Auto-ongeluk

‘Appongeluk’ is woord van het jaar

'Appongeluk' is woord van het jaar geworden volgens Van Dale. Dit is een verkeersongeluk waarbij de veroorzaker aan het appen was. Ook fipronilei en regenboogtaal scoorden hoog, terwijl de Belgen voor koesterkoffer kozen.

Auto-ongeluk

Woordenboekenuitgever Van Dale heeft het woord van het jaar 2017 bekendgemaakt: ‘appongeluk’. Het gaat om een verkeersongeluk waarbij de veroozaker aan het appen was. Bijna 70.000 mensen brachten hun stem uit voor de verkiezing van voor van het jaar.

Appongeluk is woord van het jaar

Van 29 november t/m 18 december konden taalliefhebbers stemmen op de tien genomineerde woorden. Ook waren er publieksnominaties in vijf categorieën. Appongeluk haalde 20 procent van de stemmen, gevolgd door fipronilei (een met fipronil besmet ei) en regenboogtaal (genderneutrale taal). Bij jongeren won het woord fidgetspinner (29 procent), gevolgd door pixelrelatie, een liefdesrelatie die je alleen via internet onderhoudt, en abuselfie.

De top drie van 2017 ziet er in Nederland dus als volgt uit:
1. appongeluk
2. fipronilei
3. regenboogtaal

In de categorie lifestyle scoorden de woorden tuintegeltaks, spijtseks en zooikoorts het hoogst, terwijl bij sport en amusement de woorden rolkoffertoerisme, instaslet en netflixisering in de smaak vielen. Op woordvanhetjaar.nl vind je een uitleg van alle winnende woorden.

In België won het woord ‘koesterkoffer’, een koffer met tastbare herinneringen om een jong gezin te ondersteunen na het verlies van een kind. Dit woord haalde 55% van de stemmen bij de Belgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 december 2017, 9:17
Categorie Achtergrond
Onderwerpen taal, woordenboek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.