Reacties voor: Apple laat iPhone-actiesite van The Yes Men offline halen

Apple heeft de actiesite Apple-CF.com offline laten halen. De site vroeg aandacht voor de grondstoffenhandel in conflictgebieden, die door de productie van gadgets wordt gestimuleerd.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 26 reacties

  1. een soort addertje onder je vinger bij de iphone dus.. hmm

  2. Lig er niet wakker van hoe mijn iPhone gemaakt word of niet als ik er maar 1 heb of het nu door kinderhanden of volwassen word gemaakt boeit me ook niet
    Mensen die hier om krijsen vergeten 1 ding als dit niet meer kan of mag sterven die mensen en kinderen aan de geel honger denk daar maar eens over na
    Wij bezorgen ze juist werk en daar zijn die mensen heel blij mee en kunnen ervan eten.

  3. Kinderen hebben ook veel kleinere vingertjes, dus kunnen ze met meer precisie te werk gaan XD Kortom: care!

  4. @kneusteun:
    Dat werk word tegenwoordig toch echt door machines gedaan

  5. @gserban: je zegt het echt heel vreselijk :S je hebt geen idee wat daar gebeurt dus…

  6. Ik heb de documentaire The Yes Men fix the world! gisteren nog gezien!!

  7. Gisterenavond was er toevallig een documentaire over the Yes Men vanuit de VPRO. Het kijken waard!
    Dat was volgens mij deze: http://www.theyesmenfixtheworld.com/screenings.htm

  8. goeie documentaire ja! aanrader om te zien (Docu gaat in dit geval niet over Apple)

  9. Wat zijn sommige mensen hier echt bezig met zichzelf. Kijk eens verder dan je ( iPhone ) neus lang is.

  10. Acties zijn nodig om dingen te verbeteren, maar ik heb toch het idee dat Apple en Dow Chemical van een heel andere orde zijn; of laat ik het zo zeggen; over Apple heb ik nog nooit zo een verschrikkelijk feit vernomen als van Dow Chemical.

    Denk ook dat de actievoerders van The Yes Men met hetzelfde gemak Philips, Sony, HP, Canon, Nokia, Motorola en nog heel wat andere elektronicagiganten kan aanpakken want die nemen ook heel wat grondstoffen af waar bloed aan zit.

    Gek genoeg lijkt Apple een populaire zondebok, maar ja, hoge bomen vangen veel wind zeggen ze, dus dat zal het wel zijn. Vind dat wel een beetje jammer, dat wel. Waarom? Omdat ik ook gek genoeg, intuïtief aanvoel (kan het niet bewijzen) dat Apple, in tgenstelling tot anderen, zodra dat kan, andere wegen zal bewandelen en daar zelf ook naarstig naar op zoek is, mede omdat Apple dat vanuit hun kwalitietsgedachte wenselijk vind. Ik verwacht dus (nog) veel van Apple, en zeker op het gebied van verantwoord produceren.

    Maar om te vragen aan Apple zich NU al terug te trekken is denk ik geen haalbare kaart; Apple heeft te maken met geduchte concurrenten en zou de race kunnen verliezen door als enige te kiezen voor alternatieven zo die er zijn, en zo die niet duurder zijn.

    Ik denk dat The Yes Men en andere actievoerders het meeste resultaat kunnen behalen door zich niet te richten op “goed of fout”, maar op een strategie die er op neerkomt dat ze steeds “de minst slechte aanbevelen” of gewoon ongemoeid te laten, en de slechtste aanpakken met acties. Lijkt mij een logische en constructieve aanpak. Maar ja, geen makkelijke aanpak, want dan moet je wel “even” uitvogelen wie de slechtste onder de slechteriken is.

  11. Tja, wat valt er over te zeggen. Ik vind het aan de ene kant vreselijk, maar aan de andere kant…

    Fairtrade is leuk, maar ook zeer nadelig.
    Fairtrade producten zijn stukken duurder!
    Een iPhone zou rond de 3.000 à 4.000 euro kosten als die in een westers land geproduceerd zou worden! Waarom? Belastingen, heffingen, milieukeuringen, prijsafspraken tussen grondstofbedrijven, etc. Etc.

    Het is mijnsinzien dus ook niet een taak van de fabrikanten, maar een taak van de overheid om dit aan te pakken! Ik denk dat Apple zijn producten veel liever in de USA laat vervaardigen dan in B.V. China, maar de kosten worden dan zo hoog. En dat is de schuld van de overheid.

    Bijna alle producten en voedingsmiddelen zijn in westerse landen niet meer te fabriceren door de hoge kosten. Als de overheden daar wat aan zouden doen, dan zouden fabrikanten heel graag in eigen land willen produceren!

    Ik heb in huis 3 laptops 2 iPhones en een iPad, als die in een westers land geproduceerd zouden zijn, was de aanschaf waarde vermoedelijk hoger dan de waarde van mijn huis.

    Zouden jullie nog een laptop kopen als die 18.000 zou kosten?

