iOS 8 uitgelicht: veel verbeteringen die je misschien nog niet kende

iCulture kijkt in een reeks afbeeldingen, Vine-video's en korte teksten naar alle nieuwe functies in iOS 8 die we nog niet eerder bespraken.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iOS 8 banner

We hebben afgelopen week in de artikelserie iOS 8 uitgelicht ontzettend veel nieuwe iOS 8-functies besproken, maar er zijn ook nog veel meer nieuwe toevoegingen die nog niet eens aan bod zijn gekomen. Het leek ons daarom tijd voor een overzicht. In dit artikel vind je de kleine iOS 8-functies die we niet in een uitgebreid artikel konden belichten, maar die wel de moeite waard zijn. Het zijn de kleine slimmigheden die iOS 8 weer iets beter moeten maken, door je bijvoorbeeld sneller een app te laten openen.

De meerderheid van onderstaande nieuwe functies hebben we op iCulture nog niet eerder besproken, maar er zitten ook een paar dingen tussen die in iOS 8 uitgelicht wel aan bod kwamen. Functies zoals interactieve notificaties hebben we al uitgebreid beschreven, maar leken ons toepasselijk om alsnog aan bod te brengen. In onderstaand overzicht hebben we namelijk ook zoveel mogelijk functies in Vine-video’s en afbeeldingen vastgelegd, zodat je in één oogopslag precies kunt zien wat ze zijn en hoe ze werken.

Emergency card van Health op ontgrendelscherm iOS 8

Apple’s Health-app wordt niet alleen een plaats voor informatie die door de M7-chip en andere apps zijn verzameld. Het wordt zowaar een soort dossier waar je op moet kunnen terugvallen als iemand iets mankeert. In de Emergency card in Health verwerk je allergieën en medicaties. Je hebt de optie die informatie op je lockscreen te plaatsen.

Lees ook: Dossier: Health en HealthKit

Tips-app van Apple

Over deze iOS 8-functie weten we nog maar weinig: op een dia tijdens de WWDC 2014-presentatie beloofde Apple een speciale tips-app, maar hier werd verder niks over gezegd. We kunnen wel raden: de App Store staat vol met apps die handigheidjes in iOS uitleggen, en met iOS 8 kan Apple dit wel eens zelf doen in een losse app.

Weer-app iOS 8 nu met data van The Weather Channel

Yahoo is als dataleverancier voor de Weer-app de deur gewezen door Apple. Vanaf iOS 8 worden de temperatuur en andere details geleverd door The Weather Channel. Hun eigen app is in Nederland echter geen overweldigend succes.

iOS 7 weatheriOS 8 Weather
Links/boven iOS 7, rechts/onder iOS 8

Verbeteringen voor China

China is voor Apple een steeds belangrijkere markt en dat zien we ook in iOS 8 terug. Apple heeft namelijk een paar handige toevoegingen voor China op de planning staan. De Kaarten-app krijgt eindelijk vectorkaarten in China, waardoor ze compacter zijn en sneller laden. Navigeren wordt ook in China mogelijk. Tot slot wordt de Chinese maankalender aan iOS 8 toegevoegd.

Alternatieve browser-apps sneller in iOS 8

Apple houdt de snelle rekenkracht van browser-engine WebKit niet langer voor zichzelf in iOS 8. Nu mogen ook andere, onafhankelijke browsers en in-app webviews gebruik maken van de techniek (Nitro JavaScript) waardoor pagina’s sneller laden. Daar kunnen apps als Chrome en Dolphin Browser de vruchten van plukken, maar ook apps zoals onze eigen iCulture-app zullen hierdoor nog sneller laden.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: Safari is slimmer en waarborgt je privacy beter

iBooks vooraf geïnstalleerd en met automatische nachtmodus

Eigenlijk gek dat het niet eerder gebeurde. Vanaf iOS 8 is iBooks eindelijk een app die standaard op elke iPhone en iPad staat. Apple’s boekenapp is dan ook voorzien van een automatische nachtstand als het donker om je heen is, zodat je ‘s nachts niet verblind wordt door het felle witte licht van je iPhone-scherm.

iOS 8 iBooks

DuckDuckGo als nieuwe zoekmachine in Safari voor iOS 8

Behalve Google en Bing, kan je voortaan ook kiezen voor DuckDuckGo als zoekmachine in Safari en Spotlight. DuckDuckGo heeft als anonieme zoekmachine als voordeel dat er geen profiel om je heen wordt gebouwd, zodat zoekresultaten algemeen blijven en niet specifiek op jou zijn gericht.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: Safari is slimmer en waarborgt je privacy beter

Creditcards scannen in Safari

Je hoeft bij een online aankoop in Safari nooit meer het lange getal van je creditcard in te voeren. Een nieuwe knop in Safari voor iOS 8 start de iPhone-camera, waarna je enkel de creditcard hoeft te scannen.

