Reacties voor: Aurora Feint beschuldigd van spyware-praktijken

De gratis game Aurora Feint blijkt een lokale database met alle contactgegevens uit je adresboek aan te maken op de iPhone. Die database wordt zelfs naar de servers van Aurora Feint gestuurd. Spyware?
Lees het complete artikel → Aurora Feint beschuldigd van spyware-praktijken
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 38 reacties

  1. Hmmm, zijn er mensen die om deze reden het spel zullen verwijderen van zijn/haar iPhone?

    Ik heb dit spel er wel op staan en nog niet al mn contacten overgezet, begin me nu wel beetje af te vragen of ik het spel er op laat aangezien ik andermans email adressen dus “ergens” op een server neerzet.

  2. ja vind dat ze dit niet kunnen maken… dit is gewoon niet netjes en ik vind het inbraak op de privacy. Als je een spel op je pc installeerd ga je er toch ook van uit dat ze niet heel je inbox van je email + alle contacten kopieren.

    erg slecht dit ik denk dat ik m er maar snel afhaal voor dat ik andere contacten toevoeg.

  3. per direkt eraf gegooid en diep triest dat Apple daar zijn goedkeuring voor geeft

  4. De ontwikkelaars zeggen dat het daardoor makkelijker is om gamers te waarschuwen wanneer een vriend de game ook heeft geïnstalleerd.

    En daar moet je hele adresboek voor gekopieerd worden en gebackupped worden op een server? Wat een bullshit… Imo lijkt het er meer op alsof Aurora Feint geld verdient aan het doorverkopen van e-mail adressen aan bedrijven die daarmee weer lekker hun junkmail gaan versturen. Ik mag echt hopen dat Apple hier onmiddelijk iets aan doet.

  5. dan mogen zij geen kwade bedoelingen hebben met de info, maar het is wel een mooi doelwit voor hackers die gegevens doorverkopen om te spammen.
    zelfs overheids server zijn niet bestand zijn tegen hackers !.

    .

  6. Dubieuze praktijken ja.. wet op de privacy? Je mag niet zomaar persoonlijke gegevens kopieeren. Zelfs al zou je dat niet erg vinden, moet je minimaal van op de hoogte zijn.
    Ik wist dit niet!! Schandalig!!

  7. En hoe zit dat bij een ipod touch dan kunnen ze moeilijk adress kopieren 😛

  8. Wat is dat nou voor onzin. In je iPod Touch heb je toch ook gewoon Contacts.app?

  9. Dat betekent in feite dat alle apps die dat willen je contacten zomaar kunnen kopieeren zonder dat je dat weet.
    ben je lekker mee, betekent dat de iphone zo open is als wat.

  10. Het is meer dan belachelijk : Apple heeft naar bedrijven geluisterd voor firmware 2.0, een van de functies was Remote Wipe, de tool voor bedrijven om op afstand bedrijfsgevoelige informatie van een telefoon wissen: Dit staat toch haaks op de wens van Apple om een groter aandeel te krijgen in het circuit als betrouwbare en professionele oplossing voor communicatie?

  11. ik vond het toch al een *** spel 1x gespeeld meteen weggehaald wat is het doel het is een soort gehandicapte versie van bejeweld

  12. Nou, dan laat die Apple iPhone Firewall maar komen! Als het nou al ZO makkelijk is om mijn persoonlijke info te kopieren. En dit zijn nog apps die je vrijwillig kan installeren.
    Wie zegt dat Apple geen backup heeft van elke iPhone gebruiker die al eens online geweest is met zijn toestel? 😉 Met die “crazy americans” en hun inbreuken op de privacy (bijv. luchthavens e.d.) zou dit niet onmogelijk zijn om dit te doen. Natuurlijk met het excuus dat dit een onderdeel is van hun “strijd tegen het terrorisme”… Tss.

  13. Vandaar dat zon prachtig en verslavend spel gratis is
    dat was het addertje onder het gras.

    Het is nu al te laat om weg te halen
    Wel een beetje jammer dat dit kan.
    Ik dacht juist dat apple tegen dit soort zaken de hele boel had gesandboxed.

