apple laten als breaking news wordt gepresenteerd.

  15. Ik zou dit niet al te serieus nemen, ten eerste werkt dat eenmaal gewoon zo in Aziatische landen… Net zoals ze in Afrika geen eten hebben… Tja wat doe je eraan?
    Met de vorige release was het precies hetzelfde…
    Heel toevallig dat het weer in een fabriek is waar iPhones gemaakt worden!
    Die kinderen die heel de dagen Nike schoenen in elkaar aan het braaien zijn hoor je niks van!

  16. Ik vind dit treurig. Waarom moet de productie zo snel klaar zijn? Kunnen de consumenten niet even wachten? Blijkbaar is de concurrentie met Samsung te groot. Je vraagt je af wanneer er een einde komt aan deze race.

    De slavernij is afgeschaft, maar dit is eigenlijk een verkapte vorm van een vorm van slavernij. Apple en andere bedrijven moeten hierop worden aangesproken.

  17. Daar gaan we weer. Dit gebeurt al een hele tijd, maar ineens is de naam Apple er bij en komt het in het nieuws. Als Apple daar de 5C niet zou laten maken werd het niet eens vermeld.
    Hebben jullie iets over de CLW rapporten mbt Samsung, Mattel, Timberland en anderen gezien (en nee, niet op iPC uiteraard).

    no-one cares behalve als er apple op schijnt te staan.
    maar ja, treurig dat een amerikaanse dependance zo werkt. Maar dat gebeurt niet alleen in China.

    ik vind het trouwens tijd dat er eens naar de werkomstandigheden in Nederland gekeken wordt! Schandalig toch, 31 graden en de airco doet het niet goed!

  18. Blijft een slechte zaak natuurlijk. Maar de grootste boosdoeners zijn wij zelf natuurlijk. Wij willen alles zo goedkoop mogelijk. Als wij het product in Europa produceren met onze arbeiders volgens de regels en conform salarisen dan kost het eindproduct minimaal 2x zo duur.

    Kijk eerst effe in de spiegel en koop dan niet meer bij de “chinezen” Kruidvat, Aldi, Lidl, etc.

    Kinderarbeid is nog goedkoper en hoeven maar 4 uur per dag te slapen, eten weinig en kosten niks ! Lekker een goedkope Xbox of Playstation……

  19. Zo lang het Chinese arbeidsethos dit toestaat, kan je als Westerling op je kop gaan staan. Maar het gebeurt. Als andersom een paar Chinezen hier de moraalridder komen uithangen wordt er ook niet naar geluisterd.Dus wat morele verontwaardiging van Tim Cook (die geen dollar salaris inlevert) en that’s it !

  20. Ik verbaas me er ook altijd over dat dit soort nieuws altijd alleen over Apple naar buiten komt. Komt waarschijnlijk omdat dit soort organisaties weten dat als de naam Apple genoemd wordt iets nieuwswaardig wordt waardoor zij kunnen scoren en men zo Apple kan dwingen actie te ondernemen zodat zaken verbeteren.

    Maar wat als Apple zijn iPhones niet bij Jabil had laten maken hadden we dan ooit gehoord over dat hp of anderen hun producten door onderbetaalde Chinezen laat maken.

    Trouwens heeft Jabil ook een vestiging in Nederland in Venray waar HP laserprinters worden gemaakt.
    Zouden daar ook Nederlanders onder het minimumloon worden betaald?

  21. Dus geen 5c gaan kopen, simpel zat. De consument moet maar eens laten zien dat dit soort dingen niet acceptabel zijn. Anders ben je hypocriet. Het erg vinden maar wel met trots een iPhone bij je hebben en er mee pronken ook nog.
    Koop een Fairphone zou ik zeggen. Apple verliest zijn glans.

    @Bman81: Is al langer bekend dat het bij andere bedrijven ook zo aan toegaat.Wat Apple betreft: is een van de grootste bedrijven. Dus in het nieuws.Maak uit je bericht op dat het je geen zak uitmaakt. Of een Chinees in zulke omstandigheden werkt.Ik ben er absoluut niet blij mee. Consumenten moeten laten merken dat dit niet kan. Er wordt verschrikkelijk veel poen verdiend door Cook en consorten. Moderne slavernij. Makkelijk zat. Kan echt niet. Boycotten. Koop nu eens even geen iPhone. Dan veranderd er tenminste iets. Maar ben bang dat niemand dat gaat doen. De meeste gesprekken gaan over de kleur, etc.iOS 7, etc..

  22. Origineel geplaatst door Diederik-Jan
    Er wordt verschrikkelijk veel poen verdiend door Cook en consorten. Moderne slavernij. Makkelijk zat. Kan echt niet. Boycotten. Koop nu eens even geen iPhone. Dan veranderd er tenminste iets.

