Apple over toeleveranciers in China: veel overwerk en overtredingen

Apple heeft een rapport uitgebracht, waarin ze uitleggen hoe het bij de toeleveranciers en fabrikanten in China toegaat. Er blijken toch heel wat regels te worden overtreden.

apple supplierApple heeft een rapport uitgebracht waarin ze uitleggen hoe verantwoord ze met toeleveranciers omgaan. In ‘Supplier Responsibility Progress Report 2010’ is te lezen dat Apple 35% van de gecontroleerde productielocaties zich niet aan de loonwetten hield, dat 54% zich niet aan de maximale arbeidstijden hield en dat 43% zich niet druk maakte over milieuvoorschriften en rapportage.

Apple draait de cijfers echter om: ze noemen in de tabel het percentage dat wel goed ging en benadrukt de voortgang die is geboekt. Het rapport laat zien wat veel westerse gebruikers liever niet willen weten, namelijk dat de iPhones en Macbooks die je koopt zijn gemaakt door Chinezen die meer dan 60-urige werkweken maken waarbij de regels niet altijd worden gevolgd, om de lage loonkosten nog verder te dukken.

apple rapportApple ontdekte drie productielocaties waar 15-jarige medewerkers waren ingezet, terwijl de minimumleeftijd vor dergelijke arbeid 16 jaar is. Bij 49 van de 102 onderzochte productielocaties droegen de medewerkers onvoldoende beschermingsmiddelen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Maar er is ook goed nieuws te melden: meer dan 133.000 medewerkers zijn voorgelicht over arbeidsrechten en verantwoordelijkhdeden van het management. Apple voerde audits uit op 102 locaties, terwijl dat twee jaar geleden nog maar 39 locaties waren.

Downloaden: Supplier Responsibility Progress Report 2010 (PDF)
Meer informatie: Apple-website

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 februari 2010, 9:32
Categorie Apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.