Steve Jobs met Lisa-computer

Ter nagedachtenis: 5 jaar geleden overleed Steve Jobs, dit zijn de mooiste video’s

Het is alweer 5 jaar geleden dat Steve Jobs overleed. Wij blikken terug op die periode met persoonlijke ervaringen en de mooiste video's.

Het is vandaag vijf jaar geleden dat we vlak na middernacht werden opgeschrikt door droevig nieuws. Steve Jobs was overleden. De man die zoveel voor Apple, onze geliefde smartphone en andere prachtige producten heeft betekend. Een man die elke rechtgeaarde Apple-fan nog steeds mist.


Steve Jobs met Lisa-computer

5 jaar terug: de sterfdag van Steve Jobs

Natuurlijk kwam het niet onverwacht. Er waren al langer geluiden dat Jobs ernstig ziek was, al was Apple er zelf niet erg open over. Daardoor was het lastig in te schatten met welk stadium van de ziekte we rekening moesten houden en of er nog een sprankje hoop was op genezing. Jobs hield zelf ook blijkbaar geen rekening met een spoedig einde, want hij zou na zijn aftreden als CEO nog in het geheim hebben gewerkt aan een televisie. Workaholic Jobs hield niet van stilzitten.

Op het moment dat het nieuws vlak na middernacht op 6 oktober 2011 naar buiten kwam (het was op dat moment in Palo Alto nog 5 oktober, eind van de middag), stonden we voor een lastige keuze. Apple had het bericht zelf nog niet naar buiten gebracht en er was veel onzekerheid. Een fout die je als nieuwswebsite nooit wilt maken, is om iemand dood te verklaren, terwijl dat nog helemaal niet zo is. We lagen op dat moment al in bed, maar dat duurde niet lang. We gingen naarstig op zoek naar een officiële bevestiging… een persbericht, een tweet van Tim Cook of een berichtje op de website van Apple zelf. Totdat er een verklaring vanuit de Raad van Bestuur van Apple naar buiten werd gebracht. Koude rillingen. Dat Steve zijn rol als CEO al had overgedragen aan Tim Cook maakte wel duidelijk dat Jobs even alle tijd en aandacht voor zichzelf nodig had. Maar toch… misschien was er nog hoop.

Jobs op een wolk
Deze afbeelding verscheen op de cover van een Braziliaans opinieblad, vlak na het overlijden van Steve Jobs.

Die nacht kwam er van slapen niet veel terecht. We keken filmpjes terug, haalden herinneringen op en lazen de vele berichten van iCulture-lezers die binnenkwamen op ons RIP Steve-artikel en dat ging de daaropvolgende dagen zo door. Uiteindelijk lieten bijna 800 mensen hun condoleanceboodschap of een mooie herinnering achter. 6 oktober 2011 is de enige dag dat er geen nieuwtjes op onze website verschenen, uit respect voor Apple’s oprichter. Het was een dag voor bezinning en eerlijk gezegd: we hadden er ook geen zin in om teksten over grappige apps en handige hoesjes te gaan schrijven.

steve jobs wall leidseplein

Nederlandse herinneringsmuur voor Steve Jobs

Later die dag maakten we een Steve Jobs-herinneringsmuur aan het Leidseplein in Amsterdam, op de plek waar op dat moment nog werd gewerkt aan de Apple Store. Heel wat mensen schreven hun herinneringen op de muur. Waar de borden met de teksten zijn gebleven is nog altijd een raadsel, want opeens waren ze weg. We hopen dat ze ergens bij een fanatieke Apple-fan op zolder hangen.

tijdcapsuleOok een mysterie is waar de tijdcapsule is gebleven, die in 1983 werd begraven en twintig jaar later weer zou worden opgegraven. Jobs mocht een voorwerp doneren voor deze tijdcapsule en koos voor de muis van Lisa, de toenmalige computer van Apple. Het vreemde is dat de tijdcapsule nooit meer is teruggevonden, ook al gaat het om een fors voorwerp.Later kwam er wel een verloren gewaande speech van Jobs uit 1983 boven water, waarin hij een toekomst voorspelt op het gebied van draadloze netwerken, iPads en de App Store.

Steve-Jobs-wallpaperDe wallpaper hiernaast was één van de manieren om te laten zien dat je meeleefde en we verslonden boeken zoals de Steve Jobs-biografie van Walter Isaacson en het boek Insanely Simple, waarin weer nieuwe feiten aan het licht kwamen. Op de website van Apple zijn nog steeds de boodschappen te lezen die mensen na het overlijden van Jobs hebben achtergelaten. En ook al is er bij Apple de afgelopen vijf jaar veel veranderd, de ideeën van Steve Jobs worden nog steeds levend gehouden en Apple probeert nog steeds het leven van mensen mooier te maken met goede producten.

Rust zacht, Steve.


Dit vinden wij de mooiste video’s
Er zijn honderden video’s van Steve Jobs, van aankondigingen tot legendarische speeches en interview uit de oude doos. Wij hebben een selectie gemaakt van de meest bijzondere momenten die op video zijn vastgelegd:
Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 oktober 2016, 6:00
Categorie Apple
Onderwerp steve jobs
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.