Reacties voor: F.lux wil in de App Store komen nu Apple Night Shift er is

Makers van de schermdimmende app f.lux hebben Apple verzocht om de app alsnog in de App Store te zetten. F.lux werd een tijdje terug verboden, maar nu Apple Night Shift introduceert, wringt het toch bij de ontwikkelaar.
Lars Paymans -

Reacties: 26 reacties

  1. Die cartoon op het einde ook. xD

    Helaas wel de werkelijkheid. Aan de ene kant begrijpelijk dat Apple zoveel mogelijk third-party functionaliteit voor z’n eigen partij wil nemen, maar het is ook belangrijk dat je ontwikkelaars de vrijheid geeft hun eigen draai hieraan te geven. Al is dat maar met beperkingen. 😛

  2. Apple laat met deze kwestie heel goed zien dat het alleen ikke ikke ikke is. Ontwikkelaars snijden ze hiermee de keel af. Ik ben zelf geen ontwikkelaar, maar ik vind dat Apple absoluut verkeerd bezig is. Er zijn wel meer van dit soort voorbeelden. Als Apple ze wilt stimuleren dan geef je deze ontwikkelaars de kans om de app standaard op te nemen en neem je een kleine licentie op het product of je neemt het over. Dan verdiend de ontwikkelaar eraan en die zal bovendien trots zijn om door het grote Apple gebruikt te worden. Anders ontwikkelaars zien dit en worden hierdoor gestimuleerd, wat er weer voor zorgt dat Apple nog sterker komt te staan door zijn verbeterde en sterkere aanbod van de AppStore. Nu is het prachtig bedacht en doorontwikkeld en bovendien al die tijd tegengehouden met maar één doel: zelf implementeren. Ik vind het een regelrechte schande. Het zorgt toch voor imagoschade, want toen ik las over 9.3 met NightShift dacht ik gelijk aan f.lux. En dat zegt al voldoende, want er spookte gelijk door m’n hoofd…wat een naaistreek van Apple zeg!

  3. Ook al ben ik een voorstander van F.lux en gebruik ik het al sinds me 12de. Aub geen Night Shift API, moet er niet aan denken dat freemium Night Shift apps in de store komen en om de 15 minuten een advertentie tonen.

  4. En dat voor een bedrijf dat altijd (juridisch) fanatiek reageert op producten waarvan ze vinden dat het lijkt op hun eigen product… Shame!

  5. Zou mooi zijn als het er komt. Dan wel beschikbaar op 32bit devices zoals de iPhone 5(c)

  6. F.lux is volgens mij ver voor side loading al groot geworden via Cydia dus de Jailbreak wereld.
    Wel apart trouwens dat op Android zeer veel van dit soort aps te vinden zijn maar juist NIET de F.lux app… die is er nog steeds niet op het open Android.

  7. Is niet de eerste keer dat Apple zo iets doet. En zal ook wel niet de laatste keer zijn. Hun motto is niet voor niets “Good Artist Copy, Great Artist Steal”

    Al ben ik het daar absoluut niet mee eens. Give credit where credit’s due.

  8. Plot twist: Apple was al eerder bezig met ontwikkelen maar F.lux was eerder klaar met ontwikkelen.

  9. Om heel eerlijk te zijn zou ik F.lux graag in de App Store zien. Ik ben best bereid om er wat geld voor neer te leggen om zo advertenties te kunnen weren.

  10. Iedereen boven mij heeft het over advertenties, maar Night Shift/Blue Light Reduction is toch gratis én zonder advertenties? Of begrijp ik jullie nu helemaal verkeerd?

  11. Erg onhebbelijk van Apple. Ere wie ere toekomt: F.Lux was er eerder. Ik gebruik het met plezier op de laptop.

  12. Als Apple de laatste tijd zoveel waarde hecht aan externe ontwikkelaars, vind ik het wel redelijker als ze deze app toelaten.

