Reacties voor: WWDC 2011: iOS 5 krijgt nieuw notificatiesysteem en Twitter-integratie

Apple heeft op de WWDC nieuwe functies van iOS 5 aangekondigd. Er komen nieuwe notificaties, een eigen berichtendienst, vergaande Twitter-integratie, een newsstand met kranten en tijdschriften en draadloos synchen met PC Free.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 55 reacties

  1. Dit is zo mooi allemaal! Vooral iMessage is echt geweldig! Jammer dat het zo laat komt!

  2. supertof allemaal!

  3. supertof indeed, maar waarom pas in de herfst pfff

  4. met jailbreak kon ik ALLES al… GAAP!

  5. Ik ben vreselijk teleurgesteld. In feite is er bijna niets dat Apple zelf heeft gevonden. De notificaties zijn puur LockInfo en MobileNotifier, iMessage is WhatsApp, voor Reminders bestonden ook al veel applicaties, en voor de rest zijn het eerder kleine aanpassingen die evengoed in een gewone tussen-softwareupdate hadden kunnen zitten.

    Zelfs geen Widgets.

    En dit voor de vijfde verjaardag van het besturingssysteem…

    Bovendien hoopte ik op een nieuwe iPhone, maar waarschijnlijk wordt die dan weer in de herfst aangekondigd, of nog later…

  6. Ziet er allemaal erg goed en strak uit. Ook echt handige nieuwe mogelijkheden. Ik denk alleen niet dat iMessage kan concurreren met bijvoorbeeld Whatsapp zonder dat er ook een app voor Android/BB/Nokia uit komt. Maar notificaties en iCloud ziet er alvast gelikt uit.

  7. Ziet er gelikt uit, vooral notificatiesysteem en iCloud lijken me erg handig. Maar ik denk niet dat iMessage kan concurreren met bijvoorbeeld Whatsapp zonder dat er apps uit komen voor Nokia/Android/BB.

  8. Vanaf iOS 5 kan je foto’s nemen via de volume-up button 😀

  9. Maar is het ook voor de 3gs?

  10. Ik denk dat er in de herfst misschien wel een nieuwe iphone opkomst is…

  11. Ben ik de enige die het een beetje tegenvallend vind?

  12. Het viel niet tegen, maar iedereen had (zoals altijd bij Apple aankondigingen) weer veel te hoge verwachtingen.
    Elke keer als er iets wordt aangekondigd is het hetzelfde gezeik, iedereen verwacht veel te veel en hierna lijkt het altijd weer heel weinig terwijl er flink wat nieuwe verbeteringen zijn.
    iOS 4 dat was inderdaad een update die tegenviel maar iOS 5 is flink verbeterd.
    Samen met iCloud gaat iOS 5 zeker een succes worden en ik kijk uit naar de herfst.

  13. Vraag me af of dit genoeg is om Android voor te blijven/in te halen (naar eigen smaak door te halen). Gebruik mijn 3GS met veel plezier. Maar voor mij is dit waarschijnlijk niet genoeg om straks over te stappen naar de 4s of 5.

  14. Niet echt spannend

  15. Ik had gehoopt op de widgets zoals Android die heeft. Lekker e-mail en weer, agenda op 1 of 2 pagina’s/tabs ipv achter app knopjes.

    Wel blij dat mijn 3GS toch ook nog meegaat in de upgrade naar iOS5

  16. Ik ben benieuwd naar iMessage, ik denk eigenlijk dat het wel weer zoiets zal worden als de blauwe-tand van Apple dat het alleen zal werken met andere iPhone (iPod/iPad) gebruikers. Anders zal het bonje worden met de (200) telecom providers, die zich nu al kapot ergeren aan Whatsapp e.d..

  17. Ik begrijp nog steeds niet waarom
    Apple zo’n hoop heisa moet maken om iets te introduceren wat allang mogelijk is door apps die in de AppStore of op andere plaatsen te halen zien via jb, voor mij is het zeker te laat, ben al overgestapt naar Samsung Galaxy S2 die zaken zoals widgets, notifier standaard heeft.

