apple-nieuws-artikelen-2

Flipboard reageert op Apple Nieuws: ‘Dit doen wij al 5 jaar’

Flipboard heeft gereageerd op de aankondiging van Apple Nieuws: "Wij deden dit vijf jaar geleden al!" Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen Apple Nieuws en Flipboard.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Als je de WWDC-keynote hebt gezien, zul je gemerkt hebben dat Apple een nieuwe app presenteerde: Apple Nieuws. Het wordt de vervanger van Newsstand (Kiosk), de ietwat geflopte dienst om kranten en tijdschriften op de iPad te verkopen. De overeenkomsten met Flipboard zijn meteen duidelijk: het ziet eruit als Flipboard en je kunt op dezelfde manier kiezen welke publicaties en websites je samenvoegt tot een persoonlijk digitaal magazine. De reactie van Flipboard? “Wij zitten met Flipboard duidelijk op de goede weg. Wat Apple heeft laten zien, is iets wat wij vijf jaar geleden al uitbrachten.”

apple-nieuws-artikelen-2

Toch zal bij Flipboard geschrokken zijn gereageerd op de Apple Nieuws-app, die trouwens op het Nederlandse PRSS en TRVL is gebaseerd.

Verschillen tussen Flipboard en Apple Nieuws

Er is wel degelijk verschil tussen Flipboard en Apple Nieuws, om te beginnen de mogelijkheid om er geld mee te verdienen. Bij Apple Nieuws zorgt Apple ervoor dat je meteen geld kunt verdienen met je artikelen. Daarvoor gebruiken ze de eigen reclamedienst iAds. Bij Flipboard is de reclame nog maar mondjesmaat aanwezig: het is eigenlijk alleen bedoeld voor grote uitgevers, die uit een beperkt aantal reclameformaten kunnen kiezen. Alleen de grotere uitgevers verdienen iets aan Flipboard. Bij kleinere uitgevers zal aanwezigheid in Flipboard geen cent opleveren: zij kunnen artikelen aanleveren en hopen dat ze daarmee extra lezers trekken. Maar zolang die Flipboard-lezers niet doorklikken naar de website of producten bestellen, verdienen ze er geen cent aan. Van gratis kun je de huur niet betalen.

apple-wwdc-news-app

Bij Apple Nieuws kunnen uitgevers wel meteen geld gaan verdienen, ongeacht hoe groot of klein ze zijn. Momenteel bevindt de dienst zich nog in betafase, maar zodra dat voorbij is kun je je artikelen in Apple Nieuws zetten en meteen delen in de opbrengsten, net zoals nu bij de App Store het geval is. Daarbij geldt waarschijnlijk een verdeling 70/30. Waarschijnlijk gaat Apple Nieuws pas in het najaar officieel van start, zodra iOS 9 voor het grote publiek beschikbaar komt.

Een ander verschil is het formaat. Apple Nieuws maakt gebruik van een eigen bestandsformaat, net zoals bij iBooks het geval is. Daarmee ontstaat een platform naast het normale internet, waarbij Apple uitgevers speciale tools kunnen geven om hun artikelen zo mooi mogelijk weer te geven in Apple Nieuws-formaat. Aan de techniekkant zullen veel uitgevers behoefte hebben aan een API (applicatieprogrammeerinterface), waarmee ze artikelen in JSON-formaat (of soortgelijk) naar Apple News kunnen sturen. De meest eenvoudige oplossing is om RSS-feeds te importeren in Apple Nieuws, net zoals Flipboard doet. Maar er zullen misschien ook uitgevers zijn die zich helemaal op Apple Nieuws gaan richten en behoefte hebben aan een tool zoals iBooks Author, waarmee ze de artikelen mooi kunnen opmaken.

Nog een verschil is de ondersteuning voor platformen. Flipboard is te gebruiken op iOS, Android, Windows, Windows Phone en BlackBerry. Apple zal voorrang geven aan de eigen platformen iOS en OS X.

apple-nieuws-iphone-ipad

Gespannen verhoudingen

Hoe dan ook: de verhoudingen tussen Flipboard en Apple zullen de komende tijd gespannen worden. Flipboard biedt een iPhone- en iPad-app aan die via de App Store beschikbaar is, maar de afgelopen jaren nauwelijks veranderingen heeft doorgevoerd. Ze gingen samenwerken met grote nieuwsmerken, maar voor de uitgevers veranderde er vrij weinig. Apple riep Flipboard uit tot ‘iPad App van het Jaar 2010′ en dat geeft wel een beetje aan waar de hoogtijdagen van Flipboard te vinden zijn. Er is een vaste schare gebruikers, maar Flipboard heeft niet de populariteit bij het grote publiek bereikt, zoals bij Instagram het geval is. Flipboard zal snel met vernieuwingen moeten komen, om straks Apple Nieuws bij te kunnen benen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 juni 2015, 10:55
Categorie Diensten
Onderwerpen apple, flipboard

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.