iOS 7 installeren: het complete stappenplan

Hoe moet je op iOS 7 voorbereiden en hoe installeer je iOS 7 op iPhone, iPad of iPod touch? Wij bieden een eenvoudig en veilig stappenplan.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

iOS 7 voorbereiden en installerenVandaag was het eindelijk zover: iOS 7 kon geïnstalleerd worden op alle iPhones en iPads vanaf de iPhone 4, iPad 2, iPad mini, iPod touch 5de generatie en nieuwere toestellen. Maar ben je daar wel helemaal klaar voor? In dit artikel bereiden we je voor om zo veilig en zo makkelijk over te stappen naar iOS 7.

Voordat je begint aan de installatie aan iOS 7, is het verstandig een backup te maken van de inhoud van de iPhone, iPod touch of iPad. Zo minimaliseer je de kans dat je apps, voorkeuren en instellingen in apps en vorderingen in games kwijt bent. Ook zorgen we ervoor dat je geen foto’s kwijt raakt met de overstap naar de nieuwe firmware. Zorg ervoor dat je een Wi-Fi-verbinding hebt terwijl je deze stappen neemt. Ook is het veiliger het toestel in de oplader te laten zitten, zodat de batterij niet midden in een stap ophoudt.

Stap 1: Kan ik iOS 7 installeren?

iOS 7 wordt ondersteund door de volgende onderstaande iOS-apparaten:

 • iPhone 4*
 • iPhone 4S*
 • iPhone 5
 • iPhone 5c
 • iPhone 5s
 • iPod touch 5e generatie
 • iPad 2*
 • iPad 3*
 • iPad 4
 • iPad mini

* (bepaalde functies worden niet ondersteund)

Dit betekent dat onder andere de iPhone 3GS en eerder en eerste generatie iPad niet iOS 7 kunnen installeren. Dat is echter niet het einde van de wereld: het is nu mogelijk om oudere app-updates te installeren op iDevices met een oudere iOS-firmware, wat betekent dat je zelfs over een paar jaar nog steeds apps zonder iOS 7 kunt gebruiken, mits deze natuurlijk beschikbaar zijn of waren voor een oudere firmware.

Stap 2: Maak een backup via iCloud

Je kan je informatie op het toestel veilig stellen door een backup te maken in iCloud. Om de meest actuele backup (reservekopie) te maken van je iPhone, iPad of iPod touch ga je naar de instellingen:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Ga naar de optie iCloud.
 3. Druk op Opslag en reservekopie onderaan de pagina.
 4. Scroll naar onderen en tik op Maak nu reservekopie.
 5. Er zal nu een reservekopie worden gemaakt.

iCloud backup iOS 6 lijstiCloud backup iOS 6 reservekopie

Zodra je via iCloud een backup van je iPhone, iPad of iPod touch gaat maken wordt er een kopie gemaakt van je foto’s, video’s, documenten, accounts en instellingen. iCloud maakt niet een volledige backup van alle apps, maar slaat alleen de verwijzingen naar de apps op. Dat scheelt tijd en dataverkeer. Het werkt alleen met een Wi-Fi-verbinding.

Stap 3: Zet foto’s vanaf iOS naar pc of Mac (optioneel)

Als alles goed gaat, worden je foto’s gewoon meegenomen naar de volgende iOS 7 door de iCloud-backup. Maar het zal maar fout gaan! Foto’s en video’s wil je natuurlijk niet kwijt. Daarom is het handig ze vanaf de iPhone, iPod touch of iPad op de pc of Mac te zetten.

Op Mac

 1. Sluit de iPhone, iPod touch of iPad via de USB-kabel aan op de Mac.
 2. Als je je toestel nog nooit op de Mac hebt aangesloten, krijg je zowel op iOS als op de Mac de vraag of je de gemaakte verbinding wilt vertrouwen. In beide gevallen kies je vertrouw of continue.
 3. iPhoto of Fotolader start automatisch op als de verbinding is gelegd. Zoniet, dan zoek je in de Spotlight-functie rechtsboven op de Mac op iPhoto of Fotolader en open je het programma.
 4. Beide toepassingen kunnen je foto’s uitladen. In Fotolader klik je rechts onderin op Importeer Alles, in iPhoto druk je op de blauwe knop Importeer [aantal] foto’s rechtsboven. In beide gevallen worden de foto’s en video’s van de iPhone naar de Mac gekopieerd.

iPhoto importeerfunctie

Op Windows

 1. Sluit de iPhone, iPod touch of iPad via de USB-kabel aan op de computer.
 2. De computer laat een pop-up zien met meerdere mogelijkheden. Je kan zowel Importeer foto’s en video’s kiezen als ‘Open map’. Met de eerste optie kan je alle beelden met één klik naar je Windows-pc overhevelen.

Stap 4: Hevel app-aankopen over naar iTunes (optioneel)

Zelfs als je iCloud als enige manier gebruikt om je backup te regelen en nieuwe versies van iOS te installeren, is het toch nog even handig iTunes te raadplegen. Zo kan je behalve je foto’s, ook je app-aankoop geschiedenis veilig stellen middels een backup. Net als stap 2 is ook stap 3 optioneel en puur bedoeld voor de zekerheid.