  18. Heel blij dat Apple niet heeft gekozen voor widgets. Voor de rest zijn er leuke dingen bijgekomen. En ik wist zeker dat deze iOS ook zou beschikbaar zijn voor de 3GS.

  19. @Edwin: Denk het persoonlijk niet..

    @Bordyl: Inderdaad géén widgets. Iets wat anno 2011 erg belangrijk is voor het gebruiksgemak en de snelheid waarmee je informatie kan achterhalen. Hiermee heeft Android zo erg een voordeel. Blij dat ik ben overgestapt van iPhone 3Gs (anderhalf jaar) naar HTC Desire (Android uitproberen afgelopen paar maanden) en nu absolute topper van het moment Samsung Galaxy S II.

    iOS is in mijn ogen helaas niet meer het meest gebruiksvriendelijke. Teveel moet je doen door middel van een jailbreak om alle gebruiksgemakken te hebben. Nou was dat tot eind december vorig jaar voldoende. Met jailbreak kon je bijna alles, maar nu mis ik gewoon dat extra’s van iOS.

  20. @nick: Zou graag jou mening willen weten waarom. Jij vindt niet dat widgets een absolute toevoeging zijn aan informatie snel vinden en snel kunnen schakelen tussen applicaties. Een widget met je mail à la Android zorgt ervoor dat je niet zomaar meer op je mail app hoeft te klikken. Agenda in een keer op je beeldscherm in plaats van erop te klikken. Je laatste nieuws van je RSS feeds ontvangen? Gewoon als widget op je beeldscherm. Niets app in en app uit. 3G, GPS, Wifi, scherm helderheid in een keer aan- of uitzetten? Gewoon als widget op je beeldscherm. Bij iOS moet je helaas jailbreaken om iets in die richting te komen of eerst naar instellingen en dan klikken waar het staat en dan pas uitzetten. Net teveel stappen en dat duurt net helaas te lang.

    Ik ben behoorlijk teleurgesteld in de aankondigingen ja. iOS is helaas niet zo innovatief meer vind ik…

  21. Zou je dat iMessage ook kunnen gebruiken om te praten met bijvoorbeeld Android-gebruikers?

  22. Wat gebeurd er met je Apps die je al hebt gedownload op je iPhone en je overige bestanden bij het installeren van iOS 5?
    Ben je dan alles kwijt?

  23. @giel – iMessage beetje te laat, er zijn legio alternatieven zonder een i ervoor zoals liveprofile, ebuddyXMS etc. Apple vist achter het veel te laat uitgegooide net.

  24. Ben ook een beetje teleurgesteld, had gehkopt op een nieuwe iPhone. Aangezien ik graag wil overstappen van mijn iPhone 3G[S] hoewel hij nog prima werkt. Maar wil gewoon het mooie en snelle van de iPhone 4 of dan wat ik had gehoopt de nieuwe iPhone. Zal niet snel overstappen naar een ander merk, maar moet het misschien toch overwegen. En wat er allemaal in IOS 5 zit had er al veel eerder in moeten zitten, Apple had een grote voorsprong op andere fabrikanten maar raken op deze manier ver achter. Gebruiksvriendelijk nog wel beste vind ik, maar dat begint ook wel minder te worden met al dat gehaper op 4.3.3. Maar ja word waarschijnlijk wachten tot september en dan misschien nog een paar maanden vanwege levertijd. Life’s hard.

  25. Tóch voor de 3GS! Jeuh! Eer iOS 6 uitkomt, heb ik hopelijk al een iPhone 5 (of heel misschien 6).
    Was echt ontzettend bang dat ze dat de geruchten waar zouden zijn, maar dank u Apple, toch niet :).

  26. Uncle Steve heeft de ontwikkelaars van Whatsapp, Dropbox en diverse to-do apps goed gebackstabd.

  27. Weet trouwens iemand of iOS 5 ook een toetsenbordverbetering bevat? Dat de iPhone niet automatisch allemaal rare woorden meer maakt, zoals in een eerder artikel al aandacht aan is besteed..

