Aurora Feint beschuldigd van spyware-praktijken

De gratis game Aurora Feint blijkt een lokale database met alle contactgegevens uit je adresboek aan te maken op de iPhone. Die database wordt zelfs naar de servers van Aurora Feint gestuurd. Spyware?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

aurora feintEr is ophef over Aurora Feint, The Beginning. Macenstein vraagt zich af of het wellicht de eerste spyware-applicatie voor de iPhone is en ging op onderzoek uit. In het artikel dat volgt, blijkt dat de makers van de gratis game niet met kwaadwillende bedoelingen gegevens verzamelen en op hun eigen server zetten, maar ze hebben in ieder geval wel een vreemde keuze gemaakt. Aurora Feint verzamelt namelijk alle contactgegevens uit het adresboek op je iPhone, zet ze in een aparte database en kopieert de inhoud van die database persoonlijke info ook naar de servers van Aurora Feint.

Het is allemaal gedaan om het gamers zo makkelijk mogelijk te maken. E-mailadressen van nieuwe spelers die zich aanmelden worden vergeleken met de adressenlijsten die Aurora Feint al via andere spelers heeft verzameld. De ontwikkelaars zeggen dat het daardoor makkelijker is om gamers te waarschuwen wanneer een vriend de game ook heeft geïnstalleerd. Toch is het vreemd dat Danielle Cassley en mede-ontwikkelaar Jason Citron niet even waarschuwen dat persoonlijke contactgegevens extern worden opgeslagen.

De ontwikkelaars hebben daarom haastig een privacy-statement op de website gezet. Macenstein ontdekte verder nog, dat na het deïnstalleren en opnieuw installeren van de game, de eerder gebruikte spelernaam automatisch weer aanwezig is. Het lijkt erop dat de databases bij het verwijderen van het spel niet worden gewist. Die lokale database wordt altijd aangemaakt, ook als je ervoor hebt gekozen om de ‘Community features’ van het spel niet te gebruiken.

Update: Op Hwrms’ Tech Blog is een testje te vinden.

Meer info: Macenstein

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 juli 2008, 15:04
Categorie Achtergrond
Onderwerpen aurora, beveiliging, contacten, feint, spyware

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.