GarageBand bedienen met je gezicht: hoe werkt dat?

Sinds deze week kun je GarageBand bedienen met je gezicht, als je een iPhone X hebt. Het is een vreemde nieuwe functie, waarvan je je misschien afvraagt wat voor zin het heeft. Waarom gekke bekken trekken terwijl je ook op het scherm kunt tappen?

GarageBand met gezichtsherkenning

Het voordeel van deze gezichtsbediening is dat je effecten en dergelijke handsfree kunt bedienen, terwijl je een instrument in handen hebt. De functie maakt gebruik van de TrueDepth-camera en het volgen van puntjes op je gezicht. GarageBand leest dus je gezichtsuitdrukkingen en zet dit om naar instellingen van instrumenten. De functie is te herkennen aan een afbeelding van een lachende smiley.


Lachen of je mond opentrekken heeft bijvoorbeeld invloed op het sustainpedaal (het rechterpedaal) van een piano. Dit is het meestgebruikte pedaal en door in te trappen worden alle dempers van de snaren gehaald. Eenmaal aangeraakte snaren blijven dan wat langer klinken. Hiervoor gelden bepaalde parameters die je helaas niet kunt aanpassen. Maar toch biedt het genoeg leuke mogelijkheden.

Bekijk ook

GarageBand: alles wat je wilt weten

Met Apple's GarageBand kun je muziek maken, instrumenten bespelen en muziekles volgen. Ook kun je opnames maken en je muziek publiceren. In dit overzicht lees je wat er met GarageBand zoal mogelijk is.

Het lijkt misschien een gimmick, maar de YouTuber in onderstaand filmpje laat zien hoe handig het is:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Te traag voor live optredens
Het ziet er natuurlijk wel wat vreemd uit, dus misschien is het beter om het gebruik ervan te beperken tot de repetitieruimte en het niet op een podium te demonstreren. Volgens de YouTuber in het filmpje hierboven is de functie sowieso niet snel genoeg om tijdens live optredens te gebruiken. Er is namelijk een kleine vertraging tussen de herkenning van je gezicht en de reactie van de app. Ook reageert de app alleen op het openen en sluiten van je mond, wat de mogelijkheden beperkt.

Tot nu toe hebben we vooral games gezien die gebruik maken van de TrueDepth-sensor. Het is mooi om te zien dat Apple nu zelf het goede voorbeeld laat zien door het ook in een eigen app in te bouwen. Bijzonder aan de toepassing in Garageband is bovendien dat het in liggende modus (landscape) werkt.

Garageband gezichtsherkenning

Kindergeluiden
Apple heeft in GarageBand nog meer nieuwe functies toegevoegd, zoals een Toy Box-geluidenpakket voor kinderen, met onder andere dierengeluiden, voertuigen en stemmen. Er is ook een nieuwe, moderne wah stompbox voor gitaren toegevoegd, gericht op rockmuzikanten. Er zaten overigens al veel meer gitaarpedalen in.

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.