  28. @BillSplate: widgets zijn kleine simpele applicaties. Daardoor behoren ze ook absoluut NIET op een klein apparaatje als een smartphone. De standaard apps zijn namelijk al van het niveau widget. Android/HTC hebben hier dus een fors nadeel terwijl iOS, WebOS en Windows Phone 7 dat niet hebben. Voor de gebruiker werk je met widgets alleen nog maar meer op hun zenuwen doordat het systeem er ontzettend onduidelijk van wordt.

    Anno 2011 is het dus van groot belang om vooral geen widgets op een smartphone te hebben. Iets wat ze in de Android wereld nog niet echt lijken te snappen. Widgets hebben alleen nut op een desktop systeem en behoren in geval van Apple dan ook alleen thuis in OS X.

  29. Finally apple have caught up with android with the no pc needed to start your phone , it was a pain and stupid that you bought an iphone and could not do anything until you sync at home , notifications looks very androud but nicer on the eye , least now we can have a break from all the ipjone 5 stories as we know september/ october is the time it comes out ( when ios 5 is released ) icloud only works on apps and ibooks in holland , did a test and downloaded the new coldplay song on my ipad and its not on my iphone , just have to wait until icloud comes fully in ios 5 , further good to see we can convert our pirate music with itunes at $24 a year still cheaper than buying it fully off itunes , and steve did look very ill and ultra thin on the video , uk tv did show it live on 5* with a 5 minute delay but was nice to see it rather than read the blogs , good to see the dutch getting a stream out even though they lost it a few times , just a shame overall there was no iphone released , which could mean no silly 4s model but a full iphone 5

  30. Heb net de twee uur durende presentatie gekeken. Ik snap niet dat sommige zo teleurgesteld zijn. Ios is de absolute koploper nu en ism icloud etc zal het beter zijn dan al die andere. Ik werk veel met mijn iphone 4 en ipad 2, en zal ook voor het eerst gaan overstappen op een macbook. Wat wil ik nog meer dat alles synchroon is, dat welk apparaat ik voor handen heb de content gelijk is. Meer wens ik me niet. Widgets hoef ik niet, die twee seconde om een app te openen en weer te bekijken kan er nog wel bij. Daarbij worden op deze conferenties 99 van de 100 keer softwarematige items relaesed en geen apparaten, dus diegene die dachten nu de nieuwe iphone te zien te krijgen zijn beetje naief geweest. Daarbij met ios 5 heb je in mijn optiek al een nieuwe iphone. Zoveel beter kan het telefoontje al niet worden… Maar dit alles is een eigen mening, en zie anderen dit alles nog lang niet doen..

  31. Zeker mooie functies:D Niet verwacht da teht ook voor de 3GS zou uitkomen, goed nieuws dus.

  32. @BillSplate: Het is onoverzichtelijk, vertraagd het systeem, bijna alles hapert door die irriterende widgets, en ik vind het persoonlijk niet mooi. Ik heb ooit een Samsung Galaxy S gehad had er de eerste dag widgets op staan maar heb ze snel terug verwijderd. Super Irritant.

  33. @ppl: Juist op zo een klein apparaat zijn widgets heel erg handig om te gebruiken. Doordat je gelijk alle informatie die je zelf heel erg belangrijk vindt op je beeldscherm hebt.

    Op wat voor gebied vind jij dat het onduidelijker wordt? Je hebt doorgaans 7 homescreens en daar kan je als eindgebruiker alles op neerzetten dat je zelf wilt. Vandaar dat ik bijvoorbeeld in een opslag van drie pagina’s mijn hele mailbox en hele maandagenda kan zien. Daarnaast kan ik ook snel diverse dingen aan- of uitzetten. Ik hoef niet meer speciaal telkens een app te openen of te sluiten. Iets wat bij iOS nog wel moet. Zoals ik al in een eerdere post schreef, kost dat alleen maar tijd. Anno 2011 wilt de consument tijdwinst, gebruiksgemak en de mogelijkheid om alles in een paar stappen uit te voeren. iOS levert de laatste twee, maar vooral op het eerste en laatste punt is Android op dit moment veel verder.

    Jij kan het nut niet ervan zien, maar ik denk dat vele anderen dat wél kunnen zien. Gelukkig houdt Apple jou tevreden doordat ze geen widgets geplaatst hebben, maar er zijn ook mensen die daar niet tevreden mee zijn.

