Intel chip

Voor toekomstige MacBooks en iMacs: Intel onthult Ice Lake-processors

Intel heeft details onthuld over de toekomstige Ice Lake-processoren, de opvolger van Coffee Lake en Cannon Lake. Je zult ze in toekomstige iMacs en MacBooks aantreffen.

Intel heeft details onthuld over de toekomstige Ice Lake-processoren, de opvolger van Coffee Lake en Cannon Lake. Je zult ze in toekomstige iMacs en MacBooks aantreffen.

Intel chip

Intel Ice Lake-processors op komst

Apple heeft met de Mac nog maar net de overstap gemaakt van Skylake naar Kaby Lake, maar als je in de markt bent voor een nieuwe Mac is het goed om te weten wat de plannen van Intel zijn. Vroeg of laat verschijnen de nieuw aangekondigde processors namelijk in de desktops en laptops van Apple.

Intel gaat volgende week de 8e generatie Coffee Lake-processors onthullen, maar heeft ook al wat informatie gegeven over de toekomstige 10-nanometer Ice Lake-processor. Die volgt zowel de 14-nanometer Coffee Lake als de 10-nanometer Cannon Lake op.

Als je werkzaam bent in de industrie kun je specificaties en technische documentatie opvragen via Intel’s Resource & Design Center. Zo niet, dan kom je niet verder dan een inlogscherm.

Intel Ice Lake 10nm+

De Ice Lake-architectuur zal worden gebouwd met Intel’s 10nm+ proces en zal de opvolger zijn van de 8e generatie Intel Core processorfamilie. Het is ook wat vreemd dat Intel nu al wat details geeft over Ice Lake, omdat de technische specs van Cannon Lake nog niet eens zijn onthuld. Dit zullen de eerste 10nm-chips zijn, terwijl fabrikanten zoals Apple nog bezig zijn met overstap naar de 14nm Coffee Lake-chips. Intel schept nog wat extra verwarring door Ice Lake de ‘opvolger van Coffee Lake’ te noemen, waardoor het onduidelijk is welke rol Cannon Lake krijgt. Volgende week zal daar hopelijk meer over worden gezegd.

Intel gaat op 21 augustus de 14nm++ Coffee Lake-chips officieel onthullen. Deze processoren zullen we waarschijnlijk pas in 2018 gaan zien in Apple’s MacBooks en iMac-desktops.

Van 14 naar 10 nanometer
Voor wie ondertussen de draad kwijt is: de meest recente MacBooks maken gebruik van Intel’s Kaby Lake-chips, gebouwd op een tweede generatie 14nm+ architectuur. Coffee Lake is een derde generatie 14nm++ architectuur. Waarschijnlijk zal Cannon Lake alleen in laptops verschijnen. AnandTech vermoedt dat Intel eerst probeert om het 10-nanometer proces te perfectioneren voor laptops en pas daarna bezig gaat met desktop-processoren. Op de desktop zul je dus nog wat langer gebruik moeten maken van 14nm++ processoren.

Ice Lake zal waarschijnlijk pas eind 2018 of in 2019 beschikbaar komen, afhankelijk van de vraag hoe goed Intel erin slaagt om de 10nm-productie te verbeteren.

Moet ik wachten op Coffee Lake of Ice Lake?

Een voor de hand liggende vraag is of je momenteel nou nog een MacBook moet kopen of beter kunt wachten tot Coffee Lake, Cannon Lake of misschien wel Ice Lake beschikbaar komt?

Die vraag is eigenlijk heel eenvoudig te beantwoorden: koop een nieuwe Mac als je er eentje nodig hebt, bij voorkeur als Apple recent nieuwe modellen op de markt heeft gebracht (zoals nu). Als je tot 2018 of 2019 wacht heeft Intel alweer nieuwe processoren aangekondigd, die ook anderhalf of twee jaar later in de Mac zullen verschijnen. Zo blijf je wachten en uitstellen tot je een ons weegt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 augustus 2017, 11:14
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen chips, intel, processor
Devices iMac, iMac Pro, Mac, Mac mini, Mac Pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.