Google Gboard in het Nederlands.

iOS 11 maakt installeren van alternatieve toetsenborden veel eenvoudiger

Gebruikers kunnen straks in iOS 11 met één schakelaar vanuit de desbetreffende app nieuwe alternatieve toetsenborden activeren. Het is dan niet meer nodig om dat handmatig in de Instellingen te doen.

Google Gboard in het Nederlands.Apple maakt het in iOS 11 eenvoudiger om alternatieve toetsenborden te installeren. Gebruikers hoeven niet meer diep in de instellingen van hun iPhone of iPad te duiken, maar kunnen nieuwe toetsenborden gewoon vanuit de desbetreffende app installeren en activeren.

Toetsenbord in iOS 11 vanuit app installeren

Nu is het nog zo dat elk toetsenbord handmatig door de gebruiker geïnstalleerd moet worden. Voor het Gboard-toetsenbord van Google moet je daarvoor eerst navigeren naar het Toetsenbord-menu dat diep in Instellingen verstopt zit en vervolgens activeren. Pas daarna kan het toetsenbord gebruikt worden. Dat is nogal omslachtig en kan een stuk eenvoudiger. In iOS 11 kun je dan ook toetsenborden rechtstreeks vanuit de app activeren, als ontwikkelaars die mogelijkheid inbouwen.

Toetsenbord eenvoudiger toevoegen in iOS 11

Activeren met schakelaar vanuit de app
Ontwikkelaars kunnen in iOS 11 hun app rechtstreeks met de toetsenbordinstellingen koppelen, zo beschreef Apple in een speciale ontwikkelaarssessie tijdens WWDC 2017. Met custom keyboard extensions kunnen ontwikkelaars zelf een toetsenbord maken die in heel iOS 11 beschikbaar is. Met een schakelaar kun je als gebruiker in de instellingen van de app een toetsenbord vervolgens in een handomdraai installeren. Dit lijkt zeer goed nieuws voor toetsenbord-apps. Als het zo eenvoudig wordt, wordt de drempel om een alternatief toetsenbord te gebruiken aanzienlijk lager.

Gekozen toetsenbord onthouden
In dezelfde sessie besteedde Apple ook aandacht aan andere toetsenbordfuncties die het gebruiksgemak bevorderen. Zo wezen de Apple-ingenieurs op de mogelijkheid om het gekozen toetsenbord in bijvoorbeeld een chatapp te laten onthouden, waarbij onderscheid gemaakt kan worden per persoon. Zo krijg je met je Engelse collega automatisch het Engelse toetsenbord, terwijl bij je Nederlandse partner de Nederlandse variant krijgt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 juni 2017, 11:04
Categorie iOS
Onderwerpen ios 11, toetsenbord

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie. De opvolger is iOS 12 voor iPhone en iPad.

iOS 11

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.