  34. @BillSplate: Volledig mee eens.

    Of je widgets nu wel of niet wilt dit neemt niets weg van het feit dat Apple de zaken op zijn beloop heeft laten gaan en niets innovatiefs aangeboden heeft dit gaat Apple een heleboel gebruikers kosten, denk dat volgend jaar deze tijd het android aandeel gegroeid is naar 44 en Apple aandeel is geslonken naar 28.

  35. @nick: De SGS heeft onder Android 2.1 lag gehad, maar dat kwam door TouchWiz 2.0 van Samsung. Daar had Android weinig mee te maken. Test het op een HTC telefoon en er is nagenoeg geen lag te vinden. Dan hapert er niks en kan je gewoon door je widgets scrollen. De SGS is een telefoon van april/mei 2010 alweer, maar na software update is ook TouchWiz 2.0 weer verbeterd en werkt de SGS al een stuk beter. Bekijk nu de SGSII en je ziet pas wat snelheid is. Maakt niet uit hoe vol de telefoon staat, hoeveel apps er open staan of hoe zwaar je homescreens zijn: alles gaat instantly.

  36. Ik zie hier veel meer teleurgestelde mensen dan vorig jaar. Vorig jaar was iedereen wel tevreden, maar zoals velen vind ik het kei en keihard tegenvallen.

    Alles wat ze introduceren kon ik allang via JB of App Store. Daarnaast is het enige wat innovatief is reminders, met name, locatie instellen.

    Ik ga waarschijnlijk volgende keer voor Android. App of geen apps in de android market, maar Apple moet gewoon met wat beters dan dit komen.

  37. @BillSplate: Waarom zou je widgets gaan gebruiken terwijl de app hetzelfde doet? Als ik de widgets op Android bekijk valt me het ontzettend vaak op dat je daar ook al een app voor hebt. Dan heb je dus dubbele functionaliteit. Het voorbeeld van mail wat je aangeeft laat ook al niet zien dat widgets handig zijn, het laat zien dat de mail applicatie op Android slecht in elkaar steekt. Je zou niet van een widget gebruik moeten gaan maken omdat bij het starten van de mail applicatie zoiets al overzichtelijk moet zijn. Widgets in dat geval zijn dus een manier om de fouten van de ontwikkelaar en het systeem te verhullen. Dat is prutswerk, iedereen die daadwerkelijk iets fatsoenlijks neer wil zetten zal daar nooit en te nimmer aan beginnen. Het probleem oplossen is wat zij doen, niet eromheen werken middels een widget.

    Het wordt onduidelijk omdat het scherm nogal klein is en men als een dolle de boel vol probeert te dumpen met allerlei dingen. Dat leidt enorm af plus dat je ook maar een kleine ruimte hebt voor 1 zo’n widget. Een app neemt mooi de volle ruimte van het scherm in beslag, wordt daar ook voor gemaakt, etc. Dat brengt heel veel rust in de interface waardoor je niet afgeleid wordt en dingen ook makkelijker en sneller te vinden zijn. Als je al 3 pagina’s nodig hebt voor je mail e.d. moet je je afvragen waar je je mee bezig bent. Een kort overzicht hebben van wat er vandaag op de planning staat is iets wat velen graag zouden willen zien…maar dan wel op de manier zoals dat in Windows Mobile werd gedaan. Je laat die info dus niet op een homescreen zien maar op het lockscreen. Waarom? Omdat je dan niet hoeft te unlocken en naar de juiste homescreen hoeft te swipen om je info te zien. Iets wat die critici ook aandragen voor het opstarten van een app. Een widget gaat je daarin dus niet helpen. Ook hier geldt weer dat men om het probleem heen aan het werken is en niet het daadwerkelijke probleem oplost. Hier wat lastiger omdat alleen Apple dit kan.

