Gearresteerde Apple-manager ontkent aannemen smeergeld

Apple-manager Paul Devine ontkent smeergeld te hebben ontvangen van Aziatische leveranciers. Het zou gaan om samples, in ruil voor consultancy.

witwassenApple-manager Paul Devine, die ervan wordt beschuldigd smeergeld van Aziatische fabrikanten te hebben aangenomen, moest gisteren voorkomen. In de federale rechtbank van San Jose verklaarde Devine niet schuldig te zijn aan het aannemen van meer dan 1 miljoen dollar en het verkopen van bedrijfsgeheimen. Devine ging terug naar de gevangenis, maar volgens de Financial Times komen de fabrikanten zelf nu uit de kast. Een Taiwanees bedrijf heeft een manager op non-actief gesteld om het verdere onderzoek af te wachten.

Twee bedrijven die volgens Apple hebben geprofiteerd van de gelekte informatie, zouden Kaedar Electronics (onderdeel van het Taiwanese concern Pegatron) en Cresyn uit Zuid-Korea zijn. Volgens Apple heeft Cresyn een overeenkomst voor consultancydiensten gesloten met Devine, waarin werd vastgelegd welke informatie hij moest lekken. Het ging daarbij bijvoorbeeld om roadmaps en verkoopschattingen. Devine zou daarmee maandelijks $6.000 bijverdienen.

Cresyn is van mening dat er geen sprake is van omkoping, omdat Devine alleen maar was ingehuurd om trends in de Amerikaanse markt te rapporteren. Het was een normaal consultancycontract om te zorgen dat Cresyn een betere positie in de Amerikaanse markt kreeg. “Dit was niet illegaal”, zegt Cresyn in een verklaring. “We ontvingen algemene informatie over de Amerikaanse markt maar kregen geen technologie-gerelateerde informatie”.

Bij Pegatron is een intern onderzoek gestart, waarbij één manager ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest. Pegatron is ‘s werelds grootste fabrikant van moederborden. Het was ooit onderdeel van Asustek, de op vier na grootste pc-fabrikant.

Apple kwam de activiteiten op het spoor toen ze e-mailtjes vonden op de zakelijke laptop van Devine. Ze waren verstuurt via persoonlijke mailaccounts en gaven instructies om niet meer dan $10.000 per keer over te maken, om niet teveel aandacht te trekken. Devine zag de betalingen niet als geld, maar als ‘samples’. Hij richtte een apart bedrijf op in Californië voor het ontvangen van de vergoedingen. De bankrekeningen stonden daarbij op naam van zijn vrouw.

Uit documenten van de rechtszaak blijkt dat Devine bij Apple een salaris had van meer dan $100.000, plus opties en aandelen. Woensdag is er weer een zitting gepland, over de vraag of Devine op borgtocht vrij mag.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 augustus 2010, 11:25
Categorie Apple
Onderwerpen apple, geld

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.