Apple’s iPad 2-event: de geruchten op een rij

Een overzicht van de belangrijkste geruchten en speculaties voor Apple's iPad 2-event van vanavond.

iPad 2 mockupNaar verwachting zal Apple vanavond tijdens het eerste Apple-event van 2011 de opvolger van de iPad, de iPad 2 lanceren. De geruchtenmolen draaide de afgelopen weken/maanden op volle toeren. En niet alleen over de nieuwe iPad. Ook MobileMe en het iOS-besturingssysteem kwamen veelvuldig voorbij. Met nog een kleine vier uur te gaan is het tijd om de balans op te maken. Wat weten we van de nieuwe iPad of wat denken we op basis van alle geruchten te weten? Wat heeft Apple vanavond mogelijk nog meer voor ons in petto? In dit artikel een overzicht van de belangrijkste geruchten en speculaties.

Lichter en dunner

De Chinese krant Economic Daily News meldde eind november vorig jaar dat de volgende iPad mobieler zou gaan worden dan zijn voorganger. Om dit mogelijk te maken zou het apparaat over kleinere schermpanelen met dunner glas gaan beschikken. Een Japans blog meldde een maand later vervolgens dat de volgende iPad platter zou zijn en een grotere luidspreker zou krijgen.

Het businness-to-business-platform Alibaba moest in januari verschillende hoesjes van de iPad 2 gedwongen uit zijn catalogus halen, maar wilde niet zeggen of dit verzoek van Apple afkomstig was. De hoesjes hadden onder meer ruimte voor de grotere luidspreker en voor een camera aan de achterzijde. Dezelfde maand verschenen op de consumentenelektronicabeurs CES in Las Vegas een tweetal mockups (1,2) hoe de iPad 2 er op basis van de geruchten uit zou kunnen gaan zien. Deze toonden een plattere iPad die voorzien is van een camera aan de voor- én achterzijde.

De Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal bevestigde afgelopen maand dan ook wat we allemaal al wisten: de iPad 2 is lichter én dunner. De grote vraag is echter hoe de iPad 2 er dan daadwerkelijk uit zal gaan zien. Daarop krijgen we pas vanavond antwoord.

Géén Retina Display

Veelgehoord en menig maal ontkracht is het gerucht dat de iPad 2 een beeldscherm met een hogere resolutie zou krijgen. Apple noemt dit bij de iPhone 4 en laatste generatie iPod touch een zogenaamd “Retina Display”. Economic Daily News wist in november afgelopen jaar al dat de iPad 2 een Retina Display zou gaan krijgen en verschillende aanwijzingen leken dat aanvankelijk ook te bevestigen. Blogger John Gruber polste zijn bronnen en wist het zeker: de iPad 2 heeft geen Retina Display. Ook volgens de Wall Street Journal blijft de schermresolutie (1024 bij 768 pixels) evenals de schermgrootte (9,7 inch) ongewijzigd.

Één of meerdere camera’s

Krijgt de iPad 2 nou één of twee camera’s? Ook dat is een vraag waarop nog geen definitief antwoord is. Volgens de Wall Street Journal krijgt het apparaat “tenminste” één camera aan de voorzijde voor FaceTime-videobellen. Er zijn echter ook verschillende aanwijzingen, waaronder icoontjes in de iOS 4.3 SDK, dat de iPad 2 naast een camera aan de voorzijde ook een camera aan de achterzijde heeft voor het maken van foto’s.

Betere processor, meer intern geheugen en krachtiger videochip

De iPad wordt aangestuurd door Apple’s eigen A4, een system-on-a-chip (soc) ontworpen door Apple en geproduceerd door Samsung. Deze draait op een kloksnelheid van 1 GHz. Deze zelfde soc bevindt zich ook in de iPhone 4. Volgens de Wall Street Journal krijgt de iPad 2 een snellere processor. Details heeft de krant echter niet. Die heeft Engadget naar eigen zeggen wel. Volgens de website gaat het om de opvolger van Apple’s A4, die A5 gaat heten. Dit zou een multicore-processor betreffen. Uit de specificaties die gisteren via Amazon.de zouden zijn uitgelekt, bleek dat de iPad 2 een 1,2 GHz dualcore-processor aan boord heeft; de A4 is een singlecore-processor.

Ook bevestigde Wall Street Journal dat de iPad 2 meer intern geheugen krijgt dan de iPad. Volgens Engadget gaat het om in totaal 512 MB intern geheugen, dubbel zoveel als de iPad die 256 MB aan boord heeft. Ook is de verwachting dat de volgende iPad een krachtiger videochip heeft dan zijn voorganger, al is niet helemaal duidelijk wat we daarvan precies moeten verwachten.