Op Mac

 1. Sluit de iPhone, iPod touch via de USB-kabel aan op de Mac en open iTunes op de Mac.
 2. Als je je toestel nog nooit op de Mac hebt aangesloten, krijg je zowel op iOS als op de Mac de vraag of je de gemaakte verbinding wilt vertrouwen. In beide gevallen kies je ‘vertrouw’ of ‘continue’.
 3. Druk in iTunes op Archief, kies voor Apparaten en druk vervolgens op Zet aankopen over.

Aankopen overzetten iTunes

Op Windows

 1. Sluit de iPhone, iPod touch of iPad via de USB-kabel aan op de computer en open iTunes op de computer.
 2. Druk op Bestand, kies voor Apparaten en druk vervolgens op Zet aankopen over.

Stap 5: installeer iOS 7

Het is zover! Nu je de benodigde backups hebt gemaakt is het vrij simpel om iOS 7 te installeren. Er zijn twee manieren waarop je iOS 7 kunt installeren:

Installatie over-the-air

Softwareupdate iOS 6

 1. Ga naar Instellingen.
 2. Tap op Algemeen.
 3. Druk op Software-update.
 4. Volg de getoonde stappen.
 5. Hoera: iOS 7 staat op je toestel geïnstalleerd!

Deze methode werkt alleen als je de laatste versie van iOS 6 hebt geïnstalleerd op je iOS-apparaat. Draai je nog op eerdere iOS-versies, dan moet je wellicht een paar keer updaten totdat je iOS 7 uiteindelijk op het toestel hebt staan. Geen software-updates in de instellingen van je iPhone te vinden? Dan is je iOS-versie wellicht zo oud dat de functie er nog niet in zit. Dan kan je onderstaande stappen volgen.

Installatie via iTunes

 1. Sluit de iPhone, iPod touch of iPad via de USB-kabel aan op de computer en start iTunes op de Mac of Windows-pc.
 2. Druk op je iOS-apparaat in het overzicht bovenin bij je bibliotheek.
 3. Druk op Zoeken naar update. Je krijgt de volgende stappen in iTunes uitgelegd.
 4. Beschik je nog niet over de nieuwste versie van iTunes die nodig is voor de update? Klik bovenin in de optiebalk op het eerste tabblad en klik ‘Check for updates’. Je wordt nu begeleid in de installatie van de nieuwste versie van iTunes.
 5. Herhaal in de nieuwste versie van iTunes stap 2 en 3.

Zoeken naar update iTunes

Begin je graag met een schone lei? Dan kies je voor de optie Herstellen via iTunes. Je verliest dan standaard alle gegevens die op je iOS-apparaat geïnstalleerd stonden, maar die kan je daarna weer handmatig synchroniseren als je ze eerder hebt overgeheveld naar iTunes (stap 3).

Herstellen via iTunes

 1. Sluit de iPhone, iPod touch of iPad via de USB-kabel aan op de computer en start iTunes op computer of Mac.
 2. Druk op het betreffende iOS-apparaat in het overzicht bovenin bij je bibliotheek.
 3. Druk op Herstel.
 4. Als het toestel is hersteld, kan je vanuit iTunes aangeven welke onderdelen je opnieuw wil synchroniseren met het toestel. Je kan daarbij handmatig apps, muziek, foto’s, video’s en meer selecteren.

Problemen bij de installatie van iOS 7?

Hoogstwaarschijnlijk proberen ontzettend veel mensen bij de lancering tegelijkertijd iOS 7 te installeren. Hierdoor kunnen updates langzaam downloaden of slaagt iOS 7 er voor de installatie niet in om te verifiëren met de servers van Apple. Dat kan foutmeldingen opleveren en dat is de reden waarom we stap 3 en 4 in dit overzicht hebben gezet. Loop je bij het installeren van iOS 7 tegen deze problemen aan, dan kunnen we eigenlijk maar één ding aanraden: probeer het later nog eens.

Hoewel we verwachten dat de update vanavond vanaf 19:00 uur verschijnt, moet je er altijd rekening mee houden dat nieuwe iOS-versies geleidelijk worden uitgerold. Het is daarom mogelijk dat iOS 7 pas later in iTunes of in het instellingenscherm van je iDevice verschijnt, of dat jij de update nog niet ziet terwijl anderen hem wel kunnen installeren. Dat ligt niet aan jou: probeer het later weer en je ziet de update waarschijnlijk wel staan.

Updaten via iTunes kan helaas ook tot foutmeldingen leiden. Vaak heeft het te maken met firewalls op de computer, (te) agressieve virusscanners of beveiligingspakketten en andere (al dan niet goedbedoelde) blokkades. Het kan helpen die tijdelijk uit te schakelen.

Openingsfoto: Janitors/ Flickr CC

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 september 2014, 14:17
Categorie iOS
Onderwerpen firmware, installatie, ios 7

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.