iOS 7 uitgelicht: waarschuwing bij namaak Lightning-kabels

iOS 7 waarschuwt bij het aansluiten van een onofficiële Lightning-kabel. Maar je kunt met een namaakkabel nog steeds je iPhone opladen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

nepkabel lightning ios 7iOS 7 herkent wanneer je een niet-goedgekeurde Lightning-kabel gebruikt. Na het aansluiten van de iPhone krijg je een melding op het scherm, zoals hiernaast is te zien. Ondanks de waarschuwing kun je je iPhone nog steeds opladen met een niet-goedgekeurde Lightning-kabel, ontdekte 9to5mac. Lightning-kabels bevatten een speciale authenticatiechip waar fabrikanten voor moeten betalen. Dat maakt de officiële kabels extra duur, maar geeft gebruikers wel de gemoedsrust dat de werking door Apple is gecontroleerd.

Vlak na de introductie van de Lightning-kabels ontdekte een onderzoeker dat Apple dynamisch functies kan toewijzen aan de acht pinnen van de connector. Ook zouden er beveiligingsfuncties zijn ingebouwd.

Accessoiremaker Mophie verklapte begin dit jaar dat de authenticatiechip van de Lightning-kabels fabrikantgebonden is. Fabrikanten kunnen te veel ingekochte authenticatiechips dan ook niet zomaar doorverkopen aan een concurrent. Mophie vermoedde dat Apple zomaar een software-update kon uitbrengen waarmee ze onofficiële Lightning-producten onbruikbaar maken.

Lightning-connectorUit een teardown van de Lightning-adapter bleek dat de adapter waarschijnlijk moeilijk te hacken is. Toch verschenen er vrij snel na de officiële Lighting-kabels van Apple allerlei namaakkabels, die meestal alleen kunnen opladen, maar soms ook je iPhone kunnen synchroniseren. Zo waterdicht is de beveiliging dus ook weer niet.

Malware via de kabel

Toch blijkt dat juist de stroomtoevoer van de iPhone te hacken is. Begin juni verscheen nieuws over malware, die via een speciale oplader op de iPhone te installeren is. iOS 7 kan bij het aansluiten onderstaande waarschuwing vertonen, waarmee Apple hopelijk maatregelen heeft ingebouwd om dergelijke malware te voorkomen.

ios 7 aangesloten computer vertrouwen

Screenshots via @_kevinbouman en @mfrissen.

Dit artikel is onderdeel van de serie iOS 7 uitgelicht, waarin we bijzonderheden van iOS 7 bespreken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2014, 12:42
Categorieën Accessoires, Achtergrond, Apple, iOS
Onderwerpen firmware, ios 7, ios 7 uitgelicht, lightning

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.