platenspeler

Het is weer tijd voor een goed gesprek met de platenbazen

Apple moet volgende maand onderhandelen met Sony BMG, Universal en Warner. Zullen zij ook voor DRM-vrije muziek kiezen, net als EMI?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

platenspelerApple moet volgende maand aan de onderhandelingstafel met de belangrijke platenlabels. De kans is groot dat Apple daarbij de dominante marktpositie gaat gebruiken om DRM-vrije muziek af te dwingen. EMI is al om, nu zijn er nog drie van de ‘Big Four’ over: Sony BMG, Universal en Warner. Zij zullen proberen om een variabele prijs per nummer en een abonnementenservice er doorheen te drukken. Maar er speelt nog iets anders.

Vorig jaar kondigde Microsoft aan dat ze voor elke verkochte Zune een royaltybedrag aan Universal zullen betalen. Dat was bedoeld als goedmakertje richting de platenmaatschappijen, omdat de meeste mp3-spelers worden gevuld met muziek waarvoor nooit is betaald. Er werd toen gezegd dat de platenmaatschappijen een vergelijkbare deal ook bij Apple zouden proberen af te dwingen. Maar dat is nog maar de vraag: Apple heeft zo’n dominante positie dat platenmaatschappijen niet om de iTunes Store heen kunnen: de iTunes Store verkoopt 80% van de digitale muziekdownloads in de VS. Bij Microsoft ligt dat anders: Universal zou hebben gedreigd dat ze niet in de Zune Marketplace opgenomen wilden worden, als niet aan de royalties-afspraak zou worden voldaan.

Toch is de positie van Apple niet helemaal comfortabel: in verschillende Europese landen staan ze onder druk om iTunes en de iPod open te stellen voor concurrenten. Noorwegen, Frankrijk, Duitsland, Zweden en zelfs Nederland hebben bezwaar gemaakt tegen het lock-in-model van Apple. Ook vanuit de EU klinkt er protest. Er zijn twee manieren om dat op te lossen: volledig DRM-vrije muziek aanbieden, of het eigen FairPlay DRM-systeem openstellen voor andere aanbieders. Dat laatste is voor de muziekmaatschappijen de aantrekkelijkste optie, maar is tegelijk de meest onwaarschijnlijke.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 augustus 2014, 16:55
Categorie Apple
Onderwerpen itunes, muziek

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.