china-hangzhou-store

Chinese overheid wil geen Apple-spullen meer

De Chinese overheid wil geen producten van Apple meer kopen en heeft een verbod opgelegd aan inkoopambtenaren. Ondertussen gaat Apple gewoon door met uitbreiding in China.

In China heeft Apple te maken met een onstuimige groei. Sneller dan we denken zal China de belangrijkste afzetmarkt voor Apple worden. Maar bij de overheid kunnen ze voorlopig weinig producten slijten. De Chinese overheid heeft Apple samen met diverse andere technologiebedrijven op de zwarte lijst gezet. Apple, Cisco, Citrix en Intel/McAfee mogen niet langer in China verkocht worden. In plaats daarvan moeten overheidsdienaren kiezen voor producten van lokale bedrijven. Het ironische daarbij is, dat bijna alle producten van Apple in China worden gemaakt.

china-hangzhou-store

Het gaat de Chinezen echter niet om concurrentie, maar om de nationale veiligheid. De Chinese overheid is bang voor digitale spionage door westerse overheidsinstellingen. Daarom gaan ook de netwerkapparatuur van Cisco, de virusscanners van McAfee en de serversoftware van Citrix in de ban. De officiële lijst van toegstane producten groeide in de periode 2012 tot 2014 wel van 2.000 naar bijna 5.000 producten, dus de Chinese inkoopambtenaren hebben meer keuze. Maar de meeste producten op die lijst zijn gemaakt door lokale partijen.

De lijst met buitenlandse merken werd met eenderde gereduceerd. Volgens een functionaris die belast is met inkoop, zijn er meerdere redenen waarom de voorkeur wordt gegeven aan lokale fabrikanten. Ze kunnen sneller grote aantallen leveren en ze kunnen betere garanties op het gebied van veiligheid geven dan concurrenten die aan de andere kant van de wereld zitten. Maar anonieme bronnen vertelden Reuters dat het eigenlijk te maken had met voortrekken van Chinese technologiefabrikanten.

Apple gaat ondertussen gewoon door met de verkoop van Apple-producten aan Chinese consumenten. De focus bij de uitbreiding van nieuwe Apple Stores ligt op China, zo heeft het nieuwe hoofd retail Angela Ahrendts bepaald. Eén van de pareltjes van de afgelopen tijd is de nieuwe Apple Store in Hangzhou, op de foto hierboven. Deze is qua architectuur weer een meesterwerkje: de vloer op de eerste verdieping lijkt te zweven, op een manier die bijna magisch is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 februari 2015, 9:37
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple, china

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.