Jony Ive en Tim Cook

Vijf belangrijke punten uit de kwartaalcijfers FQ1 2019

15 procent minder iPhones, record voor diensten

Dinsdagavond bracht Apple de nieuwste kwartaalcijfers uit. Heb je de nabespreking gemist? Geen nood, wij hebben de 5 belangrijkste punten op een rijtje gezet. Zo ben je in één keer bij.

Apple’s kwartaalcijfers voor FQ1 2019 lieten deze keer wel iets te wensen over. In het eerste financiële kwartaal van 2019 verdiende Apple minder geld, maar dit was tegelijk ook een van de beste kwartalen ooit. Met een omzet van 84,3 miljard dollar stelde Apple teleur, maar de winst lag wel 16 procent hoger. Wat valt er nog meer af te leiden uit de kwartaalcijfers? Wij praten je bij!

#1 Schatting: 66 miljoen iPhones

Apple maakte deze keer voor het eerst geen cijfers voor de iPhone bekend. We zijn daarom afhankelijk van analisten die op basis van berekeningen hebben uitgedokterd hoeveel stuks Apple heeft verkocht. Strategy Analytics komt daarbij uit op 65,9 miljoen stuks. Dit zou een grote daling zijn ten opzichte van vorig jaar, toen nog 77,3 miljoen in de boeken ging. Het zou een 15 procent daling betekenen. Bij de omzet uit iPhones is een vergelijkbare daling van 15 procent te zien.

#2 900 miljoen iPhones in gebruik

Apple maakte tijdens de kwartaalcijfers ook bekend dat er nu 900 miljoen iPhones in gebruik zijn. Het geeft meteen ook aan hoe belangrijk de iPhone is voor Apple, want tegelijk liet het bedrijf weten dat er 1,4 miljard actieve Apple-apparaten zijn.

Tim Cook op bezoek bij Lucky Kat Studios.

#3 Tim Cook geeft toe dat Apple’s prijzen mensen afschrikken
Tijdens de nabespreking van de kwartaalcijfers kreeg Tim Cook de vraag of hij vond dat de prijs van de huidige iPhones te hoog ligt. Als antwoord gaf Cook aan, dat dit volgens hem niet speelde in de VS, maar wel in opkomende markten. Volgens Cook is er in de VS sprake van een klein verschil, vergeleken met vorig jaar. Vanwege de dollar was de iPhone wel relatief duur, met als gevolg dat er minder van zijn verkocht. In ontwikkelde landen zoals Japan speelde ook mee dat er bijna geen subsidie meer gegeven wordt op toestellen.

#4 Apple gaat iPhone-prijzen verlagen in enkele markten
Apple heeft beloofd om de prijzen te verlagen in sommige landen, om de verkoop een stimulans te geven. Het gaat daarbij om ‘overzeese landen’, dus buiten de VS. Apple heeft de prijs van de iPhones steeds gebaseerd op de Amerikaanse dollar en dat betekent in sommige regio’s dat de prijs relatief hoog ligt. “We hebben besloten om terug te gaan naar een prijspeil dat meer overeenkomt met de lokale prijzen van een jaar geleden, in de hoop dat dit de verkoop in deze regio’s helpt”, aldus Cook. Welke landen dit zijn is nog niet bekendgemaakt, maar we vermoeden dat de impact in Nederland en België niet groot zal zijn.

Daarnaast benadrukte Cook dat alle Apple-producten zijn ontworpen om zo lang mogelijk mee te gaan. “Ik ben ervan overtuigd dat het maken van een fantastisch product van hoge kwaliteit het beste is voor de consument”.

#5 Uitstekend kwartaal voor diensten
De verkoop van diensten en andere producten verliep uitstekend in het afgelopen kwartaal. Met $10,9 miljard omzet mag Apple tevreden zijn. We kregen ook wat specifieke cijfers te horen. Zo heeft Apple Music nu meer dan 50 miljoen abonnees en mag Apple News zich verheugen op 85 miljoen actieve gebruikers, ook al is de dienst nog maar in een beperkt aantal landen beschikbaar. Helaas kregen we niets te horen over nieuwe Apple Pay-landen, maar Cook vertelde wel dat er in Duitsland meer activeringen in één week zijn geweest, dan Android Pay in een jaar voor elkaar heeft gekregen.

Voor het volgende kwartaal, FQ2 2019, verwacht Apple een omzet tussen de 55 en 59 miljard dollar en ook dat is minder dan in het voorgaande jaar, toen het nog op 61 miljard dollar lag. We zullen dus nog even moeten wennen aan kwartalen waarin geen grote records worden gebroken. Apple verwacht dat de brutomarge volgend kwartaal stijgt naar 37-38 procent.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.