Blendle: 3 iPhones met vernieuwde app

Blendle experimenteert met uitgebreidere Blendle Premium-variant

Blendle experimenteert met Blendle Premium, een nieuwe variant waarbij je voor een vast bedrag toegang krijgt tot een selectie van artikelen.

Blendle experimenteert met een nieuw soort maandabonnement, waarbij niet meer per artikel afgerekend hoeft te worden. Blendle Premium geeft gebruikers toegang tot een selectie van de artikelen die in de digitale kranten- en tijdschriftenkiosk te vinden zijn. Het gaat voorlopig om een test. Niet duidelijk is of het abonnement op brede schaal beschikbaar komt en ook over de prijs (€9,99) is nog geen beslissing genomen.

Blendle: 3 iPhones met vernieuwde app

Blendle Premium: selectie van artikelen

Blendle test het nieuwe abonnement onder een kleine groep van enkele honderden gebruikers. Het is dus nog niet mogelijk om je ervoor aan te melden. Voor een vast bedrag per maand krijgen zij toegang tot een selectie van de artikelen. Daarbij wordt rekening gehouden met de voorkeuren van de lezer. Blendle Premium is één van de experimenten waarmee het bedrijf bezig is. Afgelopen zomer kondigden ze de Premium Feed aan, waarbij je een lijst van artikelen krijgt voorgeschoteld die is uitgekozen door algoritmen. De verdere ontwikkeling van die algoritmes is nog in volle gang. Daarbij wordt gebruik gemaakt van machine learning, een technologie die Apple ook op allerlei gebieden wil toepassen om diensten persoonlijker te maken.

De Nederlandse start-up Blendle is een van de weinige journalistieke succesverhalen van het moment en heeft meer dan 1 miljoen geregistreerde gebruikers. De meeste Nederlandse kranten hebben hun digitale initiatieven de afgelopen jaren op een laag pitje gezet of gestopt. Bij Blendle heb je de keuze uit tientallen kranten en tijdschriften, waarbij je per artikel afrekent. Als je meerdere artikelen uit hetzelfde editie koopt krijg je toegang tot de gehele krant. Een week geleden maakte mede-oprichter Alexander Klöpping bekend dat in Nederland inmiddels winst wordt gemaakt. In Duitsland en de VS is Blendle ook actief.

Blendle-app van Vrij Nederland

Onbeperkt lezen geen succes
Andere startups die een all-you-can-read-model voor kranten- en tijdschriftartikelen aanboden zijn niet erg succesvol geweest. Elinea is gestopt en Maggy hield er binnen een jaar alweer mee op. Vandaar dat Blendle met andere abonnementsmodellen experimenteert. Het bedrijf kreeg geld van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, kreeg 3 miljoen dollar van investeerder Axel Springer en de New York Times en haalt omzet uit de verkoop van artikelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 december 2016, 9:34
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerp blendle

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.