E-mail op een iPad, afbeelding via Shutterstock (shutterstock_256495927).

Alternatieven voor Mailbox: welke e-mailapps zijn nog meer goed?

Mailbox verdwijnt. Daarom maakte iCulture een lijst met bruikbare e-mailapps voor mensen die hun e-mail willen swipen, een lege inbox willen of gewoon een Mailbox-alternatief zoeken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

E-mail op een iPad, afbeelding via Shutterstock (shutterstock_256495927).

Mailbox stopt op 26 februari en daardoor zijn veel gebruikers gedwongen om een alternatief te zoeken. Is er nog hoop voor mensen die op zoek zijn naar Inbox Zero? Jazeker, want er zijn nog genoeg e-mailapps voor iOS over die de moeite waard zijn.

Het mooie is namelijk: Mailbox en soortgelijke apps die in dezelfde periode zijn ontstaan (denk aan Taskbox en Seed Mail) hebben nogal wat invloed gehad op het huidige aanbod van e-mailapps. Je bent dus niet afhankelijk van die ene app, maar kunt allerlei handige functies tegenwoordig ook in heel veel andere e-mailapps vinden.

Outlook-app van Microsoft kan berichten plannenMailbox was een van de eerste apps waarmee je een overschot aan e-mail kon oplossen. Je productiviteit ging met sprongen vooruit: simpele vragen per e-mail kon je meteen afhandelen, terwijl je ingewikkelde e-mailtjes kon doorschuiven naar een later moment. Daardoor lukte het om je mailbox helemaal leeg te maken, een heerlijk gevoel! Wat Mailbox ook introduceerde was een gemakkelijk swipe-systeem. Je veegde de e-mailberichten gewoon uit beeld en ze verschenen vanzelf weer als het tijd werd om erop te antwoorden.

Apple, Google en Microsoft hebben al die nieuwe functies gedeeltelijk overgenomen in de apps Mail, Inbox en Outlook. Maar er zijn nog meer kanshebbers. Dit zijn de apps die Mailbox kunnen vervangen.

Airmail (Bloop S.R.L.)

Airmail is een relatief nieuwe app op iOS, maar de makers waren al veel langer actief op de Mac met een gelijknamige e-mailapp. Airmail bevat geen revolutionaire vernieuwingen, maar richt zich vooral op flexibiliteit. Je kunt werkelijk alles in deze app aanpassen, van het zijmenu in de app tot de iconen. De volgorde van berichten, tellers, accountkleuren, alles is zelf te kiezen. Tegelijk is de app ook voor beginnende gebruikers erg toegankelijk. Je kunt in Airmail zelf instellen welke swipe-acties je wilt uitvoeren. Dat is prettig, want daarmee kun je ervoor zorgen dat Airmail net zo functioneerde als Mailbox. Je kunt er zelfs nog wat verbeteringen doorvoeren in de swipe-acties, als je dat wilt. Binnenkort ook op de iPad. Lees onze review van Airmail voor iOS.

Voor wie? Mensen die hun e-mailapp helemaal naar eigen hand willen zetten en zowel de menu’s als de swipe-acties zelf willen bepalen.

Spark (Readdle)

Misschien wel de bekendste e-mailapp van een niet-multinational. Readdle is een relatief kleine speler uit de Oekraïne, die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een belangrijke speler in productiviteits-apps voor iOS. Een portret van het bedrijf vind je hier. Spark legt niet zozeer de nadruk op het uitstellen van e-mail naar een later moment, maar zoekt het vooral in de breedte. Er zitten heel wat functies in om bijvoorbeeld slim te zoeken, samenwerking met tools als Google Drive en Dropbox, snel reageren zonder te typen en slimme notificaties, zodat je alleen gewaarschuwd wordt bij belangrijke berichten. Ze waren er ook als de kippen bij met een Apple Watch-app, een widget en allerlei personalisatiemogelijkheden. Je kunt zelfs e-mailberichten als pdf opslaan, zodat je ze makkelijk kunt archiveren. Inmiddels ook voor iPad. Lees onze review van Spark voor iOS. Ook hebben we een aparte review over de iPad-versie van Spark.

Voor wie? Niet zozeer voor mensen die inbox zero willen, maar mensen die met grote hoeveelheden e-mail te maken hebben en dit makkelijk willen ordenen en doorspitten.

Mail-app (Apple)

Apple Mail: vegen voor meer actiesApple nam de veegbewegingen over in de Mail-app, maar biedt je niet de mogelijkheid om berichten uit te stellen. De enige optie die je hebt, is om een bericht te markeren voor latere beantwoording, maar tot dan toe blijft het bericht wel gewoon in je inbox staan. Geen inbox zero dus.

Voor wie? Mensen die gewoon een basis-mailapp zoeken en niet zitten te wachten op allerlei extra functies.

Outlook (Microsoft)

Waarom deze app zo goed is? Omdat Acompli een van de beste mail-apps voor de iPhone was, voordat Microsoft het overnam. Acompli vormde de basis voor deze app, waarmee je berichten kunt uitstellen. Veeg naar rechts over een bericht en je krijgt de optie Plannen in beeld. Daarmee stel je de beantwoording uit naar een later moment, waarop het beter uitkomt. Outlook bevat bovendien allerlei andere handige functies en is écht niet alleen geschikt voor Outlook.com en Exchange. Ook Apple’s iCloud-mail, Gmail en willekeurige IMAP-maildiensten kun je in deze app beheren.

Voor wie? Eigenlijk voor iedereen, niet alleen voor mensen die Microsoft-producten gebruiken. Deze allround e-mailapp is erg compleet en heeft genoeg te bieden voor mensen die productiviteit belangrijk vinden.