  13. Dus als flux eerder is met dit mag of kan niemand van de 6 biljoen mensen op de aardkloot ooit zelf dit ook hebben bedacht? Het is zo brilliant dat het onmogelijk is dit te bedenken behalve als je de maker bent van fux? Ookal is het gebaseerd op studies. En heeft Apple twee besturingssystemen die het meest handicap vriendelijk zijn. Team dat daar werkzaam bij is kan dit al jaren geleden hebben gedacht omdat het vast ook andere medische voordelen heeft. Etc

  14. @Oscar: Ah daar is de eerste die het opneemt voor Apple en het eventjes goed probeert te praten.

  15. Origineel geplaatst door Oscar
    Dus als flux eerder is met dit mag of kan niemand van de 6 biljoen mensen op de aardkloot ooit zelf dit ook hebben bedacht? Het is zo brilliant dat het onmogelijk is dit te bedenken behalve als je de maker bent van fux? Ookal is het gebaseerd op studies. En heeft Apple twee besturingssystemen die het meest handicap vriendelijk zijn. Team dat daar werkzaam bij is kan dit al jaren geleden hebben gedacht omdat het vast ook andere medische voordelen heeft. Etc

    f.lux bestaat al sinds 2009 en is vrij bekend. Daarmee lijkt het me erg waarschijnlijk dat ze het gewoon hebben overgenomen. Vind ik dat erg? Nee. Zoiets in het OS inbouwen is best gewenst eigenlijk.

  16. @Patrick: Zeker net als de andere kritikasters hierboven niet de moeite genomen het eerdere artikel op iCulture te lezen, waar nota bene opnieuw naar verwezen wordt?!

    Dan had je het volgende over f.lux kunnen lezen:

    Ze maken gebruik van private API’s en de app moet voortdurend op de achtergrond actief blijven. Dat heeft ook effecten op je batterijduur.

    Dus (a) Apple had legitieme redenen om f.lux te weren, en (b) we zijn allemaal beter af met een instelling in iOS zèlf dan met een of ander appje dat nodeloos accu- en processorcapaciteit verspilt.

    Maar ‘t is natuurlijk makkelijker zomaar wat te roeptoeteren obv onderbuikgevoelens ipv feiten, zelfs als die laatste je meermaals door iCulture op een presenteerblaadje worden aangereikt…

    Toegegeven, Apple geeft de laatste jaren regelmatig aanleiding voor kritiek waarop door sommige lezers hier met een wel erg roze bril wordt gereageerd, maar dìt geval is daar nou juist géén voorbeeld van.

  17. Is een beetje onzin dat Apple dit gestolen zou hebben van flux. Het is een heel logische toepassing. Ik denk niet dat je hier een patent voor kan krijgen.

    Is ook makkelijk te bedenken en niet iets geniaals wat flux kan.

    Daarnaast is dit al jaren in ontwikkeling en niet de afgelopen twee maanden bedacht.

  18. @Ferryman:

    Je kan wel ontzettend bijdehand doen maar dat was niet het punt. Leuk dat je een poging doet om punten te scoren (wellicht bij de redactie?) maar goed als je dat niet doorhebt dan zegt dat toch iets over jou 🙂fijn weekend

  19. Ik hoop op toegang API voor apps zodat deze bij nacht wat kunnen dimmen. Denk aan Google Maps, flitsmeister etc. De algemene instelling zit ik namelijk niet op te wachten, maar in de auto is het maar wat welkom.

  20. Dat je een scherm op meerdere manieren, met meerdere kleurwarmten kan dimmen is zo weinig innovatief, dat de borstklopperij van f.lux redelijk misplaatst klinkt.
    Het feit dat ze het eerder hebben gemaakt voor ios dan apple het zelf kon inbakken (naast alle 10-tallen andere features die er zijn), verandert daar weinig aan.

  21. Ik vind dat je hiermee kan zien hoever apple achterloopt.

    Een hoop elementen die uit de jailbreakscene komen heeft apple nagemaakt, maar steeds pas na jaren. Die knoppen om wifi uit te zetten, en nu dus die flux. Alhoewel, ze vertikken het nog steeds om jezelf knoppen te laten toevoegen in het scherm. Dus ja, ik denk dat ze flink achter lopen.