    Dus dan toch maar de “kinderhandjes” hoe hard en gemeen ook, maar dit is niet aan de consument of de fabrikant, slechts de overheden kunnen dit wijzigen.

    Maar we kennen overheden, hier krijg je een euro, en daar pakken ze weer 20 euro van je af…

  12. Slaat nergens op wat hier gezegd wordt

  13. (Red.) Reactie verwijderd: geen persoonlijke aanvallen a.u.b (of in ieder geval in normale bewoordingen)

  14. Origineel geplaatst door Piet van SteenSlaat nergens op wat hier gezegd wordt

    Onderbouw dan eens waarom dit nergens op slaat.

  15. 1. Je overdrijft zwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaar

    2. Overheid kan er ook niets aan doen (schuld niet gelijk opschuiven naar een ander)

  16. Dit antwoord is te makkelijk.
    Productiekosten liggen in westerse landen veel hoger dan in derde wereld landen.
    Dat is een feit, daar kan niemand om heen lullen.

    Een iPhone produceren voor een bedrag van 79 cent netto per werknemer, of 174,80 per werknemer, dat is nogal een verschil!

    Overheden kunnen hier wel degelijk wat aan doen! Ze kunnen B.V. producerende maatschappijen btw vrij stellen, waardoor de productiekosten al stukken lager worden! Vervolgens zouden ze “groene grondstoffen” kunnen toestaan belastingvrij ingevoerd te worden. Dus geen invoerbelasting! De loonheffingen zouden lager kunnen worden voor producerende maatschappijen.

    Zie het als de telers, die betalen ook
    minder energiegeffing als ze grootverbruiker zijn!

    Wij zijn een land van straffen, maar ze zouden moeten belonen, dat levert meer op!

    Beloon mensen als ze de auto laten staan, en straf ze niet als ze de auto pakken! Dat zou helpen!

    Ze zouden ook een nieuwe BTW schaal kunnen invoeren voor “eerlijke” producten, net als bij de auto’s, lage CO2 uitstoot, dan geen BPM.

  17. @DennisV1984:

    Er zijn vel bedrijven die veel invloed hebben op de (eigen) overheden en die overheden zijn meer dan eens betrokken geweest bij de creatie en instandhouding van walgelijke en corrupte overheden in landen waar grondstoffen vandaan komen. Die “overheden” van die grondstoffenlanden laten meestal niets ten goede komen aan de bewoners c.q. arbeiders in die grondstoffenlanden, en die situatie wordt vervolgens vaak weer in stand gehouden door de landen waar de grote bedrijven vandaan komen.

    Wij zijn zo “duur” omdat onze overheid, vakbonden, en politieke partijen er voor gezorgd hebben dat wij belasting betalen waar wegen, scholen, ziekenhuizen en nog heel veel van betaald wordt, daarom hebben wij het zo lekker voomekaar hier, maar dat er hier zaken overdreven worden zal ik niet tegenspreken.

    Maar 1 ding is zeker, ik ben nog seeds vrij blij dat ik hier zit hoor en ben best bereid iets meer te betalen als dat zou helpen….

  18. De kern van het probleem is:

    A: Aandeelhouders van Apple willen zo veel mogelijk winst.
    B: Consumenten willen veelal een zo laag mogelijke prijs. Liefst Fair Trade maar het moet niet meer gaan kosten.
    C: Overige stakeholders (zoals Congo) willen een juiste behandeling

    In geval van Apple krijgen de aandeelhouders en de consumenten hun zin. Dit gebeurt echter over de ruggen van de mensen in Congo.

    Een betere wereld begint bij jezelf maar het zou idd wel nuttig zijn als dit onderwerp door een grote belangenorganisatie op wordt gepakt.

  19. dit heeft helemaal niets te maken met kinderarbeid, maar met het feit dat er nu eenmaal bepaalde grondstoffen nodig zijn voor mobiele telefoons. vraag mij niet precies naar de namen, maar deze grondstoffen worden alleen nog gewonnen in congo. vandaar dat er oorlogen heersen over die grondstoffen, want daar wordt grof geld aan verdiend. zonder congo en die oorlogen, geen mobiele telefoons meer. daar draait het geloof ik om.

    edit: hier een stukje wat ik erover vond, de stof heet cassiteriet:

    Door de bijzondere bodemgesteldheid in Oost-Congo liggen tinerts, goud en coltan vlak onder het oppervlak. Op dit moment is de best verkopende grondstof uit Oost-Congo, de tinerts genaamd cassiteriet1. Deze tinerts is een belangrijke grondstof voor de productie van elektronicacomponenten. Het wordt gebruikt in het soldeerwerk in het schakelbord van diverse elektronicaproducten, zoals computers, mobiele telefoons en MP-3 spelers.

  20. @DennisV1984: De productiekosten in westerse landen zijn ook hoog door het enorme verschil in de wisselkoersen. De chinese yuan is gewoon heel weinig waard t.o.v. de euro of de dollar. Zelfs als china meer regels zou hebben en betere lonen, dan zou het nog steeds veeeeel goedkoper zijn om daar iets te laten produceren, dan hier.