Siri ondersteunt Shazam, aankopen via iTunes en meer

Eerder schreven we al over de Nederlandse dicteerfunctie in iOS 8. Siri zelf spreekt en verstaat nog geen Nederlands, maar heeft wel een paar interessante verbeteringen gekregen. Ten eerste zal Siri voortaan terwijl je praat laten zien wat je zegt, zodat je in één keer weet of een stemcommando goed wordt geregistreerd. Daarnaast kan Siri nu muziek herkennen via Shazam, en is het met de virtuele assistent mogelijk deze muziek te kopen in iTunes.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: Geen Nederlandse Siri, wel tekst dicteren

Vertrektijden in Agenda-app

Een functie die we al in OS X Mavericks hadden en met iOS 8 ook op de iPhone werkt: vertrektijden in de Agenda-app. De agenda-app kijkt op basis van de reisinformatie in de Kaarten-app wanneer je het beste naar je afspraak kunt gaan. Daarbij wordt de gemiddelde reistijd in aanmerking genomen, om je zo op tijd de deur uit te sturen.

Weeknummers in Agenda-app

Een veelverzochte functie is toegevoegd aan de Agenda-app in iOS 8: je kunt voortaan weeknummers aan het begin van een week laten zien. De optie hiervoor vind je in het instellingenscherm van iOS 8.

Privétabbladen in Safari voor iOS 8

Tot nu kan je in Safari óf normaal browsen óf privé browsen. In het laatste geval worden de pagina’s die je bezoekt en de inloggegevens die je invult bewust niet onthouden. In Safari onder iOS 8 kan je beide sessies door elkaar gebruiken, met privétabbladen en normale webpagina’s open naast elkaar.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: Safari is slimmer en waarborgt je privacy beter

Geschiedenis Safari van uur of dag geleden wissen

De privacymaatregelen van Safari krijgen nog een handige optie. Behalve alle geschiedenis in één keer wissen, kan je er vanaf iOS 8 ook voor kiezen om een gedeelte van je geschiedenis te wissen. Zoals de websites die je de laatste dag of enkel het laatste uur hebt bezocht.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: Safari is slimmer en waarborgt je privacy beter

Bladwijzers verwijderen in Safari

Een subtiele, nieuwe functie in Safari voor iOS 8 die velen goed van pas zal komen: houd je een favoriet ingedrukt, dan kun je hem gelijk uit de browser verwijderen. Een favoriet ingedrukt houden kon al in iOS 7, maar in eerdere iOS-versies kon je vervolgens enkel de positie aanpassen.

Tekst opmaken in iOS 8 Notitie-app

De notitieapp schuift héél langzaam op naar een lichte tekstverwerker. Vroeger schreef je altijd op een geel vel met een melig lettertype. Vanaf iOS 8 is Notities voorzien van standaard bewerkingen als vetgedrukt, cursief en onderstreept. Daarnaast kun je foto’s aan je notities toevoegen.

Deelpagina’s in iOS-apps aanpassen

Het deelscherm naar bijvoorbeeld Twitter, Facebook of andere externe apps in iOS 8 is totaal aangepast. Houd je vinger ingedrukt op één van de deeliconen en je kunt hem van positie veranderen. Hartstikke handig, want zo kun je de sociale netwerken die je het meeste gebruikt vooraan zetten. Je kunt iconen die je niet gebruikt ook nog eens helemaal verbergen.

Stadstours met Flyover

Ze zitten er nog niet in, maar Apple belooft in iOS 8 stadstours met Flyover te introduceren. Hoogstwaarschijnlijk springt de Kaarten-app dan van gebouw naar gebouw in een stad, terwijl je ze allemaal in 3D kunt bekijken. Flyover is een virtuele rondvlucht door 3D-steden in de Kaarten-app.

Gesprekken met FaceTime in de wacht zetten

“Blijf je even aan de lijn?” Het kon nog niet als je normaal (dus zonder video) belde via FaceTime. Dat verandert in iOS 8. Je kan iemand voortaan in de wacht zetten.