  22. Naar mijn bescheiden opvatting is deze functionaliteit een octrooi onwaardig. Ik herinner mij nog vele jaren geleden aan lampen met een timer-functie die eigenlijk precies hetzelfde deden, ook met de bedoeling om het wit–blauw licht te verminderen in de avonduren. F.lux gebruikt datzelfde principe, alleen als software. Bovendien gebruiken zij onderzoek van de jaren ’90, dus zo origineel kan het idee helemaal niet zijn.

    Als Apple de tijdsfunctie niet had ingebouwd, was Night Shift alleen een instelling om de kleurtemperatuur te wijzigen. De tijdafhankelijke instelling is dus het enige wat f.lux in dit geval onderscheid. Trivialer kan het niet.

    Ik vind het best kunnen wat Apple doet. Ik heb een hekel aan dit soort bezittelijk gedoe en vind het zelfs enorm arrogant. Software en internet laten zien hoe weinig originaliteit er werkelijk is en hoe alles met elkaar samenhangt en op elkaar opbouwt. F.lux heeft het recht niet om daar eigendom over te claimen en het was hooguit netjes geweest van Apple om ze te noemen.

  23. Echt schandalig van Apple om ze te weigeren en vervolgens zelf met de functie komen. Nog schandaliger is dat ze het niet beschikbaar maken op de iphone 5 en ouder.

    Na 5,5 jaar iphone gebruiker te zijn, wordt je gewoon achtergesteld, zodat je je overstapt naar een nieuwer toestel.

    Ik ben benieuwd maar de S7…

  24. Origineel geplaatst door Gosat: Echt schandalig van Apple om ze te weigeren en vervolgens zelf met de functie komen. Nog schandaliger is dat ze het niet beschikbaar maken op de iphone 5 en ouder.

    Na 5,5 jaar iphone gebruiker te zijn, wordt je gewoon achtergesteld, zodat je je overstapt naar een nieuwer toestel.

    Ik ben benieuwd maar de S7…

    Je bedoeld de 7s 😀

  25. Origineel geplaatst door Tevilnelg: Naar mijn bescheiden opvatting is deze functionaliteit een octrooi onwaardig. Ik herinner mij nog vele jaren geleden aan lampen met een timer-functie die eigenlijk precies hetzelfde deden, ook met de bedoeling om het wit–blauw licht te verminderen in de avonduren. F.lux gebruikt datzelfde principe, alleen als software. Bovendien gebruiken zij onderzoek van de jaren ’90, dus zo origineel kan het idee helemaal niet zijn.Als Apple de tijdsfunctie niet had ingebouwd, was Night Shift alleen een instelling om de kleurtemperatuur te wijzigen. De tijdafhankelijke instelling is dus het enige wat f.lux in dit geval onderscheid. Trivialer kan het niet.Ik vind het best kunnen wat Apple doet. Ik heb een hekel aan dit soort bezittelijk gedoe en vind het zelfs enorm arrogant. Software en internet laten zien hoe weinig originaliteit er werkelijk is en hoe alles met elkaar samenhangt en op elkaar opbouwt. F.lux heeft het recht niet om daar eigendom over te claimen en het was hooguit netjes geweest van Apple om ze te noemen.

    Helemaal mee eens. Hoewel je imho nog erg mild oordeelt over de ‘originaliteit’ van de tijdsafhankelijkheid van f.lux. Die zit op iOS (en niet alleen daarop) ook al in de niet-storen instellingen, ook al zo’n instelling om verstoring van je nachtrust te voorkomen. Eigenlijk kun je nightshift van Apple dus zelfs zien als een uitbreiding daarop, van (preventie van) akoestische nachtrustverstoring naar die van optische verstoring.Komisch trouwens om het effect zo op de foto te zien. Echt niets bijzonders, precies hetzelfde effect als een nachtbril die al vele jaren gepromoot wordt om een ander negatief effect ‘s avonds van blauw licht tegen te gaan: verblinding op de weg. Ook door LED verlichting weer actueler geworden.

  26. Ik hoop dat die in de app store komt want oude idevices krijgen night shift niet.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.