    Om dit soort concurrentie nog een beetje tegen te gaan hebben we import belasting of zelfs import verboden.
    Als we dat niet hadden zou er helemaal niks meer in westerse landen geproduceerd kunnen worden.

    De overheid kan hier heel weinig aan doen omdat een goede economie juist gepaard gaat met een sterke munteenheid. De euro zal alleen minder waard worden als onze economie naar de … gaat. En dat wil je toch ook niet?

  21. @gserban: @gserban: Haha, dat is nu net het oudste excuus om mensen te kunnen blijven misbruiken. in de trant van: ‘ja als ik ze geen hongerloon geef, dan sterven ze, dus ik verricht tocg een goed werk?’ 🙂 . M.a.w. je mag mensen misbruiken zolang ze maar niet doodgaan, of je mag ze heel lang laten lijden, en op die manier in leven houden voor je eigen gewin, het is enkel als ze doodgaan dat je een misdadiger bent dan? Stop dan maar het bestraffen van oplichters, fraude, diefstal, aanslagen, geweld, verkrachting, enz…. de slachtoffers ervan leven toch nog? dus maakt het toch niet uit? 😉 Word volwassen en neem je verantwoordelijkheid.

  22. @DennisV1984: Jongen Dennis, waar jij je informatie haalt weet ik niet, dus jij beweert dat westerse landen geen betaalbare producten meer kunnen maken zonder andere mensen uit te buiten? dat is waarschijnlijk wat je door de managers wijs gemaakt wordt? Dat is ook het motief dat ze tegenwoordig graag gebruiken om massaal mensen te ontslaan. Terwijl het ook op een andere manier kan, en iedereen gelukkig zou zijn. K zal het eens anders stellen. Als je inderdaad stelt dat die producten (indien hier gefabriceerd op een menswaardige wijze) absurd veel zouden gaan kosten, meer dan je huis, dan is het eigenlijk heel simpel: die producten horen hier dan niet thuis, en hoeven niet geproduceerd te worden want ze brengen de wereld op maxischaal niet naar een grotere welvaart. Alle producten die uitgaan van uitbuiting van de aarde, grondstoffen of mensen horen niet meer thuis hier. Misschien eens nadenken waarom de planeet naar de vaantjes gaat , het is juist door redeneringen met excuses zoals jij gebruikt. IK IK IK? en de rest kan stik? Sorry Dennis, we moeten meer en meer gaan kijken naar het WIJ. Waar worden wij allen beter van. En niet wat wil IK in mijn huisje. Als je design toestellejte je anders te veel zou kosten, is het simpel; koop het niet. Je zal best ook gelukkig kunnen worden zonder.

  23. De discussie op deze thread drijft af naar de verkeerde kant, de website van de activisten ging over grondstoffen, niet over “waar een product gemaakt wordt”. Tevens zou het onmogelijk zijn om in europa/USA nog arbeiders te vinden die dit lopende band werk willen doen. (die gasten die altijd het hardst roepen dat ze werkloos zijn omdat alle arbeid naar het verre oosten verhuist, zijn juist degenen die weigeren “onder hun niveau” te werken)

    On Topic
    Apple is volgens mij juist een bedrijf dat nog enige moeite doet om een milieu vriendelijk en verantwoord product op de markt te brengen. Helaas is dit nooit 100% te realiseren.

  24. Sorry hoor maar die primitievelingen in Congo (en dat soort bananenlanden) maken elkaar al eeuwen af. Ze hebben nu alleen machinegeweren ipv. speren maar het concept is exact het zelfde. De ene stam kan het bloed van de ander wel zuipen en hup, daar gaan ze weer.

    Vergeet niet: Wij waren tot 70 jaar gelee geen haar beter maar hebben onze les geleerd en het gaat nu veel beter.
    Afrika, het midden oosten, zuid- en midden amerika, delen van azie. Nog steeds zijn daar massa’s mensen die niet op een normale manier met elkaar om kunnen gaan en ik heb er geen meelij mee. Ik stuur er ook geen geld heen (want dat komt toch in de handen van ongewenste figuren). Ze zoeken het maar lekker uit. Ik hoop voor ze dat ze een keer tot bezinning komen.
    Mijn motto: clean up your act of sterf uit. Alleen met intelligentie kun je overleven. Niet met domme kracht.

  25. Heeft iemand een mirror van apple-cf.com?

  26. Ik werk aan het project FairPhone. Samen met designers, ingenieurs en NGO’s gaan we de eerste fairtrade mobiel telefoon maken. We beginnen bij de grondstof: in februari 2011 gaan we naar Congo om daar een eerlijke prijs te betalen voor Kobalt.

    Iedereen kan meedoen met FairPhone. We zijn nu bezig om te bepalen wat een eerlijke prijs is. Als je daar over mee wilt denken of informatie over hebt laat het dan weten via de website!

    Ik zag trouwens dinsdag avond de docu “Blood in the Mobile.” Erg indrukwekkend als je wilt weten hoe groot het gevolg en de ellende van mijnbouw in oost Congo is.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.