  14. Dit is toch wel een zorgwekkend verhaal. Het toont aan dat je gegevens er zomaar vanaf gehaalt kunnen worden, zonder dat je het goedkeurt of merkt. Zou dit slechts een topje zijn van de ijsberg? Welke applicaties doen dit nog meer, wellicht doet Apple dit zelf ook??

    Een tegenvaller ….apple stelt mij teleur!!!

    Kunnen we nog wel prive gegevens opnemen in de iphone?

  15. People, please don’t worry we will work hard on solving this matter.

  16. Ja hoor het is allemaal de fout van Apple :/

  17. Maar ja wat voor een belangrijke gegeven zet ik nu op mijn iphone
    verder dan de telefoon nummers van geliefde en vrienden kom ik niet

    ja en films muziek en wat foto’s waar ze niks aan hebben.
    Zolang ik er geen last van heb mogen ze het hebben.

  18. Vind niet dat het moet kunnen dat ze zomaar gegevens mogen verzamelen,, het verzamelen van fout-rapporten en dergelijke keur ik werl goed 😉

  19. Als je je afvraagd waarom je 3G verbindingssnelheid zo laag is, dan komt dat dus blijkbaar omdat apple je persoonlijke gegevens aan het downloaden is! 😉

  20. Laat ik nogmaals zeggen: Apple wil ook de zakelijke markt veroveren met dit apparaat. Kijk sommige mensen hebben niets in hun telefoon staan, maar anderen hebben een complete lijst van een MS Exchange server op hun telefoon. Exchange, ook zo’n nieuwe feature om grote bedrijven te interesseren voor de iPhone….

    Ik snap wel dat bedrijven het dan onmogelijk zouden maken om de appstore te gebruiken, maar het gaat hier ook om imago! Apple IS verantwoordelijk, zij stellen hun product open voor 3rd party dev’s en ze controleren de apps, dat klinkt toch zeker als “wij zijn verantwoordelijk”

    Hmm, straks krijgen we nog van die Vista popups als oplossing… ojee

  21. Ok, misschien een beetje naief van me, maar ik dacht dat Apple applicaties moest goedkeuren voordat deze op de AppStore kwamen.

    Het lijkt er dus op dat ze dit soort apps niet testen in een soort van omgeving die alles monitored (data transfer, geheugen gebruik, bestandssysteem, etc).

  22. Ben ik even blij dat ik het nog niet gedownload heb… Gaat dus ook niet gebeuren. Lekker strenge controle hebben ze bij Apple…

  23. gaat hier nog een oplossing voor komen, ik wil die gegevens van die server af hebben!!

  24. Okee, nogsteeds superbullshit en gevaarlijke shit, maar iphoneclub… jullie geven wel zorgwekkende VERKEERDE info weer hier. Heb het artikel doorgelezen en ze maken idd een backup database op je LOCAL iphone.. op hun eigen servers slaan ze jou community gegevens op (de gegevens die ze letterlijk in het spel van je vragen: email en telefoon)

    Wanneer je de community features gebruikt vergelijken ze alle emailadressen van de gebruikers van AF met jou LOCAL database van je contactlist. Deze slaan zij dus niet op hun eigen servers op!!!! Dat is een big difference, hoewel nogsteeds disturbing.

    “Aurora Feint verzamelt namelijk alle contactgegevens uit het adresboek op je iPhone, zet ze in een aparte database en kopieert de inhoud van die database ook naar de servers van Aurora Feint.” is wat jullie zeggen en impliceert duidelijke foute info, meer schokkend dan het werkelijk is.

    iPhoneclub, ik lees jullie veel en vind jullie topgasten, ben graag op het .nl, maar let alsjeblieft een beetje op voordat jullie een schokkende post maken.

  25. idem theiof!

