iOS 7 vanavond vanaf 19:00 uur verwacht: bereid je nu voor

Apple zal op woensdag 18 september om 19:00 uur iOS 7 beschikbaar stellen. In dit artikel lees je alle belangrijke voorinformatie.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iOS 7 iconVanavond brengt Apple iOS 7 uit voor alle iPhones, iPads en iPods vanaf de iPhone 4, iPad 2, iPad mini en iPod touch vijfde generatie. iCulture verwacht iOS 7 vanaf 19:00 uur Nederlandse tijd. De update zal dan over the air en via iTunes worden aangeboden. Hoewel het installeren van nieuwe iOS-versies steeds simpeler wordt, zijn er wel een aantal zaken waar je van tevoren rekening mee kunt of moet houden. In dit artikel leggen we daarom uit hoe je het beste op iOS 7 kunt voorbereiden.

Wanneer verschijnt iOS 7?

Apple heeft aangekondigd iOS 7 vanavond beschikbaar te stellen. Ervaring leert dat Apple firmware-updates rond 19:00 uur Nederlandse tijd uitbrengt. Tijden van eerdere major iOS-firmwareversies waren: iOS 6 (18:39 uur), iOS 5 (19:17 uur) en iOS 4 (19:03 uur).

Kan ik iOS 7 installeren?

iOS 7 wordt ondersteund door de volgende onderstaande iOS-apparaten:

 • iPhone 4*
 • iPhone 4S*
 • iPhone 5
 • iPhone 5c
 • iPhone 5s
 • iPod touch 5e generatie
 • iPad 2*
 • iPad 3*
 • iPad 4
 • iPad mini

* (bepaalde functies worden niet ondersteund)

Dit betekent dat onder andere de iPhone 3GS en eerder en eerste generatie iPad niet iOS 7 kunnen installeren. Dat is echter niet het einde van de wereld: het is nu mogelijk om oudere app-updates te installeren op iDevices met een oudere iOS-firmware, wat betekent dat je zelfs over een paar jaar nog steeds apps zonder iOS 7 kunt gebruiken, mits deze natuurlijk beschikbaar zijn of waren voor een oudere firmware.

Hoe kan ik nu al op de update voorbereiden?

Voordat iOS 7 beschikbaar wordt gesteld kun je in ieder geval twee dingen doen om je voor te bereiden:

 • Update je iPhone, iPad of iPod touch naar iOS 6.1.3 (alle nog ondersteunde iDevices, uitgezonderd de iPhone 5) of iOS 6.1.4 (iPhone 5), de nieuwste iOS-versie die op het moment beschikbaar is.
 • Maak een backup via iCloud en/of iTunes. Hierdoor is het makkelijker om later je iDevice te herstellen, mocht er iets misgaan.

Hoogstwaarschijnlijk zal Apple vandaag ook iTunes 11.1 beschikbaar stellen; een nieuwe iTunes-versie met daarin ondersteuning voor iOS 7. Het wordt aangeraden om deze nieuwe iTunes-versie eerst te installeren als je van plan bent om iOS 7 via iTunes te installeren.

Hoe installeer ik iOS 7?

Software-update spotlightEr zijn twee manieren om te updaten naar iOS 7. De meest voor de hand liggende methode is via automatische update via het instellingenscherm van je iPhone, iPad of iPod touch. Bij Instellingen > Algemeen > Software-update zal de update automatisch komen te staan, waarna je de stappen op het scherm kunt volgen om je iDevice te installeren. Zorg er tijdens een firmware-update altijd voor dat je iDevice aan een stroombron hangt.

Het is ook mogelijk om de update via iTunes op je iOS-apparaat te zetten. Je moet dan eerst het betreffende apparaat aan je computer koppelen, deze in iTunes selecteren en klikken op de knop Zoek naar update. Met de knop Herstel kan iOS 7 ook worden geïnstalleerd, maar je verliest dan alle gegevens die op de iDevice staan. Deze kunnen wel via een back-up weer worden teruggeplaatst.

Hoe weet ik zo snel mogelijk dat iOS 7 beschikbaar is?

Wij zullen vanavond alle mogelijke kanalen strak in de gaten. Zodra de update verschijnt lees je het daarom meteen op iPhoneclub. Je kunt via onze iOS-app een pushbericht ontvangen. Of volg ons Twitteraccount @iCulture voor alle updates.

Kan ik problemen verwachten?