FaceTime iOS 8

Sneller typen met toetsenbord QuickType

Staat je iPhone in het Engels ingesteld en gebruik je een Engels toetsenbord, dan kun je met QuickType nog sneller typen. Boven de toetsenbordknoppen verschijnen slimme woordsuggesties, die je met een snelle tap op het scherm toont.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: QuickType en alternatieve toetsenborden

Nieuwe toetsenbordtalen iOS 8

Nog meer goed nieuws voor onze buitenlandse vrienden: iOS 8 krijgt ook Indische, Tagalogse, Iers-Gallische en Sloveense toetsenborden.

Sloveens toetsenbord iOS 8

Smileyknop op toetsenbord voor Emoji

Heb je slechts één gewoon toetsenbord en een Emoji-toetsenbord voor smileys ingesteld, dan heeft iOS 8 een subtiele aanpassing: de wereldbol onderin, waarmee je naar de smileys omschakelt, is verdwenen. In plaats daarvan is er een veel logischere emoticon-knop op het toetsenbord.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: QuickType en alternatieve toetsenborden

Smileyknop toetsenbord iOS 8

Nieuwe definitiewoordenboeken

Een functie waar we weinig over hoorden, maar die zichzelf eigenlijk beschrijft: Apple voegt in iOS 8 nieuwe definitiewoordenboeken toe, waardoor je meer woorden kunt, uh, definiëren. Een definitie bekijk je door je vinger ingedrukt op een woord te houden en vervolgens te kiezen voor Definieer. In Nederland is het definitiewoordenboek afkomstig van Prisma Woordenboeken. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook een Apple Woordenboek.

Batterijverbruik per iOS-app bekijken

iOS 8 geeft je veel meer inzage in je iPhone-batterijverbruik. Op een nieuwe instellingenpagina
zie je welke apps het meeste van je batterij slurpen, zodat je makkelijk apps kunt verwijderen die onnodig veel batterijkracht vragen, of de ontwikkelaar te vragen om zijn app te fixen.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: batterijverbruik per app zien

RSS in linklijst Safari

In iOS 8 kun je nu een rss-feed aan de linklijst van Safari toevoegen. Hierdoor heb je snel nieuwsfeeds bij de hand zonder een speciale rss-app te openen.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: Safari is slimmer en waarborgt je privacy beter

Desktopsite opvragen in Safari op iOS 8

Wil je liever niet een mobiele site bezoeken? Safari in iOS 8 heeft een handige knop, waarmee je overschakelt naar de desktopversie van een website.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: Safari is slimmer en waarborgt je privacy beter

Verbeterde zoomfuncties voor slechtzienden

Slechtziende iPhone-gebruikers kunnen nu nog beter zoomen met behulp van een speciaal zoomvenster, en extra opties om deze nieuwe mogelijkheid helemaal naar eigen smaak te tweaken.

Lees ook:
iOS 8 uitgelicht: fikse verbeteringen voor slechtzienden

Interface iPhone zwartwit maken

Moeite met kleuren op het scherm van je iDevice? iOS 8 heeft een oplossing: het is nu mogelijk om de gehele iPhone-interface zwart-wit te maken. Dit kan zeer goed van pas komen voor mensen met een visuele beperking.

Lees ook:
iOS 8 uitgelicht: fikse verbeteringen voor slechtzienden

Betere locatie-instellingen voor apps

Wil je liever niet dat een app in de achtergrond je locatie opvraagt, maar mag hij wel op de voorgrond zijn ding doen? In iOS 8 kunnen apps je specifieker naar locatie-instellingen vragen. Hierdoor kan bijvoorbeeld Google Maps enkel GPS gebruiken als de app actief is.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: meer grip op locatiefuncties in apps

Notificaties bij apps die locatie op achtergrond gebruiken

Gebruikt een iOS-app al enige tijd je gps-locatie op de achtergrond? Dan zal je in iOS 8 een notificatie te zien krijgen. Vanuit dit bericht kun je het gebruik van gps uitschakelen, of de app toestaan om je locatie in de achtergrond op te vragen.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: meer grip op locatiefuncties in apps

Locatievoorzieningen notificatie iOS 8

Interactieve notificaties van apps

De Berichten-app hoef je in iOS 8 nooit meer op te starten om op een binnenkomende iMessage te reageren: met een simpele swipe naar beneden open je een berichtenveld en kun je gelijk beginnen met typen. Dezelfde veeg opent bij de Facebook-app ook een like-knop. Apps zoals WhatsApp moeten speciaal voor de interactieve notificaties worden aangepast.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: interactieve notificaties

