bunq winkel

bunq: deze nieuwe Nederlandse bank laat je kosten delen met een app

De nieuwe Nederlandse start-up bunq laat je onderling rekeningen delen. Maar er gaat ook een echte bank met vergunning achter schuil.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Er zijn banken die moeite hebben om een goede app te maken. Er zijn ook banken die beginnen met een goede app en daarna alle aanvullende diensten er omheen bouwen. De Nederlandse start-up bunq is zo’n bank. Toen we voor het eerst de promotiefilmpjes van bunq bekeken, kregen we de indruk dat het de zoveelste app was om de kosten van een etentje te delen met vrienden. Maar er schuilt meer achter: bunq heeft een officiële bankvergunning van De Nederlandsche Bank. Daardoor kunnen ze betalingsverzoeken en overboekingen direct zelf afhandelen.

bunq winkel

bunq met een kleine b

Als je een nieuwe bank wil oprichten in Nederland, dan heeft het weinig zin om de aanpak van de bestaande partijen na te bootsen. Mensen zijn niet zo snel geneigd om over te stappen naar een andere bank, dus je moet wel echt iets vernieuwends te bieden hebben. bunq denkt daarbij een gat in de markt te hebben gevonden, met een oplossing om onderlinge betalingen makkelijker te maken. Vanuit de app stuur je vrienden een betaalverzoek, om bijvoorbeeld de kosten van een gezamenlijk etentje, een borrel of een vakantie te delen. Dat idee zal vooral jongeren aanspreken, die bijvoorbeeld in een studentenhuis wonen en regelmatig uitgaven moeten delen.

bunq bank: verzoeken om betaling bunq bank: rekening met verdeling

bunq: een echte bank

Het bijzondere van bunq is dat ze alles al voor elkaar hebben om op termijn ook al je bankzaken te kunnen regelen: bunq mag bankrekeningen met IBAN-nummer gaan aanbieden, waarop klanten hun salaris kunnen laten storten en waarmee ze hun huur of hypotheek kunnen betalen. Het bedrijf wil echter klein beginnen, met een simpele dienst: het afhandelen van betaalverzoeken. Pas daarna volgt de rest. Het idee is dan ook dat je bunq aanvankelijk erbij neemt voor kleine onderlinge betalingen, ongeacht of je nu al een rekening hebt bij ABN Amro, ING of Rabobank. Als het bevalt stappen mensen vanzelf met al hun bankzaken over, is het achterliggende idee.

bunq (met een kleine letter b) is opgericht door Ali Niknam, eigenaar van TransIP, het grootste domeinnamenbedrijf van Nederland. Zijn plan is om de functies van bunq steeds verder uit te breiden, zodat hij gaandeweg steeds meer klanten bij andere banken kan wegsnoepen. Dat klinkt als een doordachte strategie, ook al vindt Niknam zichzelf eigenlijk maar een matige ondernemer.

bunq rekening delen

Concurrentie: Venmo

In Nederland is er nog nauwelijks concurrentie op dit gebied. Er zijn wel een paar apps waarmee je je rekening kunt delen, zoals Spent en Splittr, maar dat zijn vooral administratieve apps. Uiteindelijk moet je nog steeds via de app van je eigen bank een bedrag overboeken. Bij bunq kan het via de app zelf. Internationaal is er wel een concurrent, namelijk Venmo van PayPal. En misschien komt er binnenkort ook wel concurrentie van Apple, als er een betaaldienst via iMessage komt.

Net als Venmo krijgt bunq ook een chatfunctie, zodat je met anderen kunt overleggen of je een bepaalde aankoop zult doen. In de promofilmpjes op de website is te zien dat je ook meerdere accounts en bankpassen kunt hebben, zodat je bijvoorbeeld uitgaven op de gezamenlijke rekening van je studentenhuis of voor je voetbalteam kunt doen. In de filmpjes zijn ook de bankpassen van bunq te zien. Een betaalpas kost €9 voor vier jaar, de rekening zelf is gratis voor particulieren. bunq wil niet geld verdienen met geld, zoals de grote banken doen, maar vraagt een bedrag voor transacties. Dit zijn de kosten:

  • Pinpas voor 4 jaar: €9
  • Pinnen binnen Europa: €0,04
  • Pinnen buiten Europa: €0,04 + 1,2% van transactiebedrag
  • Geldopname binnen Europa: €0,80
  • Geldopname buiten Europa: €2,25 + 1,2% van transactiebedrag
  • Mislukte transactie: €0,04

Oprichter Niknam denkt niet dat hij alle bankdiensten hoeft te gaan aanbieden. “Eén grote bank voor alles is achterhaald.” Hij ziet liever aparte apps voor lenen, sparen, beleggen en betalen. De app van bunq is natuurlijk voorzien van allerlei snufjes, zoals Touch ID-beveiliging en gezichtsherkenning om zeker te weten dat jij het bent.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 november 2015, 10:10
Categorie Apps
Onderwerpen bunq, mobiel bankieren

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.