  26. maar kdenk nogsteeds twee/drie keer na voordat ik klakkeloos leuke appjes installeer 😉 dit is veiliger, maar jammer is van de beleving van de iPhone en de App Store

  27. “# Maja zegt:Reply to this comment

    22 juli 2008 op 12:12

    Ja hoor het is allemaal de fout van Apple :/”

    Ja, fanboy, dat is het. Waarom wel waarschuwen als een applicatie je huidige (GPS) lokatie wil gebruiken maar niet als een applicatie je hele adresboek uitleest en kopieert?

  28. En als ik dit spel in het buitenland had gespeeld had het me ook nog geld gekost dus…?

  29. nee slimmerd want dataroaming staat standaard uit.

  30. Ik zeg niet dat ik slim ben want ik vroeg iets… Ik vroeg of een applicatie in principe zonder dat jij het weet (zonder waarschuwing) met het internet kan verbinden, als data roaming aanstaat dan wel ja.

  31. Dit vind ik een heel goeie vraag van Roger666, want ik vraag me net hetzelfde af.

  32. @Theiof: Lees even het oorspronkelijke artikel van Macenstein, met name het bijschrift bij het eerste plaatje: “If you do this, you will be sending all your friend’s e-mail address and phone numbers to Aurora Feint.” Daar staat toch vrij letterlijk dat de gegevens van je vrienden ook naar de server worden gestuurd. Verderop in het artikel ontkennen de ontwikkelaars dat. Maar dat kun je niet controleren. Wat je wel kunt controleren, zoals bijv. Hwrm’s Tech Blog doet, is lokaal kijken of de gegevens van vrienden in een aparte database worden bewaard.

    Als het precies zo is als jij schetst, begrijp ik de ophef niet: als ik aan Xbox Live of soortgelijke diensten deelneem wordt mijn persoonlijke e-mailadres (en misschien nog wel wat andere gegevens) ook bij Microsoft op een server bewaard. Niemand die er wakker van ligt, dat is common practice.
    Ik begrijp ook niet waarom dan überhaupt die lokale database moet worden aangemaakt? Wat doen ze daar dan mee? Vergelijken met de inhoud van een database op de server betekent dus dat ze wel degelijk toegang hebben tot jouw contactgegevens op jouw lokale apparaat. Of ze het opslaan op eigen servers maakt me dan niet zoveel uit; het pure feit dat ze het van mijn lokale apparaat blijkbaar kunnen uitlezen en vergelijken, lijkt me ernstig genoeg. Op zich maak je wel een punt door te zeggen dat die ene zin over het opslaan op servers niet klopt: de ontwikkelaars beweren inderdaad dat ze alleen persoonlijke gegevens opslaan en niet de gegevens van je vrienden. Ik heb de zin die jij noemt daarom aangepast, want daar is onvoldoende bewijs voor. Maar nogmaals: opslaan of raadplegen maakt in dit geval niet zoveel uit: ze kunnen erbij en dat is niet OK.

    Los daarvan: we zijn er helemaal niet op uit om FUD te verspreiden, we proberen dit soort angstaanjagende berichten juist zo nuchter mogelijk te benaderen. Op de 3.200 berichten die we hebben geschreven is het aantal sensationele titels nog steeds op één hand te tellen.

  33. Ik begrijp ook niet waarom dan überhaupt die lokale database moet worden aangemaakt? Wat doen ze daar dan mee? Vergelijken met de inhoud van een database op de server betekent dus dat ze wel degelijk toegang hebben tot jouw contactgegevens op jouw lokale apparaat. Of ze het opslaan op eigen servers maakt me dan niet zoveel uit; het pure feit dat ze het van mijn lokale apparaat blijkbaar kunnen uitlezen en vergelijken, lijkt me ernstig genoeg.

    Ik vind het zeker wel apart dat er een lokale database aangelegd wordt op je iPhone maar ik lees in dat artikel ook dat de informatie alleen uitgewisseld wordt wanneer je de community bezoekt. Je zendt dus zelf de gegevens die kant op en ze kijken niet zomaar op je iPhone.

    De informatie wordt dan uitgewisseld om te zien of vrienden van je ook dit spel spelen en je kan dan enigszins competatief dit spel spelen door jouw karakter sterker te laten zijn dan de ander.

