Reacties voor: Blendle nu live: ‘iTunes voor journalistiek’ nu beschikbaar voor iedereen

Het nieuwe nieuwsplatform Blendle, waar je voor losse artikelen in krant en tijdschrift betaalt, is sinds vandaag door iedereen te gebruiken.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 11 reacties

  1. Wat ben ik hier blij mee! 🙂 Na maanden mee geholpen met testen, nu eindelijk live 😀

  2. Op papier lijkt dit de manier om de noodlijdende uitgeverijen een zachte overgang van papier naar digitaal te laten maken, en zo heb ik het me ook altijd ook voorgesteld.
    Nu het er eenmaal is, twijfel ik toch.
    Ik heb de afgelopen weken mogen beta-testen. Ik kan niet anders zeggen, dat Klöpping c.s. een mooi product hebben afgeleverd. Voor de ouderen onder ons is er een krantenweergave, waarin je ouderwets door jouw krant kan bladeren. Voorts zijn er modernere weergaven, om onafhankelijk van publicatie/brand de artikelen tot je te nemen. En dan ook nog een fikse hoeveelheid aan Social-achtige aanbevelingen en volg-mechanismen, zodat je wordt aangespoord om ook eens wat dingen te lezen die je wellicht anders niet zou lezen.
    De mogelijkheid om, binnen bepaalde grenzen van betamelijkheid, een artikel terug te geven, is een goede zet, die elke remming om eens flink te gaan verkennen wegneemt. Als je bijvoorbeeld per ongeluk op een artikel hebt geklikt, of wanneer het stuk je om wat voor reden dan ook niet bevalt, krijg je je geld terug.
    Maar: ik ben er helaas achter gekomen, dat ik na een paar dagen al ben afgehaakt, om de volgende twee redenen:
    1) In éen krant, laten we als voorbeeld de Volkskrant nemen, staan zoveel goede artikelen, dat als je die allemaal leest, je de prijs van een los, papieren exemplaar ruimschoots overtreft. Dit gebeurt al bij een stuk of 10 artikelen. Als je dan ook nog iets uit het AD en de Story erbij doet, ga je dus per saldo meer uitgeven, dan je zou doen in een analoge wereld.
    2) De enorme keus aan content lijkt aantrekkelijk, maar ondanks de hierboven beschreven methoden tot filtering, is het onduidelijk waar je moet beginnen en eindigen. Misschien is het mijn leeftijd (47) maar ik vind het toch een stuk prettiger om door een door mij vertrouwde redactie gewezen te worden op wat goed voor mij is, bijvoorbeeld zoals de NRC Reader doet.
    Voorts moet Klöpping snel zijn zaakjes (in het buitenland?) op orde brengen: de uitgeverijen hebben het aanlevertrucje nu technisch onder de knie: als er nu een verspreider langskomt, die niet 30% (zoals Blendle) maar slechts 25% van de opbrengst vraagt, en iets onder prijs aan de aanbiedingskant gaat zitten, is het voor de kranten natuurlijk geen moeilijk besluit om in ieder geval óók aan die verspreider te leveren, of zelfs uitsluitend aan de beste bieder. En dan is het snel afgelopen met Blendle.

  3. Tof! Bedankt voor de recensie. 😉

    Zou het met die (toekomstige) app ook mogelijk zijn om artikelen te kopiëren? Ik heb al eens een artikel uit Elsevier of de Volkskrant nodig om in Day One te zetten. Nu werkt dat nog redelijk omslachtig.

  4. Het idee is leuk bedacht. Ik heb de beta geprobeerd, en een verhaal gekocht. Heb dit op mijn telefoon gedaan.

    Nadeel is dat het verhaal te langdradig was. Leek wel een boek. Ik denk dat dit met veel verhalen zo is die je in kranten vind. Het gaat er veel te diep op in. Sommige mensen vinden dat misschien fijn maar ik hoef al dat. Niet.

    Als ik op nu.nl kijk ofzo staat er precies wat ik wil. Veel korter berichten maar je weet precies wat er is.

    Uiteraard zijn er natuurlijk veel meer artikels in kranten te vinden dan op websites. Dat is wel een voordeel 🙂

  5. Ik zat ook al even in de beta van Blendle. Geweldig platform!
    Een (vooral iPhone) app zou wel heel fijn zijn. De mobiele site werkt niet écht goed.

  6. Blendle kan ik iedereen aanraden. Zeker voor mensen die zelf geen abonnement op een krant (willen) hebben, maar wel af en toe wat meer kwaliteitsjournalistiek willen, ideaal. Als bèta-tester gemerkt hoeveel goede verdiepende artikelen er in de kranten staan die je met alleen nu.nl nooit zou lezen!

  7. Als ik me echt verveel lijkt het me op de iPhone wel handig. Ik vind het helemaal niet fijn om van links naar rechts door een artikel te gaan op de computer.

    En je kan gewoon na elk artikel je geld terugvragen. Daar zit geen logica achter.

    Ik vind het eigenlijk maar niks.

  8. @Sjakelien: Goede recensie waar ik me ook volledig in kan vinden als ex-betatester. Blendle is een goed initiatief en hoop dat het het gaat redden. Maar in het vluchtige tijdperk niet echt een medium voor mobiel gebruik IMHO. Het snel koppensnellen zoals je nu al gratis kunt doen via de vele nieuwsapps heeft mijn persoonlijke voorkeur. Voor een diepte-interview koop ik de krant wel om op m’n gemak thuis bij een kop thee of koffie te lezen. We’ll see…

  9. Ontzettend leuk idee en ik denk zeker dat er een markt voor is maar zoals het nu is uitgevoerd gaat het niet werken: van verschillende mensen al de tip gehoord dat je het hele artikel eenvoudig binnen 15 seconden middels screenshots eenvoudig kan kopieren om daarna op je gemak te gaan lezen. Blendle is dus binnen no-time failliet!

  10. Relevante content scoort, de lezer (zoals ik) zal hier bereid zijn om voor te betalen.

    Normaal koop je een krant waarvan je niet eens 65% van leest, nu betaal je alleen voor de artikelen die interessant zijn. Ik vind t een goed idee….

    De Nieuwe Pers had volgens mij ook zo’n soort systeem, heeft iemand daar ervaring mee?

  11. Blendl voor iedereen? Heb net als half Nl een Android foon en tablet en ga echt geen apple ding aanschaffen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.