Apple toont in iOS 8 trending zoekopdrachten in Nederland

Apple heeft de lijst met trending zoekopdrachten in iOS 8 beta 3 geactiveerd. Het laat zien waar Nederland naar zoekt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

app-store-vppWat zijn de populaire zoekopdrachten in de App Store? Wordt Nieuwsuur momenteel meer gezocht dan zomerhit Timberman? Het antwoord zal je verbazen: Nieuwsuur is volgens Apple het meestgezochte zoekbegrip op dit moment in de Nederlandse App Store. In Duitsland blijkt Google’s nieuwe game Ingress bovenaan te staan. De nieuwe functie ‘Trending zoekopdrachten’ is te vinden in de derde beta van iOS 8 en geeft een goed beeld wat mensen zoal bezighoudt.

De lijst met trending zoekopdrachten is te vinden als je in de App Store-app van iOS 8 beta 3 op de zoekknop drukt. De functie was door Apple al eerder aangekondigd, maar was nog niet geactiveerd. In ons iOS 8 uitgelicht-artikel over de App Store schreven we:

In de App Store onder iOS 8 zie je welke apps momenteel in trek zijn bij zoekopdrachten en downloads. Die apps worden ondergebracht op een pagina met ‘trending searches’. Apple laat niets los over het algoritme waarmee wordt bepaald welke apps in aanmerking komen om trending te worden, maar het benadrukken van apps die op dit moment veel worden gedownload, kan weer een andere lijst opleveren dan de normale charts.

trending-zoekopdrachten-app-storeHet gevaar van dit soort lijsten is natuurlijk, dat het zichzelf versterkt. Als Nieuwsuur voortdurend bovenaan de lijstjes staat, zal het vaker worden gezien en heeft het meer kans om in de lijst te blijven. Vindbaarheid is een van de grote problemen in de App Store. Maar datzelfde probleem geldt ook voor ranglijsten in de App Store: mensen kijken niet verder dan de top 10, waardoor iedereen de afgelopen dagen als een kip zonder kop Breakout Jail in 8 Days ging downloaden. “Staat bovenaan, dus zal wel goed zijn”. Die eerste plek is nu trouwens overgenomen door Timberman.

De 10 zoekbegrippen in de lijst (‘music download’ staat net buiten beeld) laten zien wat de doorsnee Nederlandse iPhone-gebruiker belangrijk vindt: nieuws, geheimen, bibliotheekboeken lezen, filmpjes kijken, reizen, auto’s en muziek. Dat het Nederlandse lijstje totaal afwijkt van het Duitse, maakt duidelijk dat er niet voor één Europees algoritme is gekozen. De enige overeenkomst is Timberman. Verder valt ons op, dat er weinig naar nieuwe games wordt gezocht – wat ook onze ervaring is na een aantal jaren de iCulture speelt-rubriek te hebben gedaan. Als je de cijfers mag geloven zijn games goed voor wel tachtig tot negentig procent van alle inkomsten in de App Store, maar Nederlanders houden het op één of twee spelletjes, die ze af en toe inruilen voor een paar nieuwe. Maar actief ernaar zoeken doen ze niet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2014, 19:02
Categorieën Apps, iOS
Onderwerpen app store, ios 8

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.