Disney+ eerste indruk

Eerste indruk: Disney+ is de streamingdienst waar we op zaten te wachten

Disney+ is van start gegaan in Nederland, twee maanden voor de officiële release. Wij kunnen nu alvast kijken naar het aanbod van Marvel, Star Wars en andere bekende namen. Is Disney+ de moeite? In deze eerste indruk lees je wat wij ervan vinden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Disney+ eerste indruk

Er waren al geruchten dat Nederland de primeur zou hebben met Disney+ en dat blijkt inderdaad het geval. Twee maanden voordat de dienst officieel van start gaat in de VS en Canada kunnen wij nu al kijken. Het is verleidelijk om te gaan vergelijken met Netflix en Apple+, maar tegelijk ontkomen we er ook niet aan. Je zult dit najaar moeten beslissen of je je geld en je aandacht steekt in al deze diensten, of dat je een keuze maakt. Is Disney+ voor €6,99 de moeite waard? Gelukkig krijgen we in Nederland twee maanden de tijd om dat te bepalen… helemaal gratis!


Neem je meteen een jaarabonnement op Disney+ dan betaal je omgerekend €5,83 per maand. Voor Apple TV+ betaal je €4,99 per maand… Of helemaal niets, als je dit jaar een nieuw Apple-product koopt (Apple Watch en accessoires uitgezonderd). Dat is een van de redenen waarom een vergelijking tussen Apple TV+ en Disney niet helemaal eerlijk is. Voor Disney+ moet je bewust kiezen, terwijl bijna elke Apple-gebruiker het komende jaar gratis abonnee van Apple TV+ zal zijn. Al is het nog maar de vraag of mensen echt gaan kijken.

Disney merken
Disney moet vooral van bekende namen hebben – maar daar is op zich niks mis mee.

Disney+: het aanbod

Ook wat aanbod betreft zijn er grote verschillen. Bij Apple TV+ is er nog grote onzekerheid wat je krijgt, terwijl bij Disney+ het antwoord meteen duidelijk is. Bij het opstarten van de app zie je direct de vertrouwde namen Disney, Pixar, Marvel, Star Wars en National Geographic. Daaronder zie je secties voor populaire films, aanbevelingen, klassiekers, waargebeurde verhalen en andere categorieën. Er zijn ook secties voor nostalgie, monsters, documentaires, musicals en meer. Je kunt handmatig zoeken naar je favoriete films.

Disney Plus klassiekers.
Veel klassiekers van Disney.

Bob Iger (CEO van Disney) beloofde dat de volledige collectie van Disney uiteindelijk via de dienst te kijken zal zijn, ook die uit de Disney Vault. Maar tijdens de pilot is dat nog niet het geval. Relatief nieuwe films zoals Endgame, Captain Marvel en The Lion King (2019) zitten er nog niet in en ook niet alle oudere films van Disney zijn aanwezig. Maar je kunt wel Bambi (1942), Peter Pan (1953) The Lion King (1994) en Lady en de Vagebond (1955) kijken. Van die laatste komt er overigens ook nog een remake aan.

De meeste mensen zullen zich echter inschrijven voor het recentere materiaal, zoals Star Wars The Last Jedi (2017) en Avengers: Infinity War (2018) en voor animatiefilms zoals Frozen (2013). Er zijn leuke selecties, zoals DisneyNature, Disney door de jaren heen, Prinsessen en The Muppets. In de pilot zit de complete Star Wars-reeks, dus mocht je die nog niet volledig hebben gekeken dan is de proefperiode een mooi moment om ze allemaal af te werken.

Verder kijken en meer Disney-merken
Je kunt verder kijken op apparaten waarop je bent ingelogd.

Voor 4K-films betaal je bij Netflix extra, bij Disney niet. Het aanbod is momenteel dan ook nog wat beperkt: er staan 17 titels in het lijstje ‘4K Ultra HD en HDR’. Voornamelijk Marvel-films, maar ook Mary Poppins, Ralph Breaks the Internet en Princess Diaries 2.

Nog geen exclusieve content, wel uniek materiaal
Dat Disney nog geen exclusieve content tijdens de pilot beschikbaar heeft gesteld is waarschijnlijk een bewuste keuze. Nederland staat in de top 3 van landen waar de meeste illegale content wordt gehost.

Als er echt bijzondere nieuwe dingen bij Disney+ te zien zouden zijn, is de kans dat die binnen no-time op internet te vinden zijn, nogal groot. Bovendien zou het allemaal kijkers uit het buitenland trekken, terwijl Disney Nederland vooral als testland wil gebruiken. Niet als distributieland voor nog niet gereleased materiaal. Kijken vanuit het buitenland lukte nog niet, ook niet via een VPN. Mogelijk is er wel een loophole, maar die hebben we nog niet kunnen ontdekken.

Disney Plus Toy Story extra's.
Veel unieke extra’s, zoals bij Toy Story.

Veel Nederlandse Disney-fans waren vanochtend al blij verrast dat er toch ook best veel uniek materiaal op staat zoals shorts, documentaires en deleted scenes. Ook is het fijn dat er aanbod van National Geographic in zit, want dat is niet via NLZIET te kijken. Toch valt er nog wel wat te wensen over: van sommige films en series is nog geen Nederlandse ondertiteling beschikbaar (zoals Hannah Montana), waardoor je de nagesynchroniseerde Nederlandse versie moet kijken of het zonder ondertitels moet doen. De Nederlandse versies van Disney-animatiefilms en series zijn over het algemeen prima verzorgd, maar bij series met echte acteurs (zoals Hannah Montana) vinden we dat toch wat minder. Voor de jongere doelgroep is een Nederlandse versie wel prettig om te hebben.