    Inderdaad. En na de iPhone in de ban gedaan te hebben kopen wij dus ook geen goedkope kleding en sportschoenen meer uit China, Pakistan, India, Bangla Desh, enz… De consorten van Cook zoals de familie Brenninkmeyer zijn al rijk genoeg geworden door kinderarbeid en moderne slavernij in genoemde landen.

    Bloemen, asperges en tuti quanti geplukt door Oost-Europese loonslaven gaan we ook boycotten.

  23. @Diederik-Jan: Ja, laten we het product van € 700 kopen terwijl we die van € 450 willen… Denk dat je de enige zult zijn.

  24. @EOTB: Inderdaad, ik werk soms ook 11 uur per dag om mijn deadline te halen en dit word ook niet gecompenseerd.

  25. Origineel geplaatst door Bubbly
    @Diederik-Jan:Ja, laten we het product van € 700 kopen terwijl we die van € 450 willen… Denk dat je de enige zult zijn.

    Ben niet de enige, Ikzelf betaal meer, meer voor kleding, voedsel en dergelijke als het gemaakt is onder de juiste omstandigheden. Mocht je geen 700 euro hebben. Spaar dan tot je dat hebt. Apple verdiend veel aan de zogenaamde meelopers.Zou jij als je kinderen zou hebben willen dat ze in een zo een fabriek of mijn werken. Onder genoemde omstandigheden. Of je ouders, broer of zus, die in een dergelijke fabriek werken?Zou jij dan nog je iPhone kopen?Je kan er dus wel wat aan doen.Is hetzelfde als plofkippen. Iedereen vind het zielig. Het kan niet. Maar geen cent teveel willen betalen voor eerlijk en duurzaam vlees bv.

  26. @Diederik-Jan: 60% hogere prijs voor zo’n relatief duur luxeproduct is iets heel anders dan iets meer betalen voor duurzaam voedsel. Echter, ook in gewone iPhone fabrieken komt het telkens weer voor dat er kinderen werken, elk jaar is er minstens 1 zo’n fabriek die daarop “betrapt” wordt (of betekent dat juist dat ze er 10 “sparen”?). Vergeet niet dat die controles sporadisch zijn, waarschijnlijk net zo sporadisch als de werkweken van die kids.

    Maar je wilt toch niet zeggen dat een duurdere iPhone wél eerlijk en duurzaam in elkaar gezet is? Want als je er echt iets aan wilt doen dan moet je een goedkoop feature telefoontje halen, geen merkkleding meer dragen, enz. Haal ook maar de helft van je elektrische apparaten weg als we dan toch bezig zijn. Voor hetzelfde geld zijn van de andere helft ook een of meer van de onderdelen verkregen door of tijdens slechte omstandigheden.

    De hamvraag: waar trek je de grens?

  27. Origineel geplaatst door Mike
    Weer een top stuk.. Gezeik altijd over werkomstandigheden heel grappig dat het altijd alleen over Apple is.. Door heel China gebeurd dit is de mentaliteit daar zou je bijna zeggen. Maar het heeft naar mijn idee geen invloed op het feit of mensen wel een iphone kopen of niet ..

    Helemaal correct. Gans China is zo, enkel: ze vernoemen steeds Apple.

  28. Origineel geplaatst door Civman
    De discussie heeft niet met het soort werk te maken maar met arbeidsomstandigheden, dat is heel wat anders. De werknemers in China kunnen vaak ook niet “hoppen” naar een ander omdat de omstandigheden een structureel probleem is bij vele bedrijven.Dat telkens maar opnieuw Apple vermeld wordt en de overge zoals, Sony, Samsung, Panasonic etc niet schept een verkeerd beeld. Natuurlijk trekt Apple zich deze negatieve publisiteit aan, controles zijn een druppel op de gloeiende plaat. Dit is niet tegen te gaan zonder dat er permanente controles zouden zijn, de grote jongens niet voor een dubbeltje producten willen om ze zo met enorme marges aan de consument weg te zetten. Ook wij als consumenten hebben boter op ons hoofd, zolang wij kopen zal dit blijven bestaan.

