Nymi-armband

Apple wil een armband voor hartfilmpjes ontwikkelen

Apple heeft patent aangevraagd op een armband of ring waarmee je ECG's (hartfilmpjes) kunt maken. Is dit de revolutionaire gezondheidswearable die in 2017 op de markt moet komen?

Apple patent voor ECG-armband

Apple zou bezig zijn met een revolutionair gezondheidsproduct, dat in 2017 moet verschijnen. “MAAR WAT DAN?” is de vraag die ons sindsdien bezighoudt. Een nieuw ingediend patent bevat misschien wel het antwoord: Apple beschrijft daarin een ECG-apparaat dat je als armband, ring of broche kunt dragen.

Patent op ECG-armband

Een ECG of elektrocardiogram legt de elektrische activiteit van de hartspier vast. Iedereen kent wel deze hartslaggrafiekjes, die je met een ECG-apparaat kunt laten maken:

ECG normaal

Voor het maken van een ECG moet je nu nog naar het ziekenhuis, want het is nog niet gebruikelijk om ze te verwerken in fitnessarmbanden en sporthorloges. Apple denkt wel een oplossing te hebben gevonden, waarbij je de ECG-meter in een horloge, armband of ring draagt. Je bevestigt het op de pols of rondom je enkel. Het patent benadrukt dat je het accessoire zowel links als rechts kunt dragen. Moet je naar het ziekenhuis voor een ECG, dan worden er meestal electroden op je lichaam geplakt.

Apple patent voor ECG-armband

Nymi

Overigens is Apple niet de eerste met het idee. De Nymi Band op de foto hieronder is een al bestaande armband die ook een ECG kan maken. De insteek daarvan is heel anders: de Nymi Band is bedoeld voor werknemers van bedrijven, die met vertrouwelijke informatie moeten werken. Aan de hand van het hartfilmpje, dat voor elke persoon verschillend is, kan de armband kijken of jij het bent. De armband stuurt vervolgens via Bluetooth een OK-signaal door naar een apparaat, zodat je bijvoorbeeld toegang krijgt tot een bepaalde werkruimte of bepaalde informatie op je scherm te zien krijgt. Koppel je de Nymi-armband met een iPhone met Touch ID, dan kun je de armband ook activeren via Touch ID.

Nymi-armband

Apple’s insteek zal eerder gericht zijn op medische toepassingen: mensen die langere tijd hun hart in de gaten moeten houden, bijvoorbeeld omdat ze tot een bepaalde risicogroep behoren of eerder hartklachten hebben gehad. Maar het zou ook geen gek idee zijn als Apple straks het inloggen op je Mac makkelijker maakt door de functie in de Apple Watch in te bouwen. Met Auto Unlock in watchOS 3 kun je straks al met je Apple Watch makkelijker inloggen op je Mac. Als de Apple Watch ook nog je hartslagpatroon kan meten, is er nog meer zekerheid dat jij het bent.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 augustus 2016, 13:46
Categorie Accessoires
Onderwerpen hartslag, wearable

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.