Reacties voor: Chinese verslaggever werkte undercover in iPhone 5-fabriek

Een Chinese verslaggever van de Shanghai Evening Post beweert tien dagen te hebben gewerkt aan de iPhone 5. Hij vertelt over de arbeidsomstandigheden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 18 reacties

  1. Echt niet normaal!!!!
    laten ze die man oppakken en aanpakken die zegt dat iemand vereert moet zijn om iets te mogen produceren!!!!
    en laten we het vooral “breed” houden: de werkomstandigheden in alle fabrieken van alle fabrikanten en merknamen en weet ik veel wat!!!

    in andere woorden: wat heeft Apple met zo n man te maken? dat is Apple niet! Dat zijn personen die ook hier rondlopen!

  2. Niet zo zeuren mensen. Die mensen daar zijn blij dat ze kunnen werken. Ze stonden niet voor niks in rijen voor die nieuwe fabriek van foxconn die pas geopend is. Jullie willen allemaal dat ze daar “betere werkonstandigheden” krijgen, zolang jullie iphone er maar niet duurder van word. Want dat is natuurlijk veel belangrijker.

  3. Hoe komt een verslaggever, die als “simpele” productiemedewerker werkt, aan verkoopcijfers, laat staan productiecijfers?

    Kortom: WORST!!

  4. @tim: Apple zou natuurlijk ook met wat minder winst genoegen kunnen nemen…

  5. @tim: Wat betreft het tweede gedeelte heb je helemaal gelijk. Het zou hypocriet zijn om te zeggen: “Er moeten betere arbeidsomstandigheden komen”, zonder dat we dit merken aan de prijs die je betaalt voor een iPhone.

    Dat die mensen daar in de rij staan om te werken, betekent alleen niet dat ze dit zo graag willen. Het is één van de weinige keuzes die ze hebben. Werken of creperen, kort door de bocht gezegd.

  6. @tim: Ik heb met niet bezig gehouden met de opening van een nieuwe fabriek, maar ik kan me voorstellen dat de mensen daar waarschijnlijk in de rij stonden omdat er geen ander werk is. Een beetje inkomsten is beter dan geen inkomsten.

    De reden dat ‘we’ niet meer willen betalen is misschien omdat Apple ontzettend veel winst (tussen 49 en 58%) maakt op een iPhone? Ik wil overigens best 50 euro extra betalen als ik zeker weet dat die 50 euro alleen wordt besteed aan het verbeteren van de werkomstandigheden van die mensen.

  7. Even er van uitgaand dat dit een correct artikel is van de journalist dan zijn de werkomstandigheden toch wel bizar slecht. Vooral de woningen (nou ja woningen…) zien er echt niet uit. Wel goed om te lezen dat er steeds meer Chinese werkers min of meer in opstand komen en bijvoorbeeld ontslag nemen. Dat is de bottleneck voor Foxconn en Apple: als de productie te veel afneemt omdat meer en meer mensen ontslag nemen dan zullen de leef omstandigheden iets verbeteren. Maar wat een kl*te werk zeg: de hele dag op ddachterplaat met een stiftje markeringspunten aanbrengen waar de volgdende werker dan een stukje tape op plakt om ervoor te zorgen dat het bepaalde onderdelen niet geverfd wordt. En dat uren en uren achter elkaar zonder pauze. Je zou toch denken dat hier machines voor zijn gemaakt? (wel weer slecht voor de werkgelegenheid)

  8. Uiteraard is het weer alleen Apple die fout is. Alsof de andere electronica bedrijven niet precies dezelfde fabricage fabriek en omgevingen gebruiken.
    Wij maken ons druk om die werkers bij foxconn? Er is zoveel meer in China..

    Ondertussen lacht China in haar handje, want we zijn compleet afhankelijk van het land.

  9. Wat sommigen hier aanhalen is terecht natuurlijk. Mensen willen wel betere werkomstandigheden maar willen hier niet (veel) meer voor betalen.

    Vind alleen dat dit argument nauwelijks opgaat bij Apple. Als je kwartaal na kwartaal miljarden dollars aan pure winst boekt dan mag je ook wel wat meer doen voor de mensen die dit mogelijk maken.

    Het wordt de hoogste tijd dat Apple samen met de andere grote technologie bedrijven een stapje meer gaan doen voor die mensen daar. Hogere lonen is nog niet eens zo belangrijk denk ik maar een paar knappe schone slaapkamers, veilige en gezonde fabrieken en goed eten mag toch niet te veel gevraagd zijn. Als je de leefomstandigheden van die mensen verbeterd dan denk ik dat de mensen in rijen dik voor de poorten staan om daar te werken. Nu staan ze dat ook al maar rennen zien rijen dik ook weer de poorten uit. Het feit dat studenten geronseld worden om de productie op schroeven omdat er niet genoeg personeel is zegt wel genoeg.

  10. Niet genoeg personeel in China..??

  11. Dat ze elders gaan Apple, janken gaan ze doen omdat ze al die mensen op straat zetten, allen werkloos, wa zouden ze het liefst hebben?
    10 uur werken doe ik ook ze.

  12. @Hans: Liever niet! (ik heb aandelen Apple)

  13. Origineel geplaatst door Vroem
    Dat ze elders gaan Apple, janken gaan ze doen omdat ze al die mensen op straat zetten, allen werkloos, wa zouden ze het liefst hebben? 10 uur werken doe ik ook ze.

    Werk jij ook 10uur per dag; 6 dagen per week voor een maandloon van 220euro?
    Voor die mensen is het 220euro of niks. Werk is er daar niet voor te rapen…
    Schandalig om dit in twijfel te trekken en te vergelijken met jouw persoonlijke situatie. Wij witten hier te baden in luxe man!

  14. Ik vind het eigenlijk helemaal niet zo’n zaak voor Apple wat Foxconn aan haar medewerkers betaald.

    Als ik het goed begrijp huurt Apple deze fabrikant simpelweg in, en maakt voor andere bedrijven ook producten.

    Wanneer de werkomstandigheden slecht zijn is het de taak aan Foxconn om hier iets aan te doen en dus een hogere beloning bij Apple te verkrijgen.

  15. Ik ben voor mijn werk een aantal malen in China geweest, in de Konica-Minolta fabriek bijvoorbeeld is het zeker niet anders. Het verloop qua personeel is groot, maar mensen kiezen hier zeer bewust voor. De meesten zijn schoolverlaters die dit soort banen als aanloop / springplank voor hun loopbaan of toekomst verkiezen. Meestal is er compleet dorpje / campus-achtige gelegenheid om de fabriek gebouwd. Vergeleken met de locale leefomstandigheden is dit een luxe, vandaar de grote animo. Ik zeg niet lullen, maar schroeven!

  16. Tim Cook als undercover-boss naar binnenwerken en dan doen die Chinese zetbazen snel anders…

  17. apple is op weg een bedrijf met de waarde van 1 biljoen
    te worden en dan miezeren over dubbeltje’s voor fatsoenlijke arbeidsomstandigheden..
    Het is te miezerig …
    Het is het zelfde als ik een miljoen win en dan moeilijk ga doen over de kosten van een postzegel…

    Voor de rest het kul argument dat andere bedrijven ook slecht zijn dat gaat natuurlijk nergens over…
    Er zijn slechte mensen die andere mensen vermoorden
    en daarom is het legitiem om jouw te vermoorden…
    zelfde kul argument

  18. Ik word hier kots en kotsmisselijk van… Wat een wanpraktijken, wat een vertoning! Ik krijg gewoon een vieze smaak in mijn mond, gadverdamme!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.