Hoogstwaarschijnlijk proberen ontzettend veel mensen vanavond tegelijkertijd iOS 7 te installeren. Hoewel Apple deze serverdrukte steeds meer onder controle heeft, bestaat er nog steeds een kans dat de grote aantallen voor problemen zullen zorgen. Hierdoor kunnen updates langzaam downloaden of slaagt iOS 7 er voor de installatie niet in om te verifiëren met de servers van Apple. Loop je bij het installeren van iOS 7 tegen deze problemen aan, dan kunnen we eigenlijk maar één ding aanraden: probeer het later nog eens. Apple zal waarschijnlijk na verloop van tijd extra servers inzetten om onverwachte drukte op te vangen en de eerste gigantische golf aan updaters zal de servers uiteindelijk niet meer belasten.

Hoewel we verwachten dat de update vanavond vanaf 19:00 uur verschijnt, moet je er altijd rekening mee houden dat nieuwe iOS-versies geleidelijk worden uitgerold. Het is daarom mogelijk dat iOS 7 pas later in iTunes of in het instellingenscherm van je iDevice verschijnt, of dat jij de update nog niet ziet terwijl anderen hem wel kunnen installeren. Dat ligt niet aan jou: probeer het later weer en je ziet de update waarschijnlijk wel staan.

Updaten via iTunes kan overigens soms tot allerlei foutmeldingen leiden. Vaak heeft het te maken met firewalls, (te) agressieve virusscanners of beveiligingspakketten en andere (al dan niet goedbedoelde) blokkades. Het kan helpen die tijdelijk uit te schakelen.

Ik heb eerder al de Golden Master van iOS 7 geïnstalleerd. Wat nu?

De Golden Master is identiek is aan de versie van iOS 7 die Apple voor iedereen beschikbaar heeft gesteld. Je hoeft de update daarom niet te installeren. Het buildnummer van de twee is dus ook identiek: 11A465. Er is daarom geen automatische update voor jou om te downloaden.

Kan ik updaten vanaf iOS 7 GM of een eerdere iOS 7-beta?

Wil je het zekere voor het onzekere nemen nadat iOS 7 beschikbaar wordt gesteld, dan kun je na verschijning iOS 7 installeren vanuit iTunes. Door je iPhone te herstellen wordt automatisch de laatste iOS-versie gedownload, maar worden ook al je gegevens gewist. Er is een andere methode: Op iOS-elite zal na verschijning ook een directe link naar het IPSW-firmwarebestand van iOS 7 worden geplaatst. Deze kun je downloaden en via iTunes installeren. Vervolgens ga je naar iTunes, selecteer je het aangesloten iOS-apparaat en druk je op Zoek naar update met shift (Windows) of alt (OS X) ingedrukt. Je kunt dan het bestand selecteren en de update starten.

Gebruikers die de Golden Master of eerdere beta’s van iOS 7 geïnstalleerd hebben, zullen geen over the air-update van iOS 7 aangeboden krijgen. Je moet daarom updaten via iTunes, of downgraden naar iOS 6.1.4 voordat je de update aangeboden krijgt.

Ik heb een jailbreak, wat nu?

Jailbreakers kunnen niet updaten iOS 7 zonder hun jailbreak te verliezen. We raden aan om onder andere de twitteraccounts @MuscleNerd en @evad3rs in de gaten te houden voor nieuws over een jailbreak. Er wordt in de zeer nabije toekomst geen jailbreak van iOS 7 verwacht. Wil je wel updaten naar iOS 7 en accepteren dat je je jailbreak kwijtraakt, dan kun daarvoor de normale updateprocedure volgen.

Wat is er nieuw in iOS 7?

ios-7-iphonesHet verschil tussen twee iOS-versies was nog nooit eerder zo duidelijk als bij iOS 6 en iOS 7. Een compleet nieuw ontwerp zorgt ervoor dat je iPhone compleet anders aanvoelt, en toevoegingen zoals het nieuwe Bedieningspaneel zorgen ervoor dat iOS 7 ook een stuk sneller en handiger is. Uiteraard is er nog veel meer veranderd: in de serie iOS 7 uitgelicht hebben we eerder al nagenoeg alle veranderingen in iOS 7 onder de loep genomen. Daarnaast kun je natuurlijk ons onvolprezen Dossier: iOS 7 raadplegen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
5 februari 2014 om 12:23
Onderwerpen
,
Categorie
iOS
213 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.