    Snel diverse dingen aan of uit zetten is ook weer een mooi voorbeeld van een goede applicatie in elkaar zetten. Het heeft wederom niets met widgets te maken. Zie ook de jailbreak dingen. Die voegen geen widgets toe, nee die breiden de mogelijkheden van Instellingen uit en zorgen er bijv. voor dat je een swipe of tap op de menubalk/statusbalk doet waarna je een schermpje krijgt om dingen snel te kunnen aanpassen. Exact zoals WebOS en Android dat ook doen. Daar heb je dus geen widget voor nodig, dat kan al in het OS. Ook hier is het Apple die het moet aanpakken. Aan de andere kant, zo gek vaak wijzig je diverse zaken niet waardoor de noodzaak voor dit soort dingen ook niet zo erg groot is. Het snel switchen tussen apps is ook vrij eenvoudig met de app switcher. Ook daarmee ontneem je vrij aardig de noodzaak voor een widget.

    Tot slot: vergeet niet dat swipen eenzelfde handeling is als tappen. Je moet bij zowel een app als een widget het nodige doen.

    Overigens is dit niet iets wat ik zelf als niet nuttig zie. Dit is gewoon een kwestie van goed kijken naar usability, de GUI, etc. Juist dan zie je dit soort zaken. Je moet er dus als developer naar kijken en dan zie je dat widgets vrijwel alleen maar een workaround zijn voor een probleem. De echte tijdswinst voor een gebruiker zit ‘m in het ontwerp van de app en het oplossen van de gebruiksproblemen die er zijn, niet door een widgetsysteem in te stellen.

  38. Ik ben met iOS 5.0 wel tevreden.
    Ten eerste heb een 3Gs en nog steeds volledige ondersteuning daar waar de 3G vorig jaar maar halve ondersteuning kreeg ben ik blij dat dit met de 3Gs niet het geval is. Ik snap niet dat mensen zeggen dat iOs 4.0 vorig jaar tegen viel. Multitasking en folders was een must. Sinds 4.0 niet meer gejailbreaked. Dus miste enkel nog een nuttig homescreen en kijk nu met iOs 5.0 eindelijk kalender, weer, gemiste oproepen enzovoort op je homescreen. Ook mail met vlaggetjes is handig. iMessage is ook leuk. Heb nu wel What’sup messenger maar net zoals vorig jaar de Game Center ook leuker is dan vb Open Feint. Push notificaties lijkt me ook wel wat.
    Nu een scherm pop up maar lijkt nu dat je al de pop ups kan zien in een lijst.

    Het enige wat ik nog mis in een iPhone is een FM radio.

    En kan iemand bevestigen of dit ook in iOS 5.0 zit namelijk folders maken in folders en het bewerken van foto’s die je getrokken hebt. Indien ja, wat kan je bewerken. Dacht gelezen te hebben correctie van rode ogen enzo. Oh ja, rode ogen bewerken staat in dit artikel maar bedoel wie weet in hoeverre je kan bewerken? Vb foto in zwart wit zetten ofzo.

  39. Meer een evolutie dan een revolutie. Heeft Apple niet door dat Android er aan komt? Ik mis overigens nog een behoorlijk print en file systeem. Of zit dat in de 200 niet besproken functies….

  40. ai ai ai, apple toch… iOS 5 was wel een teleurstelling. ik kan dit al allemaal met m’n android. sterker nog, die notes applicatie die ze inbouwen, dat kon m’n aller eerste telefoon (SE Z530i) ook al, mèt sync… maarja, toen was het internet nog duur, maar het kón.

    ik moest lachen bij notificatie’s, maar dan ook goed lachen, maargoed het is gewoon tot nu toe een van de beste manieren om notificatie’s te ontvanen. newsstand is een leuk idee, echt mooi werk. en dan twitter… waarom enkel en alleen twitter? waarom laat je niet andere ontwikkelaars dingen plaatsen onder de deel knop? iMessage was ook niet slim, deed het dan over ALLE apparaten en je was binnen, maarnee… wie gaat er overstappen van whatsapp als iedereen dat al gebruikt?

    gelukkig van dat safari, gelukkig van de camera app, en pc-free zal hopelijk perfect werken, beter dan op de andere apparaten… maar sommige dingen…

  41. Helaas kan ik dit alles al met mijn gejailbreakte iPhone. 🙂

  42. @patrick: Tsja dat is best mogelijk dat uw android telefoon dat allemaal al lang kan. En toch vind ik iOS veel fijner, professioneler en vlotter werken en uitzien dan android. En op gebied van app’s en games daar kan android ook nog een puntje aan zuigen. Android market is een verzameling van rommel en 1000 keer hetzelfde.

