Vernieuwingen in iOS 9 op iPhone en iPad.

Ervaringen met iOS 9: apps opeens Engelstalig, problemen met APN en meer

De eerste ervaringen met iOS 9 lijken goed, maar er zijn toch een paar problemen. Apps zijn opeens Engelstalig en Outlook crasht na het opstarten. Ook is het even wennen aan het nieuwe lettertype.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Vernieuwingen in iOS 9 op iPhone en iPad.
De update naar iOS 9 verliep gisteren niet helemaal vlekkeloos. Heel wat mensen hadden last van een foutmelding, waardoor ze iOS 9 de eerste uren niet konden installeren. Maar hoe zit het met de ervaringen na afloop van de update? Uit de eerste reacties blijkt, dat daarbij ook niet alles goed is gegaan. Sommige apps starten na de update op in de Engelse taal en apps crashen, ook al waren ze al bijgewerkt voor iOS 9.

Update 21 september: Inmiddels is watchOS 2 verschenen.

Nieuws-app ontbreekt!

Nieuws in iOS 9.We wisten het al, maar toch zijn veel iCulture lezers verbaasd dat er geen Nieuws-app aanwezig is in iOS 9. De Nieuws-app is aanvankelijk alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Australië en andere Engelstalige landen. Voor Nederland en België is er geen releasedatum bekendgemaakt. De Apple-website spreekt over ‘najaar 2015’ maar dat kan ook een onoplettende vertaling zijn van de Amerikaanse site. Verander je regio-instellingen naar VS om de Nieuws-app toch te zien.

Wat wel aanwezig is in iOS 9, is een nieuwsoverzicht in het proactieve Siri-scherm. Er staat ‘Nieuws’ bij, waardoor veel mensen denken dat dit de Nieuws-app is. Maar dat is niet het geval: het zijn alleen suggesties van de proactieve Siri, waarvan Apple denkt dat jij het relevant vindt. Helaas kun je de nieuwsbronnen niet zelf selecteren. Je zult dus met artikelen van De Telegraaf en AD om de oren worden geslagen, of je wilt of niet. Ook kun je de inhoud van deze nieuwtjes niet beïnvloeden. Apple denkt dat je geïnteresseerd bent in ramkraken, Zwarte Piet-discussies en Kylie Jenner.

Problemen met downgraden naar iOS 9

Mensen die al de iOS 9.1 beta hadden geïnstalleerd, ervaren wat problemen me het downgraden naar iOS 9 final. We hebben hierover een apart artikel met stappenplan gepubliceerd.

Apps opeens Engelstalig

TomTom opeens Engelstalig in iOS 9.Stapte je vanochtend in de auto om naar een afspraak te gaan en gebruik je altijd TomTom, dan werd je getrakteerd op een Engelstalige stem. “Turn around when possible” was de tekst die we bij het opstarten hoorden. Ook de spelletjes van King blijken opeens naar de Engelse taal te zijn omgezet.

Bij TomTom heeft het weinig zin om alleen de stem te wijzigen. Je kunt wel terug naar de Nederlandse stemmen Bram en Eva (kies in het menu Change Settings > Voice) maar daarna is de interface nog steeds Engelstalig. We probeerden ook in de systeeminstellingen de iPhone op een andere taal en vervolgens weer naar Nederlands in te stellen, maar ook dat helpt niet. Hetzelfde probleem doet zich voor bij de games van King, bijvoorbeeld Candy Crush.

Outlook crasht

Gisteren kwamen er updates uit voor alle Microsoft-apps, waaronder die van Outlook. Microsoft stopte er multitasking-functies in voor de iPad in, maar vergat blijkbaar om op de iPhone te testen, want de app crasht een paar seconden na het opstarten. We kregen meerdere meldingen hierover. Opnieuw installeren van de app blijkt te helpen (en dat geldt ook voor allerlei andere apps die opeens crashen).

Update 18-9-2015: De crash bij het openen van Outlook is door Microsoft verholpen met Outlook 1.4.3.

APN-profielen werken niet meer

Vodafone heeft zakelijke klanten gewaarschuwd dat iOS 9 in sommige gevallen private APN’s overschrijft. Hierdoor hebben zakelijke klanten geen toegang meer tot mobiel internet. Vodafone kan het probleem zelf niet herstellen en wacht op een oplossing van Apple. Je kunt controleren of je een private APN gebruikt door naar Instellingen > Mobiel netwerk > Mobiel datanetwerk te gaan. Als er iets anders staat dan live.vodafone.com gebruik je een private APN.

Het probleem speelt ook bij Ziggo, dat gebruik maakt van het netwerk van Vodafone.

Medicijnen-app werkt niet meer

We hebben het nog niet zelf kunnen testen, maar de app Medalert werkt niet meer onder iOS 9. Dat is lastig als je deze app gebruikte voor herinneringen om medicijnen in te nemen. Er zullen ongetwijfeld nog veel meer meldingen komen voor apps die nog niet voor iOS 9 zijn aangepast, maar deze wilden we even noemen omdat het een vrij cruciale app kan zijn als je afhankelijk bent van medicijnen. Een iCulture-lezer tipte ons, dat de app Pill Alert een beter alternatief is, omdat de makers van Medalert vaak pas bij een x.1 update hun app bijwerken.

Pinkassa’s iZettle en Adyen werken niet meer

iZettle waarschuwde gebruikers vooraf al: iOS 9 zou een enorme bug bevatten, waardoor Bluetooth niet meer werkte. Ze raadden gebruikers dan ook af om naar iOS 9 te updaten. We ontvingen op de iCulture-redactie veel verontruste e-mailtjes van mensen die dachten dat iZettle een gigantische bug op het spoor was gekomen, waardoor Bluetooth helemaal niet meer zou werken, maar voorlopig lijkt het erop dat het probleem alleen iZettle zelf treft. Ook Adyen waarschuwde gebruikers van hun pinkassa, dat ze niet mochten updaten naar iOS 9 omdat anders het apparaat niet meer zou werken.

Wennen aan nieuw lettertype

9292 nieuw lettertypeSommige mensen moeten nog even wennen aan het nieuwe lettertype San Francisco, vooral in apps als Tweetbot en de Instellingen, waar je veel tekst in beeld krijgt. Eén lezer meldde ons dat de 9292-app niet meer werkt door het nieuwe lettertype: wanneer je lange stationsnamen hebt ingetikt (zoals Station Amsterdam Centraal), dan zijn de vertrek- en aankomsttijden niet meer zichtbaar. Je ziet dan 08:… in plaats van 08:32.

Update: 9292 heeft een vernieuwde app in de App Store gezet. Als je een update uitvoert of de app opnieuw installeert, zou het probleem verholpen moeten zijn.

Ook hebben we al sinds iOS 8 moeite om de app te vinden via Spotlight: als je 9292 intikt, verschijnt de app niet. Je kunt de app wel vinden als je alleen een 9 invoert in Spotlight.

Nog meer ervaringen?

We krijgen ook incidentele meldingen van mensen waarbij de telefoonfunctie of een andere functie opeens niet meer werkt, maar het lijkt er voorlopig op dat dat eenlingen zijn, waarbij er iets mis is gegaan.

We vullen dit artikel aan, zodra er meer ervaringen zijn die meermaals voorkomen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 september 2015, 19:35
Categorie iOS
Onderwerpen ervaringen, ios 9

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.