Assortiment van IKEA Tradfri.

IKEA komt met vernieuwde en goedkopere Tradfri-lampen

IKEA heeft vernieuwde lampen van de Tradfri-serie in haar webshop gezet. De vernieuwde lampen verschijnen naar verwachting in de tweede week van maart in de winkels. De lampen zijn iets feller, energiezuiniger en goedkoper.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 17 juni: De lampen met de specificaties zoals vermeld in dit artikel zijn niet (meer) beschikbaar. IKEA heeft wel een reeks andere Trfadfri-Lampen in het assortiment, met verschillende prijzen en specificaties.

De IKEA Tradfri-serie bestaat uit een reeks slimme verlichting, die je ook kan bedienen met HomeKit. IKEA heeft, net als andere merken voor slimme verlichting, meerdere uitvoeringen van de lampen in het assortiment. Mocht je van plan zijn om binnenkort je verlichting uit te breiden, dan is het aan te raden om op deze nieuwe producten te wachten, want de vernieuwde lampen verschillen op een aantal punten van de huidige reeks. De grootste verandering is dat de prijs een stukje lager is geworden.

Vernieuwde IKEA Tradfri-lampen

De nieuwe lampen zijn ontdekt door gebruikers op Reddit. Ze zijn te vinden op de IKEA-website, al zijn de plaatjes op dit moment nog niet werkend. Uit de website kunnen we al wel wat informatie afleiden wat betreft de specificaties. In totaal gaat het om drie nieuwe lampen, met drie verschillende fittingen: een E27-, GU10- en E14-lamp. In alle drie de gevallen geven de lampen een wit kleurenspectrum, dus het gaat niet om de lampen met miljoenen kleuren.

De nieuwe E27-lamp kost €17,95, dus iets goedkoper ten opzichte van €19,95 van de huidige vergelijkbare lamp. Voor de nieuwe GU10-versie betaal je €12,95 (is nu €14,95), terwijl de E14-variant €12,95 kost in plaats van €14,95. Alle lampen zijn dus €2 goedkoper geworden dan de huidige vergelijkbare versies, maar er zijn nog meer verschillen te ontdekken.

De standaardlamp met E27-fitting heeft nu een helderheid van 980 Lumen bij een vermogen van 12 Watt , terwijl de vernieuwde variant 1000 Lumen bij 11 Watt heeft. Dat betekent dat de lamp een iets hogere lichtopbrengst heeft, maar tegelijkertijd zuiniger is. De GU10-lamp is alleen ietsjes zuiniger (van 6W naar 5W) bij hetzelfde aantal Lumen (400). De E14-lamp profiteert het meeste van de nieuwe helderheid, want deze gaat van 400 naar 600 Lumen.

Tabel: Vernieuwde IKEA Tradfri-lampen met wit spectrum

  Lumen Vermogen Prijs
E27 1000 (was 980) 11W (was 12W) €17,95 (was €19,95)
GU10 400 5W (was 6W) €12,95 (was €14,95)
E14 600 (was 400) 7W (was 5W) €12,95 (was €14,95)

De nieuwe lampen zijn nog niet online te bestellen, maar moeten volgens de voorraadinformatie van IKEA in de week van 11 maart beschikbaar zijn. Eén gebruiker vond de lamp al in Ikea Heerlen, hoewel de voorraadinformatie nog aangeeft dat ze niet beschikbaar zijn.

Ook nieuwe bridge-update
Naast de nieuwe lampen is er ook een update voor de Tradfri-bridge verschenen. Update 1.8 brengt de software-versie van de E14 en GU10-lampen naar versie 1.2.214. Ook is er een update voor de aan/uit-knop en de stekker. Het lijkt er nog niet op dat het stopcontact bijgewerkt is voor HomeKit. De HomeKit-update voor de IKEA-stekker werd eerder al uitgesteld, maar het zou wel kunnen dat deze 1.8-update de voorbereiding is op de komst van de HomeKit-update voor de slimme stekker. Volgens de officiële mededelingen op Reddit staat de update nog steeds gepland voor het eerste kwartaal.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.