‘iPhone 5C-fabriek Jabil Circuit schendt arbeidsrechten’

De arbeidsrechten in fabrieken van Jabil Circuit worden volgens China Labor Watch geschonden. Het bedrijf is verwikkeld bij de iPhone 5C.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Pegatron budget-iPhoneVolgens een nieuw onderzoek van China Labor Watch worden er arbeidsrechten geschonden in de Chinese fabrieken van Jabil Circuit, één van de fabrikanten die de iPhone 5C op het moment zou produceren. Medewerkers moeten bij Jabil Circuit soms tot 11 uur achter elkaar op een dag werken; overwerk dat in veel gevallen ook niet wordt uitbetaald. Per jaar zou er 8,3 miljoen dollar aan overwerk niet aan de werknemers worden uitbetaald.

Volgens China Labor Watch is er bij Jabil Circuit ook sprake van discriminatie. Het bedrijf zou alleen werknemers zonder tatoeages aannemen van tussen de 18 en 35 jaar. Vrouwen moeten binnen het bedrijf zwangerschapstests afnemen. Bovendien moeten medewerkers een contract tekenen wat het bedrijf vrijstelt van toekomstige problemen en rechtszaken.

Jabil Circuit werkt vermoedelijk met Apple aan de iPhone 5C, maar heeft ook andere cliënten. Het bedrijf is niet volledig aan Apple gewijd. Het is onduidelijk hoe groot de rol van Jabil Circuit bij de productie van de iPhone 5C exact is, maar China Labor Watch zegt altijd tegen geschonden arbeidsrechten aan te lopen bij bedrijven die Apple-producten produceren. Toch wijst de arbeidsorganisatie niet alleen naar Apple: de Amerikaanse regering zou de verantwoordelijkheid voor de omstandigheden ook moeten dragen, omdat Jabil Circuit een Amerikaans bedrijf is.

China Labor Watch neemt Apple’s productietak bij andere bedrijven al langer onder vuur. Sinds de kritiek op Chinese fabrieken probeert Apple bij onder andere Foxconn de werkomstandigheden te verbeteren. Toen Pegatron werd beschuldigd van kinderarbeid zei Apple hier niet bewust van te zijn en dat dit onmiddelijk zou worden onderzocht. In maart 2013 vertelde Apple dat 99 procent van de fabrikanten een werkweek van maximaal 60 uur hanteert. Dankzij een rapport van China Labor Watch lekten ook gegevens over de goedkope iPhone uit, die Apple aan het produceren is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 september 2013, 18:06
Categorie Apple
Onderwerp china

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.