Reacties voor: Apple over toeleveranciers in China: veel overwerk en overtredingen

Apple heeft een rapport uitgebracht, waarin ze uitleggen hoe het bij de toeleveranciers en fabrikanten in China toegaat. Er blijken toch heel wat regels te worden overtreden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 17 reacties

  1. Slecht van Apple.

    Hier zouden zij toch juist op moeten letten? Ik hoop dat ze hier snel wat aan veranderen, stel je voor dat je een iphone koopt die uitelkaar barst omdat een chinees te moe was om te werken…

  2. Apple zal wel weer gebashed gaan worden om dit rapport, maar ze durven het wel naar buiten te brengen.
    (En dat is wel de weg naar verbetering)
    Ik geloof er niets van dat het bij andere fabrikanten beter is, ze outsourcen allemaal naar China, maar het opvallende is dat je daar dan niets daarover hoort als er dit soort dingen aan de hand zijn…
    Behalve bij Apple… Dan opeens is het erg! Iets met dubbele standaard…

  3. tja

    apple onder de loop … en wat met Dell, IBM, lenovo, packard bell, sony, … en noem maar eender welk merk (LG, Miele, philips, … )

    De vraag is niet of het gebeurd, maar of er gehandeld wordt om dit drasitsch te verminderen en zelfs te verbannen uit de productie zonder onnoemelijke prijsstijging in productiekost (kwestei van de concurentie juist te houden)?

    vraag is, wat doet de locale politiek daar tegen (en dat voor aziatische cultuur waar het leven draait om dienstbaarheid en dus hard werken een prestige simbool is … )

  4. De batterij van de iPhone is bij Apple dus kennelijk altijd nog half vol… Terwijl ik toch echt vind dat ‘ie bij mij vaak al weer snel half leeg is… 😉

  5. Waar praten we over, alle grote bedrijven doen dit. En niet alleen in de electronica business, ook kleding en dergelijke. Ik zag laatst in een documentaire (The corporation) dat Nikie in China jassen liet maken voor de totale arbeids kosten van 0,47 dollar cent en die verkochten ze in de USA voor 178,- dollar. Hoeveel winst is dan nog genoeg? Die mensen daar verdiende niet eens genoeg geld om normaal van rond te komen.

  6. Hetzelfde voor elke fabrikant die produceert in China. Apple laat tenminste zien dat ze er zeer actief iets aan doen.

  7. Origineel geplaatst door Brian
    Slecht van Apple.Hier zouden zij toch juist op moeten letten?

    Lees (en begrijp) jij onderwerpen voor je reageert?

  8. @Brian: Hoe is dit slecht van apple?

    Apple is niet de eigenaar van de fabriek. Slechts een opdracht gever en een goed betalende klant.

    Die fabriek moet zelf zorgen voor zijn personeel en de condities waaronder ze werken. Ik ben toch ook niet verrantwoordelijk voor het personeel dat achter de drukpers staat om een boek te laten drukken dat ik ontworpen heb en ergens in china laat drukken om dat ze daar nu eenmaal goed kopers zijn dan in holland?

    of is dat ook slecht van SJOURD wanneer blijkt dat het personeel in die drukkerij onderbetaald krijgt?

  9. Origineel geplaatst door Brian
    Slecht van Apple.Hier zouden zij toch juist op moeten letten? I

    Slecht van Brian. Hier zou hij toch juist op moeten letten?

    Origineel geplaatst door PeteLees (en begrijp) jij onderwerpen voor je reageert?

    Slecht van Brian. Hier zou hij toch juist op moeten letten?

  10. @sjourd: je bent niet verplicht om het in China te laten drukken…. Support your local economy, maar daar hebben multinationals geen boodschap aan.

  11. Origineel geplaatst door Avgu
    @sjourd: je bent niet verplicht om het in China te laten drukken…. Support your local economy, maar daar hebben multinationals geen boodschap aan.

    Theoretisch heb je gelijk Avgu, helaas praktisch iets minder.

