microsoft soundscape

Apple wil slechtzienden de weg wijzen op straat

Apple heeft een systeem bedacht waarmee blinden en slechtzienden kunnen navigeren op straat en binnenshuis. Het maakt gebruik van smartphones, smartwatches en een soort staaf met sensoren.

Staaf of smartphone
In een patent is te zien hoe blinden en slechtzienden over straat kunnen lopen, zonder tegen objecten zoals auto’s en verkeerslichten aan te botsen. Afbeeldingen tonen een man met een smartwatch om de ene pols en een staaf in de andere hand. Die staaf zit vol met sensoren en waarschuwt de gebruiker met trillingen welke objecten eraan komen en hoe dichtbij ze zijn. Een andere man op de tekening gebruikt daarvoor een smartphone. Je kunt het patent ‘Guidance device for the sensory impaired’ online bekijken.


Oorspronkelijk diende Apple het patent al in juli 2015 in, maar het Amerikaanse patentbureau is er nu pas aan toegekomen om het te publiceren.

Apple patent voor blindennavigatie

Voelbare feedback
Het systeem maakt gebruik van een zogenaamde ‘input/output touch surface’. Bij de staaf die je in de hand kunt houden zit het aanraakgevoelige oppervlak aan de buitenkant. Bij de andere apparaten is het gewoon het scherm. Apple analyseert informatie uit de omgeving en geeft daarover feedback aan de gebruiker. Het is niet alleen buitenshuis te gebruiken om het verkeer te vermijden, maar kan ook binnenshuis worden gebruikt om in een kleine woonkamer met meubels rond te lopen of om objecten zoals een koffiekan of deur terug te vinden. Daarbij komt Apple’s kennis van slimme beeldherkenning goed van pas.

Apple-patent: staaf voor blinden

De oplossing maakt gebruik van meerdere sensoren. Niet alleen beeld, maar ook microfoons en navigatiesensoren in het toestel. Of Apple echt van plan is een speciaal accessoire voor blinden zoals op de tekening hierboven op de markt te brengen, is nog maar de vraag. Dat ze de ideeën zullen gebruiken om het navigeren van blinden makkelijker te maken, lijkt een logischer insteek.

microsoft soundscape

Ondertussen heeft Microsoft al iets concreets uitgebracht, namelijk de Soundscape-app voor iPhone (zie foto hierboven), waarmee je kunt navigeren op basis van 3D audio. Met geluiden hoor je hoe dicht objecten in de buurt zijn en in welke richting je moet lopen.

Bekijk ook

Microsoft Soundscape-app helpt blinden navigeren met 3D-geluid

Met de Microsoft Soundscape-app heeft Microsoft opnieuw een handige iPhone-app uitgebracht waarmee blinde en slechtziende gebruikers makkelijker door het leven kunnen gaan. De app gebruikt 3D audio-hints om te zorgen dat je niet tegen objecten botst of erover struikelt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.