Verbeterde spotlight

De Spotlight-functie in iOS 8 is sterk verbeterd. Zoek je bijvoorbeeld naar een winkel of een persoon, dan zal de zoekfunctie contextgevoelige informatie laten zien via Wikipedia, de Kaarten-app en meer. In Amerika wordt ook bioscoopinformatie getoond. Hopelijk zien we dat in de toekomst ook bij ons.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: Spotlight wordt slimmer en kan nog meer zoeken

E-mails tijdelijk wegvegen

Een mail aan het tikken, maar moet je snel even een ander bericht controleren? Dan kun je in de Mail-app van iOS 8 het e-mailscherm naar beneden vegen, zodat je later weer verder kunt.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: verbeteringen in Mail-app

Gerelateerde berichten bij Mail

Swipe een e-mail opzij en tap op meer, en je kunt nu kiezen voor Verwante berichten. Je wordt dan naar een overzicht gebracht waarin je alle e-mails over een vergelijkbaar onderwerp of van dezelfde verzender te zien krijgt.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: verbeteringen in Mail-app

Geen statusbalk bij mails in landschapsmodus

Het is nog onduidelijk in hoeverre dit een bewuste functie is, maar: gebruik je de Mail-app in iOS 8 in landschapsmodus, dan verdwijnt de statusbalk bovenin het scherm. Je hebt hierdoor iets meer schermruimte om mails te lezen of schrijven.

Mail-app geen statusbalk iOS 8

Timer voor foto’s

Een functie die al in veel camera-apps zat, maar nu ook in iOS 8: een cameratimer. De iPhone telt drie of tien seconden tot hij een foto maakt, zodat je bijvoorbeeld snel op de juiste plek kunt gaan staan. Of de tijd hebt om in je meest ideale duckface te poseren.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: verbeterde Foto-app met Timer, Timelapse en meer

Panoramafoto’s met de iPad maken

Niet verwacht, maar wel op komst: fotograferen met de iPad is iets doodgewoons geworden. Apple houdt zich niet in en daarom kun je nu ook panoramafoto’s maken op de iPad. Daar heb je iOS 8 voor nodig en een stabiele hand helpt – omdat je de iPad horizontaal moet bewegen voor een panoramafoto. Deze functie is sinds iOS 6 al bekend van de iPhone.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: verbeterde Foto-app met Timer, Timelapse en meer

Timelapse video’s

De iPhone 5s maakte het mogelijk om slow-motion video’s te maken, en iOS 8 introduceert een tegenovergestelde functie. Door slechts een paar frames per seconde op te nemen, kan de iPhone een zeer lange tijdsperiode in een kort filmpje samenvatten.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: verbeterde Foto-app met Timer, Timelapse en meer

Geluidsbestanden in iMessage versturen

Het wordt in iMessage ontzettend eenvoudig om een geluidsopname te verzenden. Je hebt hier slechts een vingertap en een swipe omhoog voor nodig.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: iMessage lijkt meer dan ooit op WhatsApp

iOS 8 verwijdert oude iMessages automatisch

De iMessage-app zal in iOS 8 niet langer belachelijk veel ruimte innemen naarmate je deze langer gebruikt. Oudere berichten worden na een bepaalde tijd automatisch verwijderd, zodat je iPhone niet vol komt te staan met onnodige informatie. Maak dus wel tijdig backups van conversaties die je wil bewaren.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: iMessage lijkt meer dan ooit op WhatsApp

Locatiegebaseerde apps op ontgrendelscherm

iOS-apps van winkels en andere locaties kunnen op het ontgrendelscherm verschijnen zodra je in de buurt bent. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de Apple Store-app razendsnel openen zodra je een Apple Store binnenloopt, of de Appie-app in de Albert Heijn. Het voorbeeld hieronder toont de Bijenkorf-app bij de Bijenkorf in Amsterdam.

Lees ook: iOS 8 uitgelicht: relevante apps in de buurt op het ontgrendelscherm

Afsluiting

Met deze opsomming van minder bekende functies concluderen we voor nu onze serie iOS 8 uitgelicht. Leuk om nog eens terug te lezen: onze series iOS 6 uitgelicht en iOS 7 uitgelicht.

Met heel veel dank aan de ontelbare tipgevers die grote en kleine tips hebben gemeld!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 juni 2014, 17:25
Categorie iOS
Onderwerpen ios 8, ios 8 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.