Slechts een tussenmodel

Een ander gerucht dat de laatste paar weken de ronde doet, is dat de iPad die Apple vanavond zal introduceren slechts een tussenmodel is en dat Apple van plan is om later dit jaar een derde model te gaan introduceren. Dit model zou wel beschikken over onder meer een Retina Display. Blogger John Gruber speculeerde eerder al dat dit model aan de huidige iPad-familie toegevoegd zou gaan worden. Cult of Mac berichtte gisteren nog via een anonieme Apple-medewerker dat de iPad 2 “weinig vuurwerk” zal brengen, maar de iPad 3 daarentegen wel.

MobileMe

Wall Street Journal meldde onlangs in berichtgeving over een kleinere en goedkopere iPhone dat Apple plannen heeft om MobileMe (gedeeltelijk) gratis te gaan maken. Nu moeten gebruikers nog betalen voor veel functies, zoals het synchroniseren van contacten, agenda’s en bestanden. Apple zou de dienst helemaal willen vernieuwen met meer nadruk op de “cloud”. De dienst zou streaming toegang moeten gaan bieden aan muziek, tv-programma’s en films die zijn gekocht in de iTunes Store, een soort kluis dus. Er zou ook zijn gesproken over online opslag van alle muziek van gebruikers, maar onduidelijk is of Apple dit vanavond ook zal aankondigen. Voor dit aspect van een nieuwe MobileMe-dienst zal waarschijnlijk wel betaald moeten worden.

iOS 4.3 en iOS 5

Onlangs wist Boy Genius Report te melden dat iOS 4.3, de laatste update voor iOS 4, de Gold Master-status zou hebben bereikt. Dit betekent dat de ontwikkeling van de softwareupdate is voltooid en dat de update spoedig vrijgegeven zal worden. Het is echter gebruikelijk dat de GM seed eerst nog aan geregistreerde iOS-ontwikkelaars wordt vrijgegeven zodat zij hun applicaties nogmaals kunnen testen en eventuele laatste fouten opgespoord kunnen worden. De kans bestaat dat Apple de GM vanavond aan ontwikkelaars vrij zal geven.

Tot nu toe lanceerde Apple elk jaar een compleet nieuwe versie van het iOS-besturingssysteem. Vorig jaar kwam iOS 4 op de markt, dus dat zou betekenen dat dit jaar iOS 5 op de rol staat. Voorgaande jaren nodigde Apple in maart of april de pers uit voor een introductie van het nieuwe besturingssysteem waarna een eerste beta werd vrijgegeven aan ontwikkelaars. Het klinkt onwaarschijnlijk dat Apple volgende maand weer een persconferentie wil plannen en daarom licht het voor de hand dat we vanavond ook een sneak preview van iOS 5 krijgen.

Steve Jobs

Steve Jobs? Ja, Steve Jobs. Er gaan geruchten dat de Apple-topman, die begin dit jaar met ziekteverlof ging, vanavond aanwezig is op het media-event en mogelijk zelfs de introductie van de iPad 2 voor zijn rekening zal nemen. Deze geruchten komen niet van een of andere schimmige geruchtensite, maar van All Things Digital, dezelfde publicatie die voordat Apple de uitnodigingen voor het media-event verstuurde al wist dat het voor 2 maart gepland stond. Volgens de website melden bronnen rondom de Apple-topman dat hij zou “overwegen” om vanavond zijn eerste publieke opwachting sinds het ziekteverlof te gaan maken.

Vanavond

Het media-event begint vanavond om 19.00 uur Nederlandse tijd. Apple heeft nog niets bekendgemaakt over een livestream, maar de verwachting is dat deze er wel zal zijn. Anders kun je altijd nog terugvallen op de vele websites die vanavond in San Francisco aanwezig zijn en live verslag zullen doen. Onze eigen Gonny is vanmiddag naar Londen gevlogen, waar Apple in het gebouw van de BBC het media-event voor Europese pers zal livestreamen. Zij zal vanavond via ons Twitteraccount @iPadNL live verslag gaan doen. Na de presentatie zal zij ons bovendien trakteren op de eerste hands-on ervaring met de nieuwe iPad. Dat hopen we althans, garanderen kunnen we dat natuurlijk niet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 maart 2011, 16:05
Categorieën Geruchten, iDevices, Round-up
Onderwerpen geruchten, Geruchten, ios 4, ios 5, ipad 2, mobileme

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.