Disney+ bevat het bekende materiaal, dat je met wat moeite overal zou kunnen vinden, al zal het gaandeweg steeds moeilijker worden. Ik probeerde eerder dit jaar alle films van de Marvel Universe te kijken en kwam bij Netflix en bij andere streamingdiensten niet zo ver, ook niet als ik ervoor wilde betalen. Je wordt dan min of meer gedwongen om het dan maar creatieve andere manieren te gaan zoeken.

Wat dat betreft maakt Disney+ het nu wel erg makkelijk: bijna alle films (behalve de twee meest recente) van de Marvel Universe zijn gewoon te kijken en staan netjes opgelijnd in een collectie. Als het je nu nog steeds niet lukt om alle Avengers-films te kijken, weet ik het ook niet meer.

Disney Plus Apple TV app.

Disney+: de app

Op de iPhone, iPad en Apple TV kun je kijken via de app, die momenteel alleen in Nederland verkrijgbaar is. Die maakt je bij het opstarten meteen al lekker: je ziet diverse interessante titels die je zou willen bekijken. Met het plusje kun je de film op je kijklijst zetten en met het downloadpijltje sla je de film offline op. De app laat zien hoeveel ruimte er nog vrij is op je toestel en hoeveel daarvan wordt ingenomen door Disney+.

Zoals we eerder schreven kun je 4 gelijktijdige streams bekijken, op 10 verschillende apparaten en via 7 accounts. Disney geeft aan dat ze het delen van accounts actief gaan ontmoedigen, maar dat het lastig te controleren zijn of iedereen wel op hetzelfde adres woont. Omdat je ook offline kunt kijken, kan Disney niet verwachten dat je altijd thuis zult gaan zitten kijken. Je kunt bij het aanmaken van een nieuw profiel aangeven dat het om kind gaat, zodat alleen kindvriendelijke content te zien is. Er staat geen leeftijdsaanduiding bij. Je kunt je eigen profielfoto instellen, waarbij je kunt kiezen uit diverse Disney-karakters.

Profielplaatje kiezen
Profiel en instellingen.

Alles in de app werkte moeiteloos en zonder bugs. Van capaciteitsproblemen was geen sprake, maar dat mag ook niet gebeuren als je je dienst in een klein land als Nederland test. We merken onder de iCulture-lezers dat er erg veel enthousiasme is voor Disney+ (meer nog dan Apple TV+). De echte test komt pas op 12 november, als de VS en Canada erbij komen en er veel meer mensen tegelijk gaan streamen.

Behalve via de app kun je Disney+ ook via de tv kijken. Dit kan via AirPlay vanaf je iPhone of iPad, maar natuurlijk ook via een Apple TV, of vanaf een Android-toestel in combinatie met een Chromecast. Eventueel kun je ook kijken via de browser in Safari of Chrome. Disney+ onthoudt waar je was gebleven, dus je kunt tussentijds wisselen tussen apparaten.

Voor Apple-gebruikers is het handig dat je content ook via de TV-app van Apple kunt opzoeken:

Zoeken via TV-app
Films en series zoeken via de TV-app van Apple.

Zekerheid versus verrassingen
Disney biedt je vooral zekerheid: bekende namen en films waar iedereen van houdt. Maar dat kan ook snel gaan vervelen en het is dan nog maar de vraag of je op de lange termijn zult blijven kijken.

Apple biedt daarentegen onzekerheid: een paar grote namen, maar verder is er veel onzekerheid over wat we nu eigenlijk kunnen verwachten en of de series écht goed zijn. De nieuwe trailer van See zorgde er wel voor dat ik meer zin kreeg om Apple TV+ te gaan kijken, zeker omdat het voor mij als vaste Apple-klant gratis is. Apple heeft meer potentie om je te verrassen, maar dan moet je wel de tijd hebben om al die content te gaan kijken. Het aanbod begint nogal groot en versnipperd te worden, zeker nu er steeds meer alternatieven voor Netflix komen en er steeds meer content bij Netflix weg gaat (waaronder veel Disney-films en -series).

Conclusie: Disney+, onze eerste indruk

Ik ben geen die-hard Disney-fan, maar er zit genoeg in het huidige aanbod van de pilot waar ik naar zou willen kunnen kijken. Verrassingen zitten er (nog) niet bij, de pilot moet het vooral hebben van het bekende aanbod en dat staat goed en overzichtelijk in de app uitgestald. Als de dienst over twee maanden officieel van start gaat met nieuwe films en series wordt het alleen nog maar aantrekkelijker, verwacht ik. Al kan het best zo zijn dat ik er over een jaar of twee op ben uitgekeken, als ik de complete Star Wars-serie voor de derde keer hebt bekeken en alle klassiekers heb doorgewerkt. Disney zal net als Apple regelmatig met nieuw materiaal moeten komen om mensen een reden te geven om te blijven hangen.

Disney Plus aanbod

Technisch gezien werkten de app en de dienst in ieder geval uitstekend. Alle functies die ik probeerde werkten volgens verwachting, alles stak logisch in elkaar en ik kon snel vinden wat ik zocht. Een dergelijke dienst moet je ook op ideeën brengen als je verveeld bent en geen idee hebt wat je wilt kijken en ook op dat punt komt Disney+ je tegemoet. Er zit bovendien veel leuk, extra materiaal in.

Bekijk ook

Disney+ app nu te downloaden in Nederland, gratis kijken tot 12 november

Disney+ is vanaf vandaag officieel in Nederland te gebruiken. De app is zojuist uitgebracht in de App Store en biedt een gratis proefperiode tot 12 november.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
17 september 2019 om 14:23
Onderwerp
Categorie
Diensten
82 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.