Bob Iger CEO Disney

Disney CEO Bob Iger trekt zich terug uit Apple’s raad van bestuur

Na jarenlange samenwerking
Bob Iger heeft op dinsdag 10 september de raad van bestuur van Apple verlaten. Dit nieuws komt naar buiten nadat Apple meer informatie heeft vrijgegeven over de streamingdienst Apple TV+. Ondertussen heeft Disney namelijk ook een streaming videodienst.

Bob Iger, de CEO van The Walt Disney Company, heeft op 10 september de raad van bestuur van Apple verlaten. Dat staat in een document dat Apple heeft ingeleverd bij de Amerikaanse toezichthouder voor beursgenoteerde bedrijven, de Securities and Exchange Commission (SEC). Dit nieuws komt naar buiten vlak nadat Apple meer details over Apple TV+ bekend heeft gemaakt.

Bob Iger verlaat Apple’s raad van bestuur

Iger trad kort na het overlijden van Steve Jobs in 2011 toe tot Apple’s raad van bestuur. Jobs zat op zijn beurt sinds 2006 in de raad van bestuur bij Disney.

Toen Iger bestuurslid werd was Apple voornamelijk een hardwarebedrijf; de focus lag op iPhones, iPads en Macs. Door de jaren heen zijn diensten steeds belangrijker geworden voor Apple, en met Apple TV+ probeert het bedrijf ook een stap in de entertainmentindustrie te zetten. En laat entertainment nou precies zijn waar het bij Disney om draait.

Bekijk ook

Apple TV+: alles over de films en series van Apple's videodienst

Apple's tv-dienst Apple TV+ is sinds het najaar van 2019 beschikbaar, ook in Nederland en België. Het kost 4,99 euro per maand, maar er zijn ook mogelijkheden om gratis toegang te krijgen. Wat is zoal het aanbod van Apple TV Plus en welke films en series komen eraan? Lees hier alles over Apple TV+, de streamingdienst van Apple.

In april dit jaar vertelde Iger aan Bloomberg dat hij niet van plan was om op te stappen vanwege opkomende rivaliteit tussen Apple en Disney. De officiële reden van zijn vertrek is niet bekendgemaakt, maar het is aannemelijk dat Apple TV+ in Iger’s ogen toch te belangrijk werd voor Apple.

Iger zegt in een verklaring:

Ik heb het uiterste respect voor voor Tim Cook, zijn team bij Apple en mijn medebestuursleden. Apple is een van ’s werelds meest geliefde bedrijven, bekend om kwaliteit en integriteit van haar producten en mensen. Ik ben eeuwig dankbaar om als lid van Apple’s raad van bestuur gediend te mogen hebben.

Nu Iger de raad heeft verlaten bestaat Apple’s raad van bestuur met zeven leden uit relatief weinig mensen, vergeleken met andere technologiereuzen. De overige leden naast Tim Cook zijn Art Levinson, James Bell, Al Gore, Andrea Jung, Ronald Sugar en Susan Wagner.

Disney+ en Apple TV+

Het was al langer bekend dat zowel Apple als Disney werkten aan een eigen streamingdienst. Disney heeft het grote voordeel van de goede reputatie als het gaat om entertainment. Apple daarentegen moet zich nog bewijzen. Apple TV+ gaat op 1 november 2019 voor €4,99 per maand van start, met een proefperiode van een week. Disney+ is in Nederland al gestart als pilot en is gratis te proberen tot 12 november. Daarna zijn de VS en Canada aan de beurt. De prijs ligt op €6,99 per maand of €69,99 per jaar.

Bekijk ook

Disney+ app nu te downloaden in Nederland, gratis kijken tot 12 november

Disney+ is vanaf vandaag officieel in Nederland te gebruiken. De app is zojuist uitgebracht in de App Store en biedt een gratis proefperiode tot 12 november.

Wil je meer weten over Disney+, of wil je weten hoe je het nu al kunt proberen voor nop? Check dan onze uitleg van Disney+. Ook hebben we een eerste indruk van Disney+.

Bekijk ook

Eerste indruk: Disney+ is de streamingdienst waar we op zaten te wachten

Disney+ is van start gegaan in Nederland, twee maanden voor de officiële release. Wij kunnen nu alvast kijken naar het aanbod van Marvel, Star Wars en andere bekende namen. Is Disney+ de moeite? In deze eerste indruk lees je wat wij ervan vinden.

Fotocredits: Josh Hallett, Flickr CC BY-SA 2.0

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.