iOS 4.2 nu beschikbaar: alle vernieuwingen op een rij

iOS 4.2 is nu beschikbaar gesteld voor de iPhone, iPad en iPod touch. De firmware-update brengt vooral voor de iPad diverse vernieuwingen.

ios-4.2Zojuist is iOS 4.2 voor de iPhone, iPad en iPod touch uitgebracht. In feite gaat het om iOS 4.2.1 (build 8C148), dezelfde versie die Apple afgelopen week aan ontwikkelaars vrijgaf. De nieuwste firmware-versie bevat meer dan 100 nieuwe functies. Vooral iPad-gebruikers gaan er sterk op vooruit, met functies als multitasking, folders en Game Center. Eerder vandaag kondigde Apple al aan dat de nieuwe firmware beschikbaar zou komen voor alle iOS-apparaten behalve de eerste generatie iPhone en iPod touch. We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste vernieuwingen in iOS 4.2.


Mensen die een jailbreak of unlock willen uitvoeren, kunnen beter nog even wachten met updaten totdat nadere stappen bekend zijn gemaakt.

Directe downloadlinks voor iOS 4.2

Krijg je via iTunes geen update te zien, dan kun je ook direct de downloadlinks gebruiken naar de servers van Apple:

Vernieuwingen voor iPhone, iPad en iPod touch

Er zijn een paar belangrijke nieuwe functies, die voor alle iOS-apparaten gelden, al worden ze op de oudere modellen niet ondersteund. We noemen hier de twee belangrijkste aankondigingen: AirPlay en AirPrint.

AirPlay (iPhone, iPod touch en iPad)

airplay-ipadAirPlay is een nieuwe functie waarbij je muziek, foto’s en video’s van je iPhone kunt streamen naar apparaten die AirPlay ondersteunen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de nieuwe Apple TV maar ook voor toekomstige speakersystemen die AirPlay ondersteunen. Vanuit de iTunes- of YouTube-app kun je bijvoorbeeld aangeven dat de content via een AirPlay-geschikt apparaat moet worden afgespeeld. Je Apple TV wordt daarbij een verlengstuk van je iPhone. Heb je een AirPort Express, dan kun je die ook gebruiken om je muziek naar een gewone stereo of een speakerset te laten streamen. Er komen ook speciale speakersets die standaard AirPlay ondersteunen, maar die komen pas over een paar maanden op de markt.

airplay

AirPrint (iPhone, iPod touch en iPad)

AirPrint houdt in dat je draadloos vanaf je iPhone of iPad allerlei documenten kunt printen. Over deze functie is nogal wat gediscussieerd, want aanvankelijk zou het werken voor HP-printers met ePrint-technologie, maar ook voor gedeelde printers die op een Mac OS X 10.6.5 waren aangesloten. In een persbericht werd dit nog eens bevestigd. Later leek de ondersteuning voor gedeelde printers te zijn ingeperkt, al beweerde Steve Jobs het tegendeel. Op de website van Apple staat momenteel dat AirPrint aanvankelijk beschikbaar is op de HP Photosmart, HP LaserJet Pro en HP Officejet. Zonder het installeren van drivers kun je afdrukken vanaf je iPhone of iPad met één schermtap.

Nieuwe SMS-tonen (iPhone)

In de derde beta van iOS 4.2 zijn nieuwe sms-tonen toegevoegd. In onderstaand filmpje kun je ze beluisteren:

Vernieuwingen voor de iPad

Heb je een iPad, dan kun je behoorlijk wat nieuwe functies vernieuwingen tegemoetzien, die eerder al beschikbaar waren op de iPhone. De twee belangrijkste zie je hieronder: multitasking en folders. In iOS 4.2 zitten voor de iPad-gebruikers nog wat andere kleine vernieuwingen, zoals een Unified Inbox. Dat houdt in dat alle e-mailberichten in een centrale mailbox terechtkomen zodat je in één oogopslag ziet welke nieuwe berichten er zijn. Ook is er een Threaded Message View, waarbij berichten op basis van een conversatie bij elkaar worden geplaatst.

Folders (iPad)

multitasking-foldersMet Folders kun je je appplicaties beter ordenen, door ze in een folder samen te voegen. Zo kun je aparte folders maken voor je games, foto- of muziekapps. Je maakt een nieuwe folder door twee applicatie-icoontjes bovenop elkaar te slepen. Er wordt dan automatisch een nieuwe folder aangemaakt, waarvan je zelf de naam kunt kiezen. Elke folder mag maximaal 12 apps bevatten.

