iOS 8 uitgelicht: fikse verbeteringen voor slechtzienden

Apple heeft in iOS 8 nieuwe toegankelijkheidsopties toegevoegd, zodat je beter zoomt en de hele iPhone zwart-wit maakt.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iOS 8 grayscaleiOS 8 zit bomvol nieuwe functies, maar bevat ook een aantal praktischere verbeteringen. Zo heeft Apple een paar handige schakelaars toegevoegd aan de toegankelijkheidsopties, waarmee de iPhone, iPad en iPod touch beter te gebruiken zijn door slechtezienden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de kleuren van IOS uit te schakelen, en de zoomfunctie heeft een paar forse verbeteringen gekregen. In deze editie van ‘iOS 8 uitgelicht‘ kijken we naar al deze verbeteringen.

Zwart-wit in iOS 8

iOS 8 grayscale 2Apple heeft een nieuwe kleurinstelling toegevoegd aan ‘Toegankelijkheid’, waarmee het iPhone- of iPad-scherm beter te bekijken is voor mensen met een visuele beperking. Door de knop Grayscale te activeren wordt de volledige iOS-interface zwart-wit. Ook apps uit de App Store, foto’s en video’s worden van kleur ontdaan.

De nieuwe Grayscale-knop is de tweede manier waarop Apple je de kleuren van iOS laat aanpassen. De schakelaar Keer kleuren om zorgt er al langer voor dat de volledige iOS-interface van kleurpatroon veranderd, waardoor sommige interface-elementen beter zichtbaar zijn voor slechtzienden.

Verbeterde zoomfunctie

iOS 8 zoomEerdere iOS-versies lieten je al zoomen in de interface, zodat je bijvoorbeeld tekst en afbeeldingen vergroot kunt kijken. In iOS 8 biedt Apple veel meer manieren om deze optie te tweaken. Bij het activeren van de zoomfunctie verschijnt er bovenin het scherm een vergrootglas. De pijl aan de onderkant laat je het zoomveld naar boven, naar beneden, naar links en naar rechts bewegen. Tap op de rand van het zoomveld en je kunt de grootte aanpassen.

Met een nieuwe knop aan de zijkant kun je schakelen naar een schermvullend vergrootglas of de zoomfunctie tijdelijk uitschakelen. Je hoeft hierdoor niet langer diep de iOS-instellingen in om zoomen aan of uit te zetten.

Het is ook mogelijk om niet langer op het toetsenbord in te zoomen. Daarnaast heb je de controle over hoe de zoomlens eruitziet: het is bijvoorbeeld mogelijk om het gezoomde onderwerp met omgekeerde kleuren of in zwart-wit te tonen.

Speak Screen: alles op het scherm voorlezen

iOS bevat al langer manieren waarop je teksten in apps kunt laten oplezen, zodat zelfs blinde iPhone-gebruikers zich een weg door apps kunnen banen. In iOS 8 breidt Apple deze mogelijkheden uit met een nieuwe optie genaamd Speak Screen. Eenmaal ingeschakeld kun je met twee vingers naar beneden vegen op het iPhone-scherm. Er verschijnen dan afspeelknoppen in beeld, waarna de iPhone alle tekst op het scherm zal oplezen. Je hoeft hierdoor niet op losse app-onderdelen te tappen om te horen wat zich allemaal op het scherm bevindt.

Speak Screen iOS 8

Waar vind ik deze nieuwe opties?

De verbeterde zoomoptie en de zwart-witfunctie van iOS zijn allebei te vinden onder de optie ‘Toegankelijkheid’ in iOS 8. Deze vind je onder Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid.

Ondersteuning voor direct 6 dot brailletoetsenborden

iOS 8 bevat ook een verbetering voor blinden en slechtzienden die we nog niet konden testen: de iPhone en iPad ondersteuning nu ook direct 6 dot brailletoetsenborden. Speak Screen vind je hier onder de optie Spraak.

Wanneer beschikbaar?

iOS 8 bevindt zich op het moment in een betafase. Apple belooft iOS 8 in het najaar van 2014 beschikbaar te stellen voor de iPhone, iPad en iPod touch. Heb je de update geïnstalleerd, dan zijn de nieuwe toegankelijkheidsopties ook beschikbaar.

Dit artikel maakt deel uit van de serie iOS 8 uitgelicht. Meer weten over de nieuwste ontwikkelingen? Lees ons Dossier iOS 8 en de aankondiging van iOS 8 door Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 februari 2015, 1:22
Categorie iOS
Onderwerpen ios 8, ios 8 uitgelicht, toegankelijkheid

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.