Apple Store-medewerkers laagbetaald, ontevreden en toch loyaal

Apple Store-medewerkers zijn vaak ontevreden, krijgen lage salarissen maar blijven toch lang bij de winkels werken. Het blijkt uit een artikel in de New York Times.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

apple store genius barDe New York Times heeft dit weekend een uitgebreid artikel over de Apple Stores, de fysieke winkels waarvan er nu wereldwijd 363 zijn. Het artikel gaat vooral in op de beloning van medewerkers en het schrille contrast met de omzet die Apple per winkelmedewerker boekt. Een gemiddelde Apple Store-medewerker verdient een mager salaris van 25.000 dollar per jaar, terwijl de winkelomzet 473.000 dollar per medewerker is. Toch betaalt Apple volgens de NYT betere salarissen dan de bemiddelde retailer, vooral als je bedenkt dat er allerlei extra’s bij komen.

Onder bepaalde voorwaarden kom je in aanmerking voor een zorgverzekering, korting op aankopen, een bijdrage in de studiekosten, abonnementen bij de sportschool en pensioenvoorzieningen. Ook kunnen de medewerkers vaak tegen een gunstige koers aandelen Apple te kopen. Toch blijkt uit interne enquêtes van Genius Bar-medewerkers dat ze ontevreden zijn met hun werk. Maar dat leidt niet tot hogere verloopcijfers: op jaarbasis is er slechts 10% verloop onder de Genius Bar-medewerkers, een ongebruikelijk laag percentage in retail.

Bij de indiensttreding vertelt de manager de nieuwe recruten dat Apple hoopt dat ze zes jaar werkzaam blijven in de winkel. Maar promotiekansen zijn er eigenlijk nauwelijks en de kans om door te stromen naar functies op het hoofdkantoor is klein. Het beeld dat na het lezen van het stuk achterblijft is een grote groep laagbetaalde medewerkers die toch heel trouw is.

Dat geld een slechte motivator is, weten we al van een bekend filmpje over het boek ‘Drive’ van David Pink:

Het is dan ook interessant om te zien wat de loonsverhogingen van Apple’s nieuwe Senior Vice President of Retail John Browett teweeg gaan brengen. Eind deze maand krijgen heel wat medewerkers een loonsverhoging, waarbij sommigen zelfs 30% meer gaan verdienen. Door het overlijden van Steve Jobs is de grote inspiratiebron voor medewerkers niet meer in levende lijve aanwezig. Meer geld, minder inspiratie, met producten die meer mainstream zijn geworden… zou het werken?

Verder lezen: artikel New York Times

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 juni 2012, 22:19
Categorie Apple
Onderwerpen apple store, personeel, werk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.