Multitasking (iPad)

Multitasking houdt in dat je onmiddellijk tussen apps kunt wisselen, door tweemaal op de homeknop te drukken. Applicaties onthouden de meest recente status, zodat je tussendoor andere apps kunt openen en daarna gewoon weer verder gaan. Ook is het mogelijk om taken op de achtergrond te laten doorgaan. Zo kun je bijvoorbeeld je locatie registreren via een app, terwijl je ondertussen andere applicaties opent. Of je kunt foto’s uploaden naar Flickr terwijl je ondertussen je e-mail beantwoordt. De ontwikkelaars moeten er voor zorgen dat hun apps dit ondersteunen. Volgens Apple is er een manier gevonden om te kunnen multitasken, zonder dat het een enorme aanslag op je batterijduur betekent. Maar ervaringen op de iPhone hebben laten zien dat je batterij wel degelijk sneller leegraakt als je ondertussen je locatie blijft tracken en andere activiteiten op de achtergrond laat doen.

Game Center (iPad)

game-center-iphoneGame Center is het sociale gamesnetwerk van Apple. Met Game Center kun je via één centraal account je topscores en achievements voor diverse games publiceren. Ook kun je via Game Center je scores met anderen vergelijken en multiplayer-games spelen. Welke functies beschikbaar zijn, is afhankelijk van de ontwikkelaar. Game Center bevat ook een matching-mechanisme. Heb je zelf geen vrienden die tijd hebben om een spelletje te doen, dan brengt Apple je in contact met een willekeurige speler ergens ter wereld, die bij voorkeur op hetzelfde niveau zit. Er zijn al honderden games beschikbaar die ondersteuning hebben voor Game Center.

TV-series (iPad)

Volgens het persbericht dat Apple vandaag uitbracht, is het op de iPad nu ook mogelijk om tv-series te huren. Je schaft ze aan via de iTunes-app op je iPad en hebt daarna 30 dagen de tijd te beginnen met kijken. Ben je eenmaal aan een tv-serie begonnen, dan heb je 48 uur de tijd om de aflevering zo vaak je wilt af te spelen. Er is alleen een probleem: tv-series zijn nog niet in de Nederlandse iTunes Store verkrijgbaar, dus deze optie is alleen interessant voor mensen met een Amerikaans iTunes-acount. Zo’n account is voor iedereen gemakkelijk aan te maken en met iTunes-cadeaubonnen die je in de VS of online koopt ben je vaak ook nog iets goedkoper uit dan in de Nederlandse iTunes Store.

Schermoriëntatieknop wordt muteknop

Het schakelaartje aan de zijkant van de iPad was tot nu toe bedoeld om de schermoriëntatie vast te zetten, zodat je scherm niet automatisch meedraait bij het kantelen van de iPad. Met ingang van iOS 4.2 is dat vervangen door een muteknop, net als op de iPhone. Het is nog steeds mogelijk om je schermrichting vast te zetten, maar dat doe je voortaan door tweemaal op de homeknop te drukken. Blader je naar links, dan heb je alsnog de mogelijkheid om de schermoriëntatie vast te zetten.

Overige vernieuwingen

We hebben hierboven de belangrijkste verbeteringen in iOS 4.2 genoemd, maar er zijn nog veel meer. Apple heeft aangegeven dat er meer dan 100 vernieuwingen en verbeteringen in iOS 4.2 zijn verwerkt, die we hier niet allemaal kunnen opsommen. Op de iPad is het bijvoorbeeld nu mogelijk om bepaalde woorden in webpagina’s in Safari te zoeken en te markeren. Er is verbeterde beveiliging voor zakelijke gebruikers, er zijn verbeteringen in de bedrijfsmatige integratie en er zijn 25 nieuwe talen toegevoegd, waaronder Portugees, Koreaans en Traditioneel Chinees.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 november 2010, 20:02
Categorie iOS
Onderwerpen firmware, update
172 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.

iOS 4.2 nu beschikbaar: alle vernieuwingen op een rij

iOS 4.2 is nu beschikbaar gesteld voor de iPhone, iPad en iPod touch. De firmware-update brengt vooral voor de iPad diverse vernieuwingen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ios-4.2Zojuist is iOS 4.2 voor de iPhone, iPad en iPod touch uitgebracht. In feite gaat het om iOS 4.2.1 (build 8C148), dezelfde versie die Apple afgelopen week aan ontwikkelaars vrijgaf.
De nieuwste firmware-versie bevat meer dan 100 nieuwe functies. Vooral iPad-gebruikers gaan er sterk op vooruit, met functies als multitasking, folders en Game Center. Eerder vandaag kondigde Apple al aan dat de nieuwe firmware beschikbaar zou komen voor alle iOS-apparaten behalve de eerste generatie iPhone en iPod touch. We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste vernieuwingen in iOS 4.2.
(meer…)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 november 2010, 10:01
Categorie iOS
Onderwerpen firmware, ios 3
107 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.