  43. Kun je ook nog gewoon bellen met iOS5?

  44. @Nick – In AppStore en nog erger in Cydia vind je zeker ook 1000x hetzelfde dat is inharent aan een open platform, hoeveel lockscreen buttons kun je vinden in cydia en hoeveel newsreaders in appstore ik ben blij dat ik nu de SGS2 heb, misschien een wat beperkte keus maar wel duidelijk.

  45. Jammer dat hij niet komt op de tweede generatie iPod 😉

  46. @ppl – **********. Dat jij je mening hebt (die ik overigens absoluut niet deel) is prima. Dat jij die denkt te moeten projecteren op álle andere iOS-gebruikers én -developers vind ik echter gewoon triest.

    Widgets verhullen geen enkel gebrek. Widgets verzamelen de informatie op 1 plek zodat je er sneller bij bent, zonder te zoeken naar de apps die je vervolgens afzonderlijk moet openen. JUIST op een iOS-apparaat zouden widgets welkom zijn, door de verminkte manier van multitasking van iOS. Dát is pas iets dat verhuld wordt door die workflow-verstorende push notifications (wat EINDELIJK opgelost wordt in iOS 5).

    En ja, ook ik ben developer (op meerdere platforms) dus ga alsjeblieft niet doen alsof je (s)preekt namens alle developers of alsof je de waarheid in pacht hebt.
    (Red.) Onnodig lange quote verwijderd. Taalgebruik aangepast.

  47. @ppl – Dus android/google heeft het fout, met z’n widgets? HTC zit ernaast met Sense? Zo ja, hoe verklaar je de steeds harder groeiende verkoopcijfers van HTC en de shells in de market die lijken op HTC sense?

    Wat een widget lekker makkelijk doet, is alles zichtbaar hebben. Met een swipe naar links en rechts kan ik vanuit mijn homescreen m’n mail zien (van wie ik wat binnen heb), mijn smsjes vlot zien, en m’n friendstream (combinatie van facebook, twitter, picasa, en al die andere sociale media, maar ik gebruik alleen facebook en twitter).

    bij een iphone is het dit;

    homescreen
    druk op facebookkapp en kijk
    drup op home knop
    druk op twitterapp en kijk
    druk op homeknop
    druk op mail-app en kijk
    druk op homeknop
    druk op sms-app en kijk
    druk op homeknop

    bij android is het:
    op homscreen
    swipe naar links en kijk naar facebook EN twitter
    swipe naar links (of rechts, hoe je het zelf indeelt) en zie mail en sms, en ondertussen skip je dat ene stomme liedje op je MP3speler,

    zonder extra handelingen.

    een widget geeft snel informatie. als je wat wilt doen wat buiten de widget valt kan je er altijd nog op drukken om in de app te gaan. ik vind juist alleen het hebben van losse apps, zonder snel overzicht onhandig. Ik heb op mijn computer ook een paar widgets, van bijvoorbeeld m’n agenda, wisselkoersen en mailaccounts. is dat dan ook een fout en het verhullen van een slecht ontwerp? je zegt alleen dat het een slecht ontwerp is, maar waarom?

    ik snap niet dat je iOS rustig kunt noemen. ik wil mijn telefoon leeg hebben met grote applicaties (widgets dus!). ik heb dan in 1 oogopslag alles wat ik zien wil, en met kleine shortcuts voor apps. niet pagina’s en pagina’s vol met icoontjes voor apps!

    De mail-app van android is goed, net zoiets als die van iOS. waarom is die van android dan slecht? je geeft alleen maar af op android maar je zegt niet waarom.

