Bill Gates steunt Apple niet in privacyzaak.

Bill Gates wil dat Apple iPhone kraakt in FBI-zaak (update)

Veel grote namen uit de techindustrie scharen zich achter Apple in het privacydebat, maar daar is Bill Gates er niet een van. Hij vindt dat de FBI toegang moet krijgen omdat het om een enkel geval gaat. Maar is dat wel echt zo?
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Bill Gates steunt Apple niet in privacyzaak.

Sinds de open brief van Tim Cook over het verzoek van de FBI om de iPhone van een terrorist te kraken, kunnen bekende namen uit de techwereld niet wachten om zich achter Apple te scharen. De CEO’s van WhatsApp, Facebook en Google hebben allemaal hun steun uitgesproken voor Apple’s inzet voor privacy. De reactie van Microsofts Bill Gates is dan ook extra opvallend. Hij wil namelijk juist wel dat Apple de FBI toegang geeft tot het toestel.

Update 14:30: Volgens Jay Yarow, executive editor van Business Insider, heeft Bill Gates het artikel van Financial Times weersproken. Bill Gates zou ‘overrompeld’ zijn door het artikel waarin staat dat hij de FBI steunt in plaats van Apple. In een gesprek met Bloomberg TV laat Gates weten dat hij teleurgesteld is, maar dat betekent niet dat hij volledig achter Apple staat. Hij hoopt eerder op een openbare discussie over dit probleem, maar gaat niet veel verder dan dat. “Ik ben er van overtuigd, dat met de juiste regels, er zaken zijn waarin de overheid in moet grijpen. Een balans tussen veiligheid en vrijheid is hierbij wel belangrijk.

Origineel bericht: In een gesprek met The Financial Times legt Bill Gates uit waarom hij niet aan de kant van Apple staat. Volgens Gates gaat het hier slechts om een enkel geval, en geen algemene regel. Hiermee doelt Gates op een uitspraak van de FBI, die meerdere malen benadrukt heeft dat het slechts om één iPhone gaat.

Nadat het interview met Gates online verscheen, zijn er echter geruchten opgedoken dat Justitie wel degelijk meer wil. Volgens anonieme bronnen zou de overheid willen dat Apple van minimaal twaalf andere iPhones ook de gegevens beschikbaar maakt, zo schrijft de Wall Street Journal. Het is dan ook onduidelijk of dit nieuws (als het waar is) de mening van Gates beïnvloedt.

‘FBI wil meer dan één iPhone kraken’

De FBI zou Apple met een rechtszaak willen dwingen om ook tot deze iPhones toegang te krijgen. In deze 12 gevallen zou het bovendien niet gaan om terrorisme, maar andere misdaden. Belangrijk om hierbij te onthouden is dat het hier om een onbevestigd gerucht gaat. Als de FBI inderdaad meer iPhones wil kraken, heeft Tim Cook in ieder geval wel gelijk gehad. Hij heeft meerdere malen gewaarschuwd dat er een gevaarlijke situatie ontstaat als de overheid toegang krijgt tot de iPhones van burgers.

Als oplossing stelde Cook gisteren in een interne mail aan werknemers voor om een commissie op te richten, die bestaat uit experts op het gebied van technologie, veiligheid en vrijheid. Zij kunnen de afweging tussen privacy en nationale veiligheid maken. “Apple zou graag meewerken aan deze onderneming”, zo schrijft Cook.

Enquête: ‘Meerderheid ondervraagden steunt FBI’

Uit een enquête onder duizend Amerikaanse burgers van Pew Research blijkt dat meer dan de helft (51%) van de ondervraagden de mening van Bill Gates deelt, en stelt dat Apple mee moet werken met de FBI. 38 Procent stelt Apple in het gelijk, terwijl de overige 11 procent geen mening over de kwestie heeft.

Ondertussen heeft actiegroep Fight for the Future vandaag verschillende demonstraties bij Apple Stores in Amerika en het hoofdkantoor van de FBI op de planning staan. Gewapend met spandoeken willen de demonstranten laten zien dat ze achter Apple staan in dit debat. Op de website van de groep staat dat er ook bij de Apple Store in Amsterdam een demonstratie georganiseerd zal worden op 28 februari.

Fotobron: TheTab

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 24 februari: Video met interview Bill Gates toegevoegd.
  • 2016 - 23 februari: Bill Gates zou het artikel van Financial Times tegengesproken hebben.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 maart 2016, 17:03
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen bill gates, fbi, privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.