Chinese verslaggever werkte undercover in iPhone 5-fabriek

Een Chinese verslaggever van de Shanghai Evening Post beweert tien dagen te hebben gewerkt aan de iPhone 5. Hij vertelt over de arbeidsomstandigheden.

fabriek medewerkers chinaHet beste bewijs dat er een iPhone 5 aankomt is misschien wel te vinden in China zelf. Daar heeft een verslaggever van de Shanghai Evening Post tien dagen gewerkt in de Foxconn-fabriek die de iPhone 5 maakt. Hij kreeg de taak om achterplaten van de iPhone te markeren: vijf stuks per minuut, drieduizend stuks op een werkdag van tien uur. Met vier productielijnen en twaalf medewerkers lukt het Foxconn om in een halve dag 36.000 achterplaatjes voor de iPhone 5 te maken. Na tien dagen gaf de verslaggever het op. Dat het nieuws juist vandaag, de dag waarop de iPhone 5 wordt onthuld, naar buiten wordt gebracht is wellicht niet helemaal toevallig.


Uit het verhaal van de Chinese reporter is niet op te maken wanneer de man in de fabriek werkte. Bovendien kan er sprake zijn van een gerichte lobby-actie om de wantoestanden in de Foxconn-fabrieken aan de orde te stellen. De behoefte om aandacht te vragen voor de werkomstandigheden in China is groot. Eerder maakte de Amerikaan Mike Daisey een nepreportage vanuit de fabrieken in China en eerder deze week verscheen zelfs een nepversie van NRC.Next waarin de werkomstandigheden werden bekritiseerd.

De beweringen van de Chinese verslaggever zijn in lijn met wat we eerder hebben gehoord over de werkomstandigheden in China. De man meldt dat hij in een stinkende slaapzaal moest overnachten, waar het vuilnis zich buiten elke kamer opstapelde. In het arbeidscontract stond dat vier onderwerpen strikt geheim moeten blijven: technische informatie, verkoopcijfers, human resources en productiestatistieken. Juist die laatste cijfers heeft de verslaggever naar buiten gebracht. Ook vertelt hij dat hij na het passeren van een metaaldetector op de fabrieksvloer terechtkwam, waar hij lawaai van machines hoorde en een doordringende plasticgeur rook. Een ploegbaas vertelde hem te gaan zitten en de instructies te volgen. “Dit is de achterplaat van de nieuwe nog niet uitgebrachte iPhone 5 en je moet je vereerd voelen dat je de kans hebt het te produceren”, voegde hij eraan toe.

Tim Cook bracht in maart een bezoek aan de Foxconn-fabrieken, nadat er kritiek was losgebarsten. Ook werd Apple lid van de Fair Labor Association (FLA), die recent concludeerde dat de werkomstandigheden waren verbeterd. Apple zou ook meebetalen aan een loonsverdubbeling voor de medewerkers. Maar die maatregelen hebben de critici nog niet overtuigd. Andere fabrikanten van consumentenelektronica zijn tot nu toe redelijk buiten schot gebleven. Alleen Samsung kreeg te maken met klachten over werkomstandigheden.

MIC Gadget (een blog over China) heeft een vertaling gemaakt van het Chinese artikel.

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.