    Zeker weten, Apple wordt hier ten onrechte genoemd, Jail is de eigen oorzaak van hun systeem, en, ALLE grote merken doen hieraan mee, maar de Chinezen ZIJN zelf de oorzaak, Samsung kelderde de verkoopsprijzen en de andere merken moeten zo goedkoop mogelijk blijven produceren om hun hoofd boven water te kunnen houden, of enkel samsung verkoopt nog… En iedereen weet wat dáárin slechts zit, veel lucht en gimmicks, maar géén kwaliteit

    Origineel geplaatst door Diederik-Jan
    Dus geen 5c gaan kopen, simpel zat. De consument moet maar eens laten zien dat dit soort dingen niet acceptabel zijn. Anders ben je hypocriet. Het erg vinden maar wel met trots een iPhone bij je hebben en er mee pronken ook nog.
    Koop een Fairphone zou ik zeggen. Apple verliest zijn glans.@Bman81: Is al langer bekend dat het bij andere bedrijven ook zo aan toegaat.Wat Apple betreft: is een van de grootste bedrijven. Dus in het nieuws.Maak uit je bericht op dat het je geen zak uitmaakt. Of een Chinees in zulke omstandigheden werkt.Ik ben er absoluut niet blij mee. Consumenten moeten laten merken dat dit niet kan. Er wordt verschrikkelijk veel poen verdiend door Cook en consorten. Moderne slavernij. Makkelijk zat. Kan echt niet. Boycotten. Koop nu eens even geen iPhone. Dan veranderd er tenminste iets. Maar ben bang dat niemand dat gaat doen. De meeste gesprekken gaan over de kleur, etc.iOS 7, etc..

    Helemaal fout hoor, Apple verdient door zijn innovatie, Samsung verdient nog véél meer door het kopiëren, zij hebben helemaal geen innovatie, het enige wat ze innoveren is iets maken wat zelfs in theorie geen twee jaar kán halen (vb amoled scherm, rood is gehalveerd na één jaar, en uitgeput na twee jaar-normale slijtage van een amoled scherm, dan wordt ie helemaal groen) DIE zouden eens aangepakt moeten worden, je ziet tientallen mensen met een groen scherm rondlopen, maar zie je de klaagcijfers op het net? NEEN, enkel Apple gaat over de klaagbank !

  29. @Diederik-Jan: Nee ik ben hier ook absoluut niet blij mee. Ik vind het alleen hypocriet dat men Apple hiermee elke keer pakt maar ja dat is de prijs voor succes.

    Het lastige is dat er bijna niets te koop is waar geen vuil luchtje aan zit of je komt inderdaad bij obscure alternatieven als de fairphone uit maar deze draait op android en daar kan ik echt niet mee leven. Het is vaak oncontroleerbaar waar producten gemaakt worden.
    Zitten er bijvoorbeeld geen vuile luchtjes wat milieu en arbeidsvoorwaarden betreft aan mijn canon printer, mijn fujitsu scanner, mijn sony tv, mijn hp laptop, mijn kia auto?
    Ik weet het gewoonweg niet.

    Bij Apple weten we in ieder geval dat ze er wel actief iets aan proberen te doen. Al dan niet gedwongen. Het is misschien niet genoeg maar ze doen wel iets en als je kijkt in de greenpeace guide to greener electronics en de ethical consumer product guide dan doet Apple het nog niet zo slecht. Veel beter als samsung bijvoorbeeld.

  30. Het mooie is dat Apple de meest actieve is voor het rechtzetten van dit soort misstanden, maar dat Apple altijd weer bovenaan genoemd wordt wanneer het zich voordoet.

  31. Laat Mark Rutte het maar niet horen die gaat dat hier dan ook meteen invoeren

  32. @Patryk: Natuurlijk is dit wel de schuld van Apple! Apple zou per direct alle contacten met dit soort bedrijven moeten afzweren! Apple zou ook contractueel kunnen vastleggen in een clausule dat een fabriek wel dingen gaat produceren, maar dat hier geen kinderarbeid aan te pas mag komen en dat er bepaalde werktijden gerespecteerd dienen te worden. Zo niet, dan gaat het contract de prullenbak in.
    Het is schandalig dat een wereldweid groot merk alleen al de schijn tegen zich heeft. En wat doet Apple er aan on dat te ontkrachten? Vrijwel niets, omdat ze weten dat het waar is!

    Hoe groot fan ik ook ben van Apple wn haar producten, doet de toenemende stroom van dit soort verhalen mij toch erg twijfelen aan de intergriteit van het bedrijf. Daarmee weet ik dus ook niet of ik in de toekomst nog producten van Apple zal kopen. De enige manier om aan dit soort praktijken een einde te maken is als de consument zich laat horen en een keer geen nieuwe producten koopt. Helaas denken we meestal meer aan onszelf dan aan anderen…

  33. In een interview met Obama heeft Steve Jobs ooit aangegeven dat de grootste rede om in China te produceren niet de kosten zijn maar de flexibiliteit. Op het moment dat de massa productie moet starten wil hij zsm HEEL VEEL mensen beschikbaar hebben. Dit kost in de westerse wereld te veel tijd.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.