Snowden iPhone-case

Edward Snowden maakt hoes om iPhone-signalen te blokkeren

Edward Snowden gaat samen met hacker Andrew 'Bunnie' Huang een iPhone-hoes op de markt brengen, die voorkomt dat je wordt afgeluisterd door inlichtingendiensten.

Edward Snowden gaat samen met de bekende hacker Andrew ‘Bunnie’ Huang een iPhone-hoesje op de markt brengen. Het gaat om een beschermhoes die moet voorkomen dat je kan worden afgeluisterd. Doel is om te achterhalen of iemand via de draadloze functies van je iPhone informatie aan het aftappen is. Dit doen ze op een vernuftige manier: de simkaart moet in een speciale poort in de hoes worden gestoken, waarna alle hardware-functies nauwkeurig in de gaten worden gehouden.

Snowden iPhone-case

Hoes beschermt tegen afluisteren

Je kunt natuurlijk voorkomen dat draadloze functies van je iPhone actief zijn door de vliegtuigmodus in te schakelen. Maar volgens Snowden kan die instelling worden gehackt of gespoofed en is het veel effectiever om de hardware-functies nauwgezet in de gaten te houden. Snowden heeft het project opgezet vanuit Rusland, waar hij al meer dan twee jaar verblijft. Het kan nog wel even duren voordat je de hoes in handen hebt, want Snowden en Huang moeten eerst nog een prototype bouwen. Vandaag presenteren ze hun design aan het publiek, tijdens een bijeenkomst op het MIT Media Lab. Daarna is het nog onzeker hoeveel tijd ze nodig hebben om de hoes te produceren.

Snowden-hoes anti afluisteren

Als je de documentaire over Snowden in Hongkong hebt gezien, dan herinner je je misschien wel het fragment waarbij de verslaggevers hun smartphones in de koelkast moesten leggen. Dit was bedoeld om te voorkomen dat iemand op afstand de microfoon of de camera zou kunnen activeren. Drie jaar later heeft Snowden een betere oplossing gevonden, die makkelijk mee te nemen is. Snowden denkt dat vooral verslaggevers in landen als Syrië of Irak profijt kunnen hebben van de hoes. De overheden in die landen jagen gericht op mensen die ze zien als een bedreiging.

De hoes van Snowden bestaat uit een soort batterijcase met een monochroom schermpje aan de buitenkant. Minuscule draadjes lopen van de case naar de binnenkant van de iPhone, via het simkaartslot. Ze maken verbinding met het interne circuitboard van de iPhone. De simkaart zelf steek je in de hoes, terwijl de elektrische draadjes alle signalen uitlezen die via GPS, Bluetooth, Wi-Fi en het mobiele netwerk worden uitgestuurd. Wordt er een ongewenst signaal verstuurd, dan klinkt er een geluidje en verschijnt er een mededeling op de hoes. De bedenkers twijfelen nog of ze een kill switch gaan inbouwen waarmee je alle communicatie automatisch kunt uitschakelen. Volgens Huang is de oplossing beter dan het gebruik van een Faraday-tas (een tas die radiosignalen tegenhoudt) of het volledig uitschakelen van je iPhone. Malware kan namelijk de indruk wekken dat je iPhone is uitgeschakeld, terwijl dat niet zo is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 juli 2016, 17:55
Categorie Accessoires
Onderwerpen beschermhoes, case, privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.