    Ik moet toegeven dat de hele UI van iOS mooi egaal is. allemaal dezelfde manier van icoontje maken, zelfde lettertypes (grotendeels). mee eens, ziet er slick uit, en je hebt mooiere/betere apps voor iOS. echt. maar ik vind android als systeem in de kern beter, omdat het mij als gebruiker de keus geeft wat ik wil doen met mijn toestel, meer dan met iOS.

    je zegt ‘als een dolle de boel vol probeert te dumpen’. en je zegt ook dat je een klein scherm hebt (duh, apple wil alleen maar 3.5”, geef mij maar 4.3”, maar das een ander verhaal).

    dat klopt. is het daarom logisch om alleen maar koppelingen naar je applicaties te hebben? nee, ik vind van niet. Ik vind het handiger om groot op je scherm alles in een keer te kunnen zien. maar daaar gaat het dus om! hoe wil je het aankleden? de klokwidgets zijn leuk,maar niet superzinvol, tenzij je nog meer met de klok doet, zoals HTC. Denk dan aan weer of aandelen-informatie. Ik vind de weer-app bij iOS ook onhandig hoor. ik wil niet de app IN gaan om het te zien. ik wil dat als ik mijn telefoon aan zet, hij gelijk laat zien ‘hoi, dit is het weer voor nu en straks’. Het moet me tegemoet komen, en als ik meer info wil, moet de app dat geven. en dat doet het.

    Over sneller te vinden zijn; in iOS heb je een ‘instellingen’ inteface voor alle apps die wat aan te passen hebben. Onhandig! In android heeft iedere app zijn eigen instellingen onder de knop, jaja; instellingen. en je kan in, en vanuit, iedere app zoeken. hij zoekt op de telefoon zelf, je zoekacties en google/bing/yahoo en wat al niet. als ik wat op wil zoeken als ik in m’n facebook app zit, en hij moet naar de browser, doet ie dat natuurlijk, maar m’n facebookapp blijft wel draaien zonder dat er wat verloren gaat. bij ios moet je eerst naar je browser toe, en dan kan je pas zoeken. je hebt dus meer handelingen. daar gaat het om met android: zo min mogelijk handelingen en zoeken.

    en het instellingenscherm dat android heeft vanuit het homescreen bepaalt het algemene gedrag van je telefoon. lekker handig. vind ik.

    dat van de agenda. Je zegt ‘kort overzicht hebben van wat er vandaag op de planning staat (…)’. maar dat is dus precies wat een widget doet, knuppen 😀 echt. heb je je wel ingelezen?

    dat van ‘t niet hoeven unlocken: heb je de htc sensation gezien?

    dat vvan de snelkoppelingen naar apps op homescreen (zelf kiezen, en NIET voorgekozen!): heb je de HTC sensation gezien? of de app-slider uit de android market?

    En snel dingen aanof uit zetten. wat aan of uit? m’n mail aan of uit? mijn facebook aan of uit? de applicatie wil ik niet uit, ik mis dan m’n live streams! en lul niet over accuduur; ik hoef minder op te laten met m’n sensation dan de iphone4 van m’n zus, terwijl ik de hele dag ermee internet, fotos maak, muziek luister en navigeer. Vorige week kon ik er 3 dagen full whack mee doen (minder browsen, meer navigeren) en deze week 1,5 dag met meer browsen en minder navigeren. immers, je beelscherm zuipt de meeste juice, dan pas je verbindingen.

    de app switcher: het duurt nog steeds langer. als ik fiets en ik krijg 3 notificaties, sms, mail en facebook, wil ik in 5 tellen dat lezen. scherm aan, unlocken. zie gelijk m’n facebook. swipe links, sms, swipe rechts mail. scherm uit, klaar. bij ios duurt ‘t langer.

    en ja, ik heb een ios toestel met ios4, en natuurlijk android.

    voor de ipod is ios fantastisch, echt. maar voor een telefoon niet. simpel. (en voor een tablet al helemaal niet! heb je android honeycomb gezien?! gruwelijk gaaf op tablets. apple, eat your heart out, hoewel de hardware bij apple beter is).

  48. De iPhone heeft misschien wel een van de beste camera’s voor mobiele telefoons. LOL de iPhone 4 misschien maar mijn 3GS zijn camera is echt waardeloos hoor 😛 Maar verder zien die vernieuwingen er echt goed uit.

