‘Batterij gaat razendsnel leeg onder iOS 5’

De batterij van iPhone's en iPad's die van iOS 5 zijn voorzien raakt veel sneller leeg dan dezelfde apparaten met een oudere versie van de firmware. Dat tipt Ruben van Scoremedia aan iPhoneclub.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Batterijverbruik-keldert-onder-iOS-5iOS 5, de nieuwe versie van de systeemsoftware die deze herfst moet verschijnen, verkeert op dit moment nog in betafase. Dat betekent dat er nog van alles mee kan gebeuren voordat de software uiteindelijk voor iedereen beschikbaar is. Dat is maar goed ook, want van Ruben van ScoreMedia ontvingen we de alarmerende mededeling dat de batterij van de iPhone 4 en de iPhone 3GS onder de voorlopige versie van iOS 5 maar liefst 37 procent sneller op raakt.


Developersfora staan vol met reacties van ontwikkelaars die het euvel hebben opgemerkt.

“Ik droeg mijn iPhone 4 volledig opgeladen in mijn broekzak. Toen ik hem er tweeënhalf uur later uithaalde, had de iPhone nog maar 56 procent batterij over en was de telefoon gloeiend heet. Ik was uit huis dus de telefoon synchroniseerde niet met iTunes. Ik ontving geen telefoontjes, sms’jes en push-berichten en was niet verbonden met Wi-Fi.”

Zo stelt Lewis Gardner op een afgeschermd forum voor iOS-ontwikkelaars. Een andere developer, Zach Kurth, reageert op de verbazingwekkende uitspatting:

“Ik zorgde ervoor dat alle batterijverslindende zaken uit stonden, variërend van locatiediensten, waarschuwingen, helderheid van het scherm, Wi-Fi en nog veel meer. Na tien minuten in mijn broekzak te zitten, was het batterijpercentage met 8 procent gedaald. En toen ik de iPhone 4 aan de oplader legde, kwam er in 10 minuten slechts 2 procent bij. Ik had alleen Instellingen open staan in de multitask-bar. Mijn iPad 2 waarop ik dit typ, doet niet meer 10 uur met zijn batterij zoals het hoort. Hij sluit nu af na 8,5 uur licht gebruik.”

Onze tipgever Ruben stuurde ons (en Apple) twee screenshots met een vertoning van batterijpercentages. Beide afdrukken vertonen de percentages van de batterij tijdens het standby staan van de telefoon. Ruben heeft ook een idee waarom de batterij zo snel opraakt: de continue locatiebepaling. Die is nodig voor het vertonen van het weer op de huidige locatie en het inladen van locatiegebonden Reminders. Ook het verbinden met iCloud wijst Ruben aan als een mogelijke oorzaak.

In de afbeeldingen hierboven staat een groene stekker voor volledig opgeladen, een oranje rondje voor het moment dat de iPhone van de oplader wordt losgekoppeld en een blauwe flits voor het moment dat ie opnieuw wordt aangesloten aan de oplader. Aan de steilheid van de grafiek zie je dat de batterij onder iOS 5 veel sneller op de 50 procent zit. Daaronder raakt de batterij zelfs helemaal snel leeg.

Ontwikkelaar Ryan Pedelton doet ons op het ontwikkelaarsforum even opgelucht ademhalen. Hij stelt:

“Ik heb gemerkt dat elke beta van iOS die ik op mijn telefoon installeerde, mijn batterij vermoorde. Toch heeft de publieke versie van elke firmware totaal geen batterijproblemen. Ik denk dat het erdoor komt dat de code nog niet geoptimaliseerd is in vroege versies. Apparaten met een beta iOS loggen vermoedelijk extra informatie. Zo is het eenvoudiger om fouten te vinden en ze door te geven.”

Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat nieuwe functies als iCloud en constante locatiebepaling het batterijverbruik ontzien. Zou jij overstappen naar een nieuwe firmware als je weet dat die een aanslag pleegt op de batterij?

Met dank aan Ruben voor de tip.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

90 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.