    In dit geval vind ik het niet vervelend. Wel ben ik benieuwd of er nog wat met die info gedaan wordt op de Feint servers.

    En ik ben enigszins gerustgesteld, want ik heb dit nog niet gedaan en hoef me dus geen “zorgen” te maken.

  34. Goed, zojuist is het enige rechtvaardige argument om alle programma’s via de Apple store te laten lopen ipv via vrije distributie dus het raam uitgegooid; Keiharde inbreuk op privacy is voor Apple blijkbaar geen reden om applicaties te weigeren. Wat dan wel?

  35. Pfff overroepen drama

    Als je niet wil dat er spyware op je iPhone of welke computer dan ook komt (want dat is de iphone gewoon) dan kan je beter je internet browser deleten en nooit meer op het internet met je toestel gaan.

  36. Ik snap je reactie, ook de laatste paragraaf, maar ik zeg niet zomaar dat ik hier nogsteeds vaak kom, jullie artikelen zijn vaak helemaal top en fijn om te lezen.

    Alleen ik vind dat jullie hier een fout begingen. Als iemand dit artikel leest baseert heel veel publiek zijn mening op wat men hier leest zonder veel verder te kijken. Jullie beweerde dat de gegevens op de database van AF stond. Dat zij mijn emailadres dat ik zelf opgeef vergelijken met mijn iphone zal me een worst wezen. Maar als mijn contacten letterlijk op de wereld staan ipv alleen in mijn wereld wordt het een ander verhaal en wil ik dat ze gedelete worden. Nu valt er niets te deleten van hun servers. Dat ze een database aanmaken op je iPhone is om er sneller bij te kunnen. (Natuurlijk is dit al niet lekker…)

    Het regeltje bij het plaatje een conclusie van de auteur van dat artikel, dat zou iedereen kunnen schrijven, bedenken en concluderen. NIet mijn stijl om gelijk van een andermans mening uit te gaan, maar de feiten eerst te lezen die gemeld worden.

    Nu bestaat er dus ophef over het feit dat het KAN, het kán blijkbaar, AF zou dat kúnnen doen met wat extra inspanning. Hackers of andere mooie progjes in de App Store zouden dit kúnnen doen. Dus de message in die ophef is dat je AF zou kunnen verwijderen en voor de rest moet op passen met wat je download in de app store.

    De message die jullie afgeven, ook gekeken naar de reacties van mensen en wat ik er eerst zelf van begreep, is dat mijn contactgevens van mijn lijst, alle, al op hun servers stonden. Dus maatregel is dan om ze aan te klagen want ze hebben alle contactgegevens die ik heb! Dat is significant erger dan de vorige message.

    Laat me nog een keer duidelijk zijn, tis echt niet goed en niet OK, zoals jullie ook al schrijven. Tis echt iets waar gekeken naar moet worden. Dit schreef ik eerder ookal, dus ophef is gerechtvaardigd, maar welke ophef is daarna de vraag. Voor mij en velen zal de eerste gelden als ze het hele verhaal weten.

    Duidelijk twee, ik snap dat jullie geen FUD willen plaatsen en heb nog niet veel gezien,… alleen hier vond ik het wel belangrijk… tis geen gescheld, maar commentaar waar jullie open voor mogen staan vind ik. Wel bedankt dat jullie reactie geven, das graag gewild. Wat jullie met commentaar doen is jullie eigen keuze, alleen pak alles bij elkaar en ga jullie eigen weg verder met nieuwe posts welke ik weer met plezier zal lezen… no offence ok?! 🙂 😀

    gr

  37. “Pfff overroepen drama

    Als je niet wil dat er spyware op je iPhone of welke computer dan ook komt (want dat is de iphone gewoon) dan kan je beter je internet browser deleten en nooit meer op het internet met je toestel gaan.”

    Je bagatelliseert de situatie wel heel erg. Dit is niet zomaar spyware (surfgedrag analyseren bijv), dit is informatiediefstal.

  38. Zo te zien is Aurora Feint inmiddels uit de AppStore verwijderd. Er zal dus een grond van waarheid in dit hele verhaal (en deze discussie) gezeten hebben…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.