  49. @Pieter: Denk eerst eens goed na wat je zegt. Je zegt eerst dat apps moeilijk te vinden zijn en dat daar widgets handig voor zijn. Et voila, je geeft zelf nu de zoveelste onderbouwing van wat ik bedoel. Widgets worden naar voren geschoven als oplossing omdat iets in apps stuk is. Tja. Daarnaast is het ook heel verstandig om eens te kijken naar de huidige widget implementaties. Dan zul je zien dat je net als bij apps ook vaak aan het zoeken komt. Dat zoeken heb je overigens zelf in de hand want je kunt homescreens indelen.

    De rest van je verhaal is verwarrend omdat widgets, push notifications en multitasking totaal andere dingen zijn die vrijwel niets met elkaar te maken hebben.

    Btw, op internet is iedereen developer, social media expert en noem maar op. Daarnaast moet je tegen een sysadmin niet gaan roepen dat je developer bent aangezien zij absoluut geen hoge pet op hebben van developers, juist omdat de meeste developers vrijwel geen snars begrijpen van gebruikers en hun werkwijze. Systeembeheerders zijn dan ook altijd degene die de puin van developers mogen oplossen/opruimen. Performance problemen? Wel nee, systeembeheer moet er gewoon een servertje bij plaatsen. Knopje nodig? Wel nee, de gebruiker moet niet zeiken, die paar extra klikken is geen probleem. Etc. etc.

    Overigens vallen de dingen waar ik op doel niet eens onder developers maar onder usability experts. Dat is een heel ander beroep. In de praktijk is een developer zowel designer als usability expert als developer en dat is helaas vaak te zien aan de nogal brakke interfaces van applicaties. Volg op twitter voor de gein eens Sebastiaan de With (@sdw, beter bekend als cocoia). Die tweet ook nog wel eens vaak over dit soort dingen waarbij design van apps ook flink wordt afgekraakt (daar zijn zelfs websites over).

    @orph: Ook jij moet eens kijken naar de apparaten die Android draaien en Android zelf. Als ik je reactie zo zie dan heb je nog nooit zo’n ding gezien. Deze apparaten kunnen veel meer dan widgets draaien. Ook zie je dat er verschillende soorten modellen zijn en de prijzen ook anders zijn dan die bij de iPhone abonnementen. Kortom, je hebt veel meer keuzemogelijkheden in zowel modellen als prijsmodellen, het is van Google en niet van Apple en ze doen vrijwel hetzelfde als wat een iPhone kan.

    En toch lopen de meeste tieners rond met een Blackberry. Waarom? BBM.

    Er gebruiken ook veel mensen Windows. In jouw ogen moet dat dus wel een goed systeem zijn. Dat je met dit platform enorm vatbaar bent voor narigheid zoals malware wordt voor het gemak maar vergeten. Nee, dat iets populair is betekent absoluut niet dat het kwalitatief ook goed is. Kwantiteit is immers iets anders dan kwaliteit.

    Voor de rest geef je net als Pieter alleen maar meer onderbouwing van wat ik bedoel: ook jij wil widgets omdat apps en iOS problemen bevatten. Ik zie liever een grondigere aanpak waarbij deze problemen in iOS en apps worden opgelost. Dat is het verschil tussen een pleister op een gebroken been plakken en het gebroken been gipsen. Kortom, denk ook vooral eens na over wat je nou zegt.

  50. Ik zou nou wel eens willen zien dat je met de iphone kan beeldbellen met elke andere telefoon zonder eerst apps te instaleren op beide telefoons, zoals wel kan op alle andere telefoons zoals nokia , samsung enz.
    gewoon een kwestie van protocol aanpassen.
    Of gewoon normaal bleutooth.
    Dat zou nou echt eens iets cools zijn.
    Dit is gewoon verder borduren op bestaande apps en extra apps waar je eerst voor betaalt hebt en nu eindelijk standaard in ios zitten.

  51. Ik wil na mijn Iphone 3G, een nieuwe Iphone 4 aanschaffen. Heeft de introductie van IOS 5 invloed op de capaciteit. Heb ik meer capaciteit nodig dan mijn huidige 16 gig. of zorgt o.a. Icloud of andere programma’s ervoor dat ik aan 16 GIG genoeg heb.

    Tot ju toe met mijn Iphone 3G had ik genoeg aan mijn 16.
    Of moet ik toch naar 32?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.