Apple wil functionaliteit van iOS-accessoires uitbreiden met nieuwe certificatie-chip

Apple gaat een nieuwe certificatie-chip voor accessoires invoeren, die AirPlay, Bluetooth en Wi-Fi ondersteunt. Op termijn wordt AirPlay via Bluetooth mogelijk en komen er meer Bluetooth-mogelijkheden voor fabrikanten.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ihomeVolgens de Japanse website Macotakara is Apple van plan om een nieuwe chip voor accessoirefabrikanten in te voeren met functies voor AirPlay, Bluetooth en Wi-Fi. Het lijkt erop dat Apple de mogelijkheden van Bluetooth verder wil uitbreiden. Nu moeten accessoires zoals de ThinkGeek iCade nog gebruik maken van toetsenbordemulatie via Bluetooth. Het huidige certifcatieprogramma voor accessoires is beperkt tot AirPlay- en dock-accessoires; voor Bluetooth is er nog nauwelijks officiële ondersteuning vanuit Apple. Maar dat gaat volgens de Japanse site veranderen.

De Japanse website Macotakara is de laatste tijd vaker in het nieuws, omdat ze informatie van Aziatische insiders claimen te hebben. Deze keer gaat het over een MFI-conferentie die Apple vorige week in Shenzhen (China) heeft georganiseerd. MFI is het certificatieprogramma van Apple, bedoeld voor iPhones, iPads en iPods. Met een ‘Made for iPhone’-sticker kunnen fabrikanten duidelijk maken dat ze aan bepaalde kwaliteitseisen van Apple voldoen. De accessoires zijn vaak flink duurder dan de spullen die je op goedkope gadgetsites kunt kopen, omdat er licentiekosten aan Apple betaald moeten worden en omdat de officiële certifcatie-chips geld kosten.

sonos-play

Apple zou tijdens de MFI-conferentie hebben aangekondigd, dat ze een nieuwe certificatie-chip hebben ontwikkeld. Ze willen daarmee de ontwikkeling van iOS-compatibele accessoires stimuleren. Met de nieuwe chip lijkt het erop dat de beperkingen op Bluetooth enigszins worden opgeheven. Het zou gebruik van analoge joysticks voor game-accessoires mogelijk kunnen maken. Ook in de gezondheidszorg zijn nieuwe accessoires haalbaar. Omdat de iPhone 4S al Bluetooth 4.0 ondersteunt, zullen daar de meeste vernieuwingen te vinden zijn. Een uitleg van de mogelijkheden van Bluetooth 4.0 vind je elders op iPhoneclub.

denon-airplayEén van de vernieuwingen die Apple in ieder geval aankondigde is de ondersteuning voor AirPlay via Bluetooth. De markt voor draadloze AirPlay-accessoires zou zevenmaal zo groot kunnen worden, door accessoirefabrikanten over te halen het iPod Accessory Protocol (IAP) te gaan gebruiken. Dit is een Bluetooth-protocol dat wordt ondersteund in iOS 5 en dat uiteraard ook voor iPhone en iPad geschikt is. Momenteel zijn AirPlay-apparaten zoals die van Sonos nog maar goed voor 2% van het MFI-programma.

Achtergrondinformatie vind je in ons artikel over AirPlay: draadloos muziek en video’s streamen en Bluetooth 4.0, wat heb je eraan?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 december 2011, 20:00
Categorieën Accessoires, Apple, Geruchten, iDevices
Onderwerpen accessoire, drm

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.