Fossils app icon

Fossils voor macOS houdt je Mac opgeruimd

Fossils is een nieuwe app voor macOS waarmee je je Mac makkelijk op kunt ruimen. De app zoekt bestanden die je al langere tijd niet hebt gebruikt. Je kunt er zelf voor kiezen of je deze bestanden definitief wilt verwijderen of eerst archiveert voor nadere inspectie.

Fossils voor macOS

Fossils helpt bij het opruimen van bestanden de je al een tijdje niet meer gebruikt. Het programma is vooral handig wanneer je extra Mac-opslagruimte vol is en zelf geen idee hebt welke bestanden je zou kunnen verwijderen.

Fossils houdt je Mac opgeruimd

Zoeken en verwijderen of archiveren
Wanneer je de app opent, wordt er eerst gevraagd om toestemming om je mappen te doorzoeken. Je kunt gebruik maken van filters als je de zoekactie wilt beperken tot bepaalde bestandstypen, bijvoorbeeld alleen pdf-bestanden. Vervolgens zoekt Fossils bestanden die je al een tijdje niet meer hebt geopend. Fossils laat je per bestand de keuze om deze te verwijderen of te archiveren.

Fossils houdt je Mac opgeruimd

Voordat je een keuze maakt, kun je aan de rechterkant van het app-venster een voorweergave van de bestandsinhoud bekijken (via de interne macOS tool QuickLook). Zo voorkom je dat je bestanden verwijdert waarvan je niet meer zeker weet wat de inhoud is. Handig is dat Fossils ook meteen de inhoud van zipbestanden toont.

Later uitzoeken
Handig is dat je ervoor kunt kiezen om bepaalde bestanden te archiveren. Deze worden dan opgeslagen in een aparte map. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor familiefoto’s of bestanden waarvan je niet helemaal zeker weet of je die nog nodig hebt. Je kunt er dan op een later moment voor kiezen om deze bestanden alsnog verder op te schonen.

Fossils houdt je Mac opgeruimd

Nederlandse makers

Fossils is gemaakt door de Nederlandse ontwikkelaar Obvious Matter. De app is simpel ontworpen, zonder al teveel toeters en bellen. Met €5,49 is Fossils naar onze mening wel iets te hoog geprijsd. Het gratis in macOS aanwezige Opslagbeheer (als onderdeel van Systeeminformatie) zal voor velen meer dan voldoende zijn, maar die heeft wel beduidend minder opties. Een ander goed alternatief is CleanMyMac, maar die zit met €39,95 weer aan het andere eind van het spectrum (maar is uiteraard wel een stuk krachtiger)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 maart 2018, 14:28
Categorieën Apps, Mac & macOS
Onderwerpen bestanden, mac

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.