Gmail (Google)

Je hebt echt niet de officiële app nodig als je je Gmail wilt lezen op de iPhone. Bijna elke alternatieve app is geschikt voor Gmail. Waar deze app vooral heel goed in is, is het bieden van de basisfuncties. Simpel, doeltreffend. Je kunt bijvoorbeeld je berichten organiseren met archiveren, labelen, sterren toevoegen en spam melden. Maar je kunt niet vegen om een bericht uit te stellen. Daarvoor heeft Google een heel andere app, die hierna aan de beurt komt.

Voor wie? Gmail-fans die niet te veel gedoe willen.

Inbox (Google)

In Inbox by Gmail is het wel mogelijk om e-mailberichten te snoozen. Je kunt zelfs een apart lijstje ‘Snoozed’ bekijken, waarin alle uitgestelde e-mailtjes staan opgesomd. Per dag en per locatie, zodat je meteen kunt zien welke berichten je morgen en welke je thuis of op kantoor wilt gaan bewerken. Veeg je over een bericht naar links, dan verschijnt er een klokje waarmee je het tijdstip kunt instellen. Er zitten nog meer handige functies in, zoals bundeling van soortgelijke berichten, herinneringen en hoogtepunten.

Voor wie? Mensen die veel functionaliteit willen. Het slimmere broertje van de standaard Gmail-app heeft meer te bieden en is een prima vervanger voor Mailbox.

Dispatch (Clean Shaven Apps)

Dispatch is bedoeld om je e-mail onderweg gemakkelijk te kunnen beheren. Moet je bijvoorbeeld steeds hetzelfde antwoord typen? Dan kun je snippets aanmaken, dus standaardantwoorden waarmee je snel kunt reageren. Eventueel kun je Dispatch laten samenwerken met TextExpander, waarmee je langere standaardteksten kunt beheren. Sterk punt van deze app is de samenwerking met 55 andere diensten en apps. Zo kun je belangrijke e-mail archiveren in Evernote of interessante mailtjes doorsturen naar Pocket, om later te lezen. We konden geen functies vinden om e-mail uit te stellen.

Voor wie? Mensen die hun e-mail zo snel mogelijk willen wegwerken door te archiveren. Dit doe je met handige veegbewegingen en het voornamelijk antwoorden met standaard tekstblokken.

CloudMagic (CloudMagic)

Dit is een van de weinige apps die je kunt afschermen met een pincode, zodat anderen niet in jouw e-mailbox kunnen wroeten. Dat kan handig zijn als je je iPhone bijvoorbeeld vaak aan de kinderen geeft, om een spelletje te spelen. Ook kun je op afstand je data wissen als je je toestel kwijtraakt. Met de interactieve notificaties geef je meteen antwoord op binnenkomende berichten, zonder de app te openen. CloudMagic biedt je de mogelijkheid om binnenkomende e-mail door te sturen naar apps als Wunderlist, Trodoist, Evernote, Trello, Asana en dergelijke, zodat je er meteen een taak van kunt maken. Op die manier kun je e-mail uitstellen naar een later moment, al zal het dan vooral gaan om taken die voortvloeien uit de e-mail en niet zozeer om het beantwoorden van de e-mail zelf.

Voor wie? Mensen die veiligheid belangrijk vinden en hun e-mail willen afschermen voor anderen. Mensen die hun e-mail meteen beantwoorden maar de hieruit voortvloeiende taken wel meteen willen inplannen als todo.

Boxer (Bodkin Software)

Er zijn twee varianten van Boxer: een betaalde en een gratis versie. We kijken hier even naar de betaalde versie, omdat die de meeste functies biedt. Boxer heeft een beetje van alles: je kunt een pincode instellen en je data voorzien van encryptie, je kunt e-mailberichten doorsturen naar Evernote of naar een todo omzetten. En er zitten ook agendafuncties, contactenlijsten en beschikbaarheidsfuncties in. Het sterke punt van Boxer is echter, dat je de swipe-acties kunt aanpassen. Terwijl je bij andere apps vastzit aan de standaard ingestelde acties, kun je bij Boxer kiezen of je bij het vegen wilt wissen, archiveren, als spam markeren, plus nog 9 andere acties.

Voor wie? Mensen die van alles een beetje willen. Veiligheid, aanpasbaarheid, koppelingen met takenlijsten, standaardantwoorden terugsturen. Alle functies die je hierboven bij de andere apps hebt gezien, biedt Boxer ook wel een beetje. Niet perfect uitgewerkt, maar het zit er wel in. Uitstelfuncties komen bij Boxer wat minder aan bod.

Nog meer Mailbox-alternatieven

Naast de apps die we hierboven hebben genoemd zijn er nog meer mogelijke alternatieven. Bekijk ook deze eens, als je op zoek bent naar een goede mail-app:

  • SlideMail – Email app for Gmail, AOL, Exchange, iCloud (gratis, iPhone, iOS 8.0+) - Een denkende e-mail-app. Helaas geen Mac-versie.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Maakt je mailbox simpeler.
  • Unibox (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - Organiseert je inbox per persoon.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Voor mensen die extreem willen organiseren.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Een mailapp voor drukke mensen.
  • Spike - Your inbox, reinvented (gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Maakt van je e-mailapp een chatapp.

Triage Mail-app

Welke adviseer jij?

Onder de iCulture-lezers zullen vast veel voormalige Mailbox-gebruikers zijn. Naar welke apps zijn jullie overgestapt?

Poll invullen kan ook via deze link

Openingsafbeelding via Shutterstock, Melpomene

Revisiegeschiedenis:

  • 2015 - 08 december: Per abuis was in de eerste uren na publicatie de reactiemogelijkheid gesloten. Dit is nu gecorrigeerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 februari 2016, 9:27
Categorie Apps
Onderwerpen e-mail, mailbox

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.