    Gesteld dat je iPhones zou produceren in Europa, zouden ze gewoon onbetaalbaar zijn. De loonkosten en taksen zijn hier moordend. Ga jij +1000 dollar betalen voor een iPhone.

    Verder moét gezegd worden dat in de assemblage fabriek van Apple, Foxconn, ook Sony en Dell produceren. Zij hebben ook boter op hun hoofd. Apple viseren is een teken van neit goed ingelicht zijn.

    Ik heb zelf verschillende malen fabrieken bezocht in China, ook waar ze IT materiaal maken, en de beschreven praktijken zijn standaard.

    De fabrieken waar onder andere Blokker en andere low cost spelers hun goederen laten maken zijn vele malen schrijnender.

    Nogmaals Avgu heeft ergens gelijk. Ik koop zelf liever een broek van Diesel die in Italie grotendeels gemaakt is, dan een veel goedkopere andere. Mijn budget laat het helaas niet toe om enkel euro-made te kopen.

  12. Transperantie is de eerste stap naaar verbetering. Hoe was het ook weer: Ook Rome is niet in een dag gebouwd. Lof dat Apple deze gegens openbaar maakt en er aandacht voor heeft. Ik ken weinig bedrijven die toegeven dat ze niet perfect zijn. Apple stelt zich kwestbaar op waardoor ze wel de situatie moeten verbeteren.

  13. Origineel geplaatst door Brian
    gebouwd. Lof dat Apple deze gegens openbaar

    Helemaal niet. Ze constateren het en brengen het naar buiten. Dat zouden ze niet doen als ze het niet zouden willen verbeteren. Heel goed dit dus. Meer bedrijven zouden dit moeten doen.

  14. Origineel geplaatst door sjourd
    Slechts een opdracht gever en een goed betalende klant.

    Knappe aanname. Jij weet wat ze inkoop betalen moeten voor een iMac?

  15. Origineel geplaatst door Slick
    Nogmaals Avgu heeft ergens gelijk. Ik koop zelf liever een broek van Diesel die in Italie grotendeels gemaakt is, dan een veel goedkopere andere. Mijn budget laat het helaas niet toe om enkel euro-made te kopen.

    Agreed. Punt is wel, dat wanneer alles in Europa wordt geproduceerd er weinig geld uit Europa verdwijnt en we hier meer geld overhouden. De lonen zullen stijgen en dure dingen komen weer binnen bereik. Dat ligt wel iets complexer dan dat, maar dat moet je maar aan een econoom vragen :P.

    Helaas is dat niet een proces dat snel verloopt, in ieder geval langzamer dan de andere kant op.

  16. Op zich respect voor Apple dat ze dit rapport openlijk op de website zetten en voor een ieder in te zien is. Anderzijds lees ik helemaal niets over de onafhankelijkheid van zo’n rapport. Prima dat Apple een dergelijk programma heeft, maar we zijn wel geheel afhankelijk van Apple’s eigen bevindingen.

    De intenties zullen best goed zijn maar produceren in China is niet bepaald ideaal. De lokale overheid geeft geen bal om de arbeiders dus is het goed dat Apple zelf een programma heeft opgezet.

    Ik zou het meer waarderen als Apple producten uit de VS of Europa kwamen maar als Apple dan de huidige winstmarges zou aanhouden dan kost een mac al snel een paar honderd dollar meer.

    Nog even ter aanvulling: volgens mij (maar ik weet het niet helemaal zeker) moeten bedrijven in de VS die beweren maatschappelijk verantwoord te produceren hier bewijs van leveren en publiceren zodat dit soort claims gechecked kunnen worden. Mogelijk heeft het daar ook mee te maken.

  17. @Brian:

    Daarom heeft Apple toch onderzoek gedaan?
    Volgens mij kan Apple er hooguit hun erop wijzen.
    Maar is het bedrijf in China zelf verantwoordelijk.
    Eigenlijk zal de werknemer daar gewoon in opstand moeten komen voor hun rechten.

    Verder is het een cultuur verschil ze werken daar veel meer dan hier. Voor magere loontjes.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.