AppLight: budgetlampen met iPhone-bediening

AppLight is een serie led-lampen die je met iPhone en iPad kunt bedienen. AppLight lijkt op Philips Hue maar is iets goedkoper.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

applightHeb je nog steeds niet de ideale led-kleurenlamp met iPhone-bediening gevonden, dan dient zich alweer een nieuwe kanshebber aan: AppLight. Dit Nederlandse Chinese importproduct heeft led-lampen met 640.000 kleuren, die je via een iPhone- en iPad-app kunt bedienen. Dat zagen we eerder nog bij de onlangs besproken Dydell-lampen en de regelmatig op iPhoneclub besproken Philips Hue-lampen. Die laatste worden ondanks de lange levertijd die de Apple Store aangeeft (maart 2013) wel mondjesmaat geleverd aan mensen die ze bestellen. Maar misschien zoek je een oplossing die nog net iets goedkoper is. Dan is AppLight te overwegen.

Net als bij Philips Hue kun je bij AppLight maximaal 50 lampen koppelen aan de module. Een startpakket met drie lampen en een Wi-Fi-controller kost €167 en losse lampen zijn voor €39 te koop. Je kunt ook een startpakket met 5 lampen en een Wi-Fi-controller kopen voor €227. AppLight levert een app met 15 vooraf ingestelde programma’s. Je kunt de kleuren van de lampen instellen en ze vanuit de app ook dimmen. De lampen gaan 50.000 uur mee.

applight kleuren kamer

Het verschil met Philips Hue is op het eerste gezicht niet zo duidelijk, behalve de prijs en het lagere wattage van 6 Watt (versus 8,5 Watt). Deze lampen zullen een iets lagere lichtopbrengst hebben, maar ook iets minder stroom erbruiken (hoewel dat bij deze lage waarden niet direct merkbaar zal zijn op je energierekening).

Maar is dit dan een ‘poor man’s Hue-lamp’? Misschien, maar er zijn nog wel wat andere verschillen. Philips gaat het systeem openstellen voor externe ontwikkelaars, die inmiddels al druk bezig zijn met allerlei leuke uitbreidingen, zoals Hue Disco. Die kans is bij AppLight wat minder aanwezig. Er zal geen levendige community rondom het product ontstaan. De lampen werken voorzover wij konden nagaan alleen via Wi-Fi en niet via Zigbee, zodat er waarschijnlijk geen onderlinge samenwerking tussen beide systemen mogelijk is. Het zou natuurlijk mooi zijn: je koopt een starterpakket van Philips en vult dit aan met goedkope lampen die straks voor een prijs van misschien maar 10 dollar per stuk in de Chinese koopjeswinkels te krijgen zijn. Helaas, ik denk niet dat het gaat gebeuren.

Tot slot: het is vreemd dat alle producten op de bijbehorende website AppLight.nl nu al zijn afgeprijsd (of zijn nep-afgeprijsd), terwijl AppLight nog maar net is aangekondigd. Om met een pluspunt om af te sluiten: AppLight biedt de mogelijkheid om een gewone afstandsbediening erbij te kopen (€59) als je geen iPhone of iPad hebt.

Zoals een oplettende lezer opmerkte: het gaat hier niet om een Nederlands product, maar om een importproduct dat door een Nederlands bedrijf wordt verhandeld.

Downloaden: AppLight (€0,89, lampen vereist, universeel, iOS 3.1.2+)
Downloaden: Wifi Controller (gratis, universeel, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 december 2012, 11:23
Categorie Accessoires
Onderwerpen lamp, philips hue

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.