Flux zorgt voor een geel-oranje scherm op de iPhone

F.lux wil in de App Store komen nu Apple Night Shift er is

Makers van de schermdimmende app f.lux hebben Apple verzocht om de app alsnog in de App Store te zetten. F.lux werd een tijdje terug verboden, maar nu Apple Night Shift introduceert, wringt het toch bij de ontwikkelaar.

Flux zorgt voor een geel-oranje scherm op de iPhone

De makers van de populaire schermdimmende app f.lux hebben ongetwijfeld een rare week achter de rug. Eind vorig jaar vroeg Apple of ze hun app offline wilden halen en vervolgens komt Apple zelf met een eigen variant op F.lux, namelijk Night Shift. Als reactie hierop heeft f.lux een officieel verzoek ingediend om toch te worden toegelaten in de App Store. Ze willen ook dat Apple ontwikkelaars toegang geeft tot de Night Shift API.

Toen begin deze week de eerste beta van iOS 9.3 verscheen, was de verbazing groot toen Apple Night Shift introduceerde: een functie die haast niet te onderscheiden is van f.lux en ook het scherm van je iDevice in de avonduren een oranje gloed geeft. Dit is aangenamer aan je ogen en zou zelfs gezondheidsrisico’s verminderen.

‘Geef andere apps toegang tot Night Shift API’

F.lux hoopt dat met de komst van Night Shift, Apple ook andere ontwikkelaars de mogelijkheid geeft om van de schermdimmende-techniek gebruik te maken. Hierdoor zou f.lux gewoon in de App Store kunnen verschijnen en kunnen andere app-makers de API gebruiken om hun eigen variant te maken.

“Wij zijn de originele bedenkers en marktleiders van schermdimmende techniek”, merken de makers van f.lux op, maar prijst Apple dat ze de gezondheidsrisico’s erkennen die ontstaan als je ‘s nachts naar een felverlicht scherm kijkt.

Of Apple met iOS 9.3 andere apps toestaat om het scherm van de iPhone en iPad te dimmen is nog even afwachten. Ook is het de vraag of gebruikers zitten te wachten op tientallen schermdimmers. De funcie zit immers straks al standaard in iOS ingebakken.

Night Shift op een iPhone

F.lux heeft nooit in de iOS App Store gestaan. Je kon het alleen installeren via sideloading; een proces waarbij je app-bestanden van internet kunt downloaden en vervolgens op je iDevice kunt installeren via developertools. Ondanks deze omslachtige manier om de app te installeren was f.lux erg populair, totdat Apple er een stokje voor stak.

F.lux is aangenaam voor je ogen

Apple verzocht f.lux vlak na verschijning om hun app niet meer aan te bieden, omdat deze in strijd zou zijn met de voorwaarden van het Developer Program. Gebruikers baalden hier van, omdat er destijds geen andere oplossing was om je scherm op deze manier te dimmen.

Flux-meme
Bron: Wells Riley

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 januari 2016, 9:33
Categorie Apps
Onderwerpen flux, ios 9.3

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.