Belastingdienst

Belastingaangifte 2016: nog steeds beperkt, maar nu met Touch ID

Het is weer tijd voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Je kunt de belastingaangifte net als voorgaande jaren ook doen via je iPhone en iPad dankzij de app van de Belastingdienst. De app heeft echter nog steeds beperkingen.

Belastingdienst

Het is weer maart, dus dat betekent dat het weer tijd is voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Net als voorgaande jaren heeft de Belastingdienst weer een app uitgebracht voor voor de iPhone en iPad waarmee je je aangifte inkomstenbelasting kunt controleren en versturen. En net als voorgaande jaren is de app voor een beperkte groep gebruikers te benutten, maar de app is gelukkig wel vernieuwd met Touch ID.

Belastingaangifte 2016: alleen gegevens controleren en verzenden

Sinds gisteren kun je weer aangifte doen over je inkomsten van 2016. Doe je dit voor 1 april 2017, dan krijg je van de Belastingdienst voor 1 juli bericht. Je kunt hier net als voorgaande jaren kiezen uit meerdere manieren. Je kunt aangifte doen via de website van de belastingdienst, maar als er toch niets veranderd hoeft te worden of er geen veranderingen in jouw privésituatie gebeurd zijn (zoals een fiscale partner), dan kun je ook de app van de Belastingdienst gebruiken. In de app hoef je alleen maar in te loggen met je DigiD-account, waarna de app alle gegevens automatisch invult.

Belastingaangifte 2016 op de iPhone.

Dit is niet anders dan voorgaande jaren, omdat je ook toen alleen de app kon gebruiken om de reeds ingevulde gegevens te controleren. Je doet in de app dan ook niks anders dan inloggen en de gegevens controleren. Heb je bijvoorbeeld aftrekposten, dan kun je de app beter niet gebruiken. Toch is er wel iets nieuws ten opzichte van voorgaande jaren. Zoals gebruikelijk kun je de app vergrendelen met een vijfcijferige pincode, maar dit jaar ondersteunt de app ook Touch ID. Dat betekent dat je je belastingaangifte kunt starten op de app, waarna het vergrendeld wordt met je vingerafdruk. Het ondertekenen en versturen kan helaas niet met Touch ID, want hiervoor moet je opnieuw inloggen met DigiD.

Belastingaangifte 2016 op de iPad met Touch ID.

De app is dus alleen te gebruiken voor standaardgevallen. Toch zijn er een hoop mensen die actief naar de app zoeken, zo blijkt uit de recente zoektermen in de App Store. Op de app-pagina zet de Belastingdienst nogmaals op een rij in welke gevallen je de app niet kunt gebruiken:

Belastingaangifte 2016 App Store.

  • niet het hele jaar dezelfde fiscale partner had
  • uw woning gekocht of verkocht hebt
  • een restschuld voor een vroegere eigen woning had
  • een onderneming had
  • resultaat uit overige werkzaamheden had
  • in het buitenland woonde
  • inkomsten uit of bezittingen in het buitenland had
  • co-ouder was en uw minderjarige kind niet op uw adres ingeschreven stond
  • aftrekposten wilt opgeven, zoals giften, zorgkosten of studiekosten

In vergelijking met vorig jaar zijn de beperkingen dus niet minder geworden. Kon je vorig jaar geen gebruikmaken van de app omdat je bijvoorbeeld een onderneming had, dan is dat dus dit jaar niet anders. De app vereist verder iOS 8 en is beschikbaar op zowel de iPhone als de iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
2 maart 2017 om 10:58
Onderwerp
Categorie
Apps
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.