Wi-Fi en Bluetooth in Bedieningspaneel in iOS 11.2.

Kwetsbaarheid in Bluetooth maakt volgen van iPhones, Macs en meer mogelijk

Een universiteit heeft een kwetsbaarheid ontdekt in de beveiliging van Bluetooth, waardoor apparaten gevolgd kunnen worden. iOS, macOS en watchOS zijn getroffen, net als Windows-laptops en -tablets. Wat kan je hier tegen doen?

De kwetsbaarheid is ontdekt na onderzoek van de Boston University, zo schrijft ZDNet. Om verbinding te maken met een Bluetooth-apparaat, stuurt het signaal normaal gesproken een telkens veranderend adres uit. Dit voorkomt dat je voor langere tijd gevolgd wordt. Het willekeurig veranderen van dat adres kan door een speciaal algoritme onderschept worden.

Bluetooth kwetsbaarheid in iOS, macOS en meer

Deze kwetsbaarheid treft iPhones, iPads, Apple Watches, Macs en Windows 10-apparaten. Android-toestellen zijn volgens de onderzoekers niet getroffen, want die maken op een andere manier verbinding. Door het speciale algoritme, dat door de onderzoekers het address-carryover algoritme genoemd wordt, breek je niet in op de beveiliging van Bluetooth. Op deze manier kan een apparaat ongemerkt permanent gevolgd worden. Er is geen toegang tot persoonlijke informatie, maar er is wel inzicht in je activiteiten.

Als gebruiker merk je niets van de kwetsbaarheid. Het is niet bekend of er al misbruik gemaakt is van dit probleem. Zowel Apple als Microsoft zijn al in november 2018 op de hoogte gebracht, maar hebben niet inhoudelijk gereageerd. Meer details over de kwetsbaarheid van de Bluetooth-verbinding, lees je in het uitgebreide rapport van de universiteit. Daarin schrijven ze ook dat er gelukkig een tijdelijke oplossing is, om te voorkomen dat hackers je volgen.

Tijdelijke oplossing
Volgens de onderzoekers helpt het om Bluetooth tijdelijk uit en in te schakelen op je iPhone, iPad en Mac. Op dat moment wordt het adres weer willekeurig samengesteld, waardoor volgen niet mogelijk is. Hou er rekening mee dat dit alleen werkt via de instellingen en niet via het Bedieningspaneel. We verwachten dat zowel Apple als Microsoft binnenkort met een software-update komen die dit probleem oplost. Mocht er een dergelijke update beschikbaar zijn, dan lees je dat uiteraard op iCulture.

Heb je sowieso al last van Bluetooth problemen op je iPhone en kan je geen verbinding maken, dan lees je in onze tip mogelijke oplossingen voor dit probleem.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.