Apple schikt in rechtszaak over prijsafspraken met e-books

Apple heeft geschikt in een grote Amerikaanse rechtszaak over prijsafspraken met e-books.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Steve Jobs iBooksApple heeft geschikt in een Amerikaanse rechtszaak over prijsafspraken voor e-books. Dit meldt Bloomberg. Het is onbekend wat voor schikkingsbedrag Apple heeft moeten betalen. Later dit jaar zou een rechtszaak van start gaan, waarin een schadevergoeding van 840 miljoen dollar geëist kon worden. Met de schikking vermijdt Apple deze rechtszaak, maar vermoedelijk niet zonder aanzienlijk te betalen.


De Amerikaanse overheid klaagde Apple en vijf grote uitgevers aan in 2012. Volgens de aanklagers hadden deze partijen overeenkomsten getekend die ervoor zorgden dat e-books duur bleven. Een e-book kostte bijvoorbeeld tussen de 13 en 15 dollar, terwijl Amazon ze eigenlijk voor 10 dollar wilde verkopen. Dit kon de webshop niet door de gemaakte afspraken.

Afgelopen jaar bevond de Amerikaanse rechter Apple al schuldig. Volgens de rechter heeft Apple de algemene prijs voor e-books sinds 2010 hoog gehouden. Toen werd echter niet gezegd wat voor schadevergoeding Apple moest betalen. Dat zou worden bepaald in een latere rechtszaak, die Apple nu heeft geschikt.

Toen vorig jaar het vonnis van de rechter kwam, zei Apple zich te verzetten tegen deze “valse beschuldigingen”. Dat lijkt onveranderd: hoewel Apple heeft geschikt, zou er alsnog een hoger beroep